egon44 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Wygląda na to że woda nie masz cyrkulacji wody i dlatego syfek zamiast trafiać do zasysów wala się po całym zbiorniku... Druga rzecz to może podajesz za dużo karmy rybom... Cytuj
Wyderka Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Za dużo im nie daje, a może coś źle mam ustawione w akwarium,podesle fot Może radzicie coś zmienic Cytuj
deccorativo Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 15 godzin temu, Wyderka napisał: a może coś źle mam ustawione w akwarium,podesle fot Może radzicie coś zmienic Czekając na pomiary wody testami kropelkowymi oraz tego siku z kubła w l/h to kolego już bym zmienił. 1/ eljot radził usunąć bąbelki ale nie zdjąć wężyk tylko usuń cała tą rurkę z fiutkiem do wężyka bo to mocno hamuje wytrysk wody. 2/ Atman 203 to fajne 2000l/h ale wtedy gdy nie ma tego fiutka na węzyk i manetka na dole otwarta na full wtedy to doskonały mechanik pod warunkiem że założysz na niego gęstą gąbkę z rowkami a nie taką grubą jak masz. Ta puszcza tą mleczność. 3/ cyrkulację masz jak szatan bo jvp 201B to taka lornetka wojskowa utopiona w akwarium i dwie lufy jak oczy kameleona i nie może być tuż pod lustrem skierowany na powierzchnię nie wiem jednym okiem czy stereo. - aż ci pianę robi na lustrze wody - spróbuj zupełnie usunąć ten falownik bo poza głośną pracą chyba za silny do tego baniaka ale mogę się mylić. Na pewno musi być głębiej na ścianie skierowany tak by gówienka z piasku zaganiał - no właśnie gdzie? zasys do kubła - biologa bez prefiltra w jednym rogu więc w kuble szambo a gąbka mechanika po przeciwnej stronie. Moja Zasada jest taka - oba zasysy tak kubła jak i gąbka mechanika powinny być w najspokojniejszym miejscu w baniaku gdzie spychane są zanieczyszczenia. Niewątpliwie masz mętność zwaną też mlecznością wody bo bąbelki powietrza dają inny efekt - takich białych maleńkich perełeczek ale woda pozostaje zupełnie przejrzysta tak jak tu specjalnie wywołany efekt bąbelkowania z kaseciaka dla pokazania "mętności bąbelkowej " czekamy - bo kolego nie zdążacie z reagowaniem na rady - nieprawdaż? Cytuj
bartleo Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #14 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Jak @deccorativopisze cyrkulację masz tajfun... ;). Jeśli piasek jest zbyt drobny to on przyczyną zmętnienia. Cytuj
pozner Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #15 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Godzinę temu, deccorativo napisał: Atman 203 to fajne 2000l/h ale wtedy gdy nie ma tego fiutka na węzyk i manetka na dole otwarta na full wtedy to doskonały mechanik pod warunkiem że założysz na niego gęstą gąbkę z rowkami a nie taką grubą jak masz. Ta puszcza tą mleczność. Tak się składa, że mam atmana 203 z grubą gąbką i żadnych problemów ze zbieraniem nawet najmniejszych zanieczyszczeń nie mam. Zgodzę się z tym, że kolega ma za mocną cyrkulację. W zupełności wystarczyłby ten atman otwarty na maxa. Tak silna cyrkulacja plus drobny piach (0.4) może prowadzić do optycznego zmętnienia wody. Mogą to być też pierwotniaki. Cytuj
Wyderka Opublikowano 2 Maja 2017 Autor #16 Opublikowano 2 Maja 2017 Sprawdzilem wydajność filtra tak jak mowiliscie z 2 l butelka,butelka napelnila się w równe 16 s Cytuj
mlody.czub Opublikowano 2 Maja 2017 #17 Opublikowano 2 Maja 2017 53 minuty temu, Wyderka napisał: Sprawdzilem wydajność filtra tak jak mowiliscie z 2 l butelka,butelka napelnila się w równe 16 s Czyli masz 450l/h Cytuj
Wyderka Opublikowano 2 Maja 2017 Autor #18 Opublikowano 2 Maja 2017 Trochę mało co przy akwarium 360 l,ale jeszcze atman 203 jest Cytuj
egon44 Opublikowano 2 Maja 2017 #19 Opublikowano 2 Maja 2017 Jako filtr biologiczny jest w sam raz co już też wspomniał kolega @deccorativo ... Na zasys Atmana załóż taką gąbkę i zobaczysz że za parę dni będzie lepiej Cytuj
deccorativo Opublikowano 2 Maja 2017 #20 Opublikowano 2 Maja 2017 O złej gąbce pisałem wcześniej i oczywiście komentator napisał że on ma grubą i jest dobrze - jak dobrze z klarownością nikt nie widział. Zastosuj radę Andrzeja i kup taką gąbkę jak ci fotkę wkleił. Przepływ dla biologii taki 450l/h jest OK ale z parametrów kubła JBL e901 powinien być 600-650l/h - coś ci ten kubeł hamuje. Ale ponieważ nadal nie zmierzyłeś parametrów i nie pozbyłeś się tego piasku 0,4mm który może być przyczyną, jak też otworzyłeś nowy temat o filmie bakteryjnym który wbity pod wodę też daje mleczność bo go nic nie zbiera. Zebrałaby wata albo gęsta gąbka ale nic z tych rzeczy nie masz. Co ci mleczy więc nadal tylko gdybamy ty z nami nie współpracujesz a przyczyn może być kilka. Jest jedno radykalne lekarstwo na wszystkie te twoje ewentualne przyczyny i na 100% pomoże. http://allegro.pl/microbe-lift-clarifier-118ml-przezroczysta-woda-i6754300356.html Microbe Lift Clarifier Fresh Water. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi