Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:D ok, ale poprzez większą cyrkulację wody (lustra) zwiększa się chyba jej natlenienie, tak sądzę :wink::D

ja na to patrze troche inaczej - bo oddzielnie, ale to są szczegóły i obaj wiemy o co chodzi :D

Opublikowano

Właśnie nie wiem czy nie mam zasłabego filtra(ehaim2213)bez deszczownicy chyba chyba była lepsza cyrkulacja a co za tym idzie i napowietrzanie...muszę to jakoś sprawdzić :!:

Opublikowano
była lepsza cyrkulacja a co za tym idzie i napowietrzanie...

Ojjjj nie dacie mi odpuścic tematu :?

Cały czas piszę o tym ze temat cyrkulacji i napowietrzania traktuje oddzielnie :!: , oczywiście oba te aspekty się w pewnym stopniu zazebiają i musza w akwa wystepować, ale ............

napowietrzanie uzyskuje sie poprzez wzburzenie tafli wody to jest chyba oczywiste, natomiast wzburzenie tafli wody nie jest jednoznaczne z cyrkulacją bo:

1. bezproblemowo można zrobić w akwa dużą cyrkulacje wody w jego środkowej i dennej części a sama tafla wody będzie spokojna i nie będzie napowietrzania mimo cyrkulacji.

2. można i odwrotnie połączyc cyrkulację z napowierzaniem kiedy poprzez cyrkulację wzburzamy taflę wody

ale na przykładzie pierwszym widać że silna cyrkulacja i napowietrzanie wcale nie muszą iśc w parze.

Opublikowano

Nikt nie poruszył jeszcze możliwości cyrkulacji z natlenianiem poprzez zastosowanie wężyka dolotowego z powietrzem założonego na dyszę filtra wewn. To dobry sposób, by połączyć cyrkulację z wewnętrznego (skupiony strumień) z napowietrzaniem. Z powodzeniem stosuję takie rozwiązanie u siebie. To prawda, napowietrzanie intensywne występuje na ograniczonej powierzchni tylko, ale mam tak ustawiony wylot kubełka, że dodatkowo tą natlenioną wodę miesza i 'transportuje' w inne części akwa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przeciez te babelki powietrza, ktore zapitalaja do gory rozbijaja sie rowniez o powierzchnie, powodujac rowniez ruch powierzchni...

Czesc osob nie uzywa bo babelki jednak robia troche szumu...

Ja mialem deszczownie, zrezygnowalem i ph402 daje ostro bablami do przodu, przyduchy nie ma... jedynie trzeba regularnie czyscic, bo jak przeplyw spadnie to i powietrze cienko leci -- wiec to jest glowna wada takiego rozwiazania... choc deszczownia przytykala mi sie rownie czesto :(

Opublikowano

Też tak miałem ale jakoś nie przypadło mi to do gustu. Zostawiłem teraz samą rurkę i wylot ustawiłem tak żeby nie kolidował z wewnętrznym,i chyba jest lepiej :lol:

A macie w akwa tak jakby martwe punkty?tzn takie miejsca gdzie lustro wcale sie nie porusza albo w małym stopniu?