Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje pomocy w dobraniu obsady i mam duży problem. Jest kilka typów ale nie mam pojęcia jak je odpowiednio dobrać.

1. Metriaclima sp. Zebra Chilumba (Maison Reef) 

2.Labeotropheus trewavasae (Zimbawe)

3.Pseudotropheus sp. Acei (Msuli)

4.Labidochromis sp. Hongi

5.Melanochromis chipokae

Chciałbym na początek po 10 szt. Może jakieś inne propozycje? Po redukcji chciałbym 4 haremy.

Opublikowano

Generalnie zywieniowo dobrane ok, natomiast moim skromnym zdaniem jest to za małe akwarium żeby połączyć takie ryby jak Chilumba i Chipokae. Hongi też do aniołków nie należy, ale to mniejsza i słabsza ryba od dwóch wyżej wspomnianych. Poprzestań na 4 gatunkach, wybierz coś ze swojej listy i będzie dobrze.

Opublikowano

Trewki i Melano też nie bardzo. Chipokae potrzebuje więcej mięska w diecie. Matik dobrze radzi, poza hongi duże ryby cię interesują, może iskrzyć.

Zamień któregoś na jakiś mniejszy gatunek. Będzie wizualnie lepiej w takim baniaku, a i przy okazji będzie spokojnie. 

Opublikowano

Myślałem o acei 8szt , maison 1+3/4, trewki 1+3/4 i coś do tego jeszcze dołożyć. Liczę się z tym że mogą być niezłe spiecia. Może macie jakieś propozycje. Chętnie poczytam co byście dołożyli lub zmienili.

Opublikowano

Może taki kompromis? 

-Melanochromis parallelus

- Cynotilapia sp Hara

-Labeotropheus trevawasae (do wyboru) 

-Pseudotropheus acei Luwala

Zamiast Hary możesz dać jakąś średnioagresywną Metriaclimę z samicami OB. Jest ich sporo do wyboru. Przejrzyj sobie Malawi Dream na necie lub Cichlid profiles. Jest jeden myk- wtedy samice trevawasae mogły by być O morph. 

Zamiast chipokae masz ode mnie kompromis na parallelus lub dialeptos, a Matik zasugerował auratusa- też by było git. 

Opublikowano

Całkiem ciekawe propozycje jako że to moje pierwsze malawi to wybór jest bardzo trudny. Jeszcze zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić zakup, myślałem o Tanmal, fish magic lub aqua africa i do Gdańska mam 35min.

Opublikowano
6 godzin temu, adi napisał:

Całkiem ciekawe propozycje jako że to moje pierwsze malawi to wybór jest bardzo trudny. Jeszcze zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić zakup, myślałem o Tanmal, fish magic lub aqua africa i do Gdańska mam 35min.

Masz jeszcze Wejherowo.