Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moje dwie propozycje. 

Yellow

Pseudotropheus sp williamsi north

Crabro

Acei 

Maison

Maingano (wielosamcowo) 

Red red

Druga bardziej wegetariańska 

Maison

Maingano (wielosamcowo) 

Acei

Red red

Fuelleborni 

Tropheops red cheek

Auratus

Dla fuella i tropheopsa wysokie kamienie z dala od siebie w miejscach, gdzie jest konkretny obieg wody. Z dala dla tego, bo oba te gatunki lubią takie warunki. Zajmą sobie wtedy wyższą partię zbiornika. 

Edytowane przez przemo-h
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, skoku86 napisał:

Ta opcja mi się bardzo podoba poza Petrotilapia yellow chin, jakoś nie przemawia do mnie i zastanawiam się jeszcze czy nie za mało niebieskiego koloru?

To może zamiast Petrotilapi rozważ Metriaclima Callainos, taki błękit z niebieskim będzie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, przemo-h napisał:

Moje dwie propozycje. 

Yellow

Pseudotropheus sp williamsi north

Crabro

Acei 

Maison

Maingano (wielosamcowo) 

Red red

Zamiast Carbo dać Labeotropheusa? albo Palacidochromis Mdoka white lips To już by było świetnie. Tylko jak w takiej sytuacji z pokarmem? Czym trzeba by było karmić?

Pseudotropheus sp williamsi north nie mogę znaleźć o tej rybie zbyt dużo informacji. Jakie rozmiary w hodowli osiąga i czy jest to agresywna rybka?

Edytowane przez skoku86
Opublikowano
8 godzin temu, skoku86 napisał:

Zamiast Carbo dać Labeotropheusa? albo Palacidochromis Mdoka white lips To już by było świetnie. Tylko jak w takiej sytuacji z pokarmem? Czym trzeba by było karmić?

Pseudotropheus sp williamsi north nie mogę znaleźć o tej rybie zbyt dużo informacji. Jakie rozmiary w hodowli osiąga i czy jest to agresywna rybka?

Lepiej chyba by było zamienić crabro na mdoki niż na Labeotropheusa przy tej obsadzie. Przy tej opcji nastawiałem się bardziej w kierunku mięsa. Chodzi dokładnie o yellowy. Nie wiem czy mdoki poradzą sobie z taką obsadą. Muszą się wypowiedzieć specjaliści od mdok. 

Pseudotropheus Williamsi North osiągna ok 18cm, jest średnioagresywny, a jego głównym pożywieniem są muchy i ich larwy. Znaleźć go można w strefach silnego falowania, gdzie skały łączą się z taflą wody. 

Niebieskim się nie przejmuj. Będzie duże stado acei i maingano. 

Opublikowano

Co do Mdoki, trzeba pamiętać że musi mieć ona sporo miejsca do pływania, a wiadomo, że przy mbunie kamieni sporo jest potrzebnych.

Oczywiście można zaryzykować jednak mogą być 2 senariusze :)

1. Mdoka ma miejsce do pływania olewa resztę towarzysta

2. Mbuna może podgryzać płetwy Mdoki, z racji tego, że Mdoka nie jest gatunkiem który po akwarium pływa sprintem, jest to raczej bardziej "dostojny pochód".

Ciężko będzie też ocenić jak się zachowa, u mnie w bardzo spokojnym towarzystwie i walk nie widzę, jednak jest to ryba masywana, więc może być tak, że jej agresja przy Mbunie będzie większa.

Opublikowano
2 godziny temu, Merlot napisał:

Co do Mdoki, trzeba pamiętać że musi mieć ona sporo miejsca do pływania, a wiadomo, że przy mbunie kamieni sporo jest potrzebnych.

Oczywiście można zaryzykować jednak mogą być 2 senariusze :)

Zgadza się kamieni będzie pewnie sporo ale raczej po bokach na środku  tylko przy dnie akwarium. Przy wysokości 70 cm miejsca będzie chyba wystarczajaco. Zaryzykuje i yyba kupię Mdoki choć to nie mały wydatek bo rybka kosztuje ok 30 zl

To już chyba ostateczna obsada

1 Yellowki 15 szt

2 Maingano 15 szt

3 Acei 15 szt

4 Maison 2+6

5 Red Red 2+8

sp williamsi north 2+6

7 Mdoka 2+6

Teraz jeszcze pytanko czy głównym pokarmem przy tej obsadzie może być spirulina36 

Opublikowano
3 godziny temu, skoku86 napisał:

Zgadza się kamieni będzie pewnie sporo ale raczej po bokach na środku  tylko przy dnie akwarium. Przy wysokości 70 cm miejsca będzie chyba wystarczajaco. Zaryzykuje i yyba kupię Mdoki choć to nie mały wydatek bo rybka kosztuje ok 30 zl

To już chyba ostateczna obsada

1 Yellowki 15 szt

2 Maingano 15 szt

3 Acei 15 szt

4 Maison 2+6

5 Red Red 2+8

sp williamsi north 2+6

7 Mdoka 2+6

Teraz jeszcze pytanko czy głównym pokarmem przy tej obsadzie może być spirulina36 

Ja dałbym 50/50 z mięsnym, ale tutaj też powinni się wypowiedzieć spece od non mbuny. Będziesz obserwował i reagował w razie konieczności. Mam na myśli, jak się rozwijają.

Kiedyś widziałem filmik z mdokami nauczonymi wygrzebywania sobie mrożonek z piachu. Ja przykładowo przekonałem moje Melanochromisy do ręki i dokarmiam je w ten sposób krewetkami. Co prawda reszta obsady też jest dość ufna, ale im pozostają tylko resztki, a ja się nie stresuję zbytnio, czy np. Saulos za bardzo się pasie. 

Zapytaj jeszcze Toma77 lub Poznera o te mdoki. Ja osobiście nie jestem przekonany do tego mixu z Maisonem. Chociarz fakt, że przestrzeń będzie do pływania. Jeśli zostawisz jakąś plażę po środku, to każdy będzie miał coś dla siebie.