Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem napisać ten temat bo sam jestem w szoku delikatnym jak do takiej sytuacji mogło dojść...

Więc po kolei. 

Były sobie rybki, było akwarium i od pewnego czasu biolog zaczął "łapać lewe powietrze" na dolocie. Wiadomo że to dolot więc woda się nie lała jedynym widocznym objawem tego była troszkę głośniejsza praca kubła i bąbelki na wylocie z kubła.

Wszystko ładnie i pięknie, w niedziele porobiłem testy NH3 = 0, NO2 = 0, NO3 około 15

Pomyślałem że ten głośniejszy kubeł i bąbelki zaczynają mnie irytować więc wziąłem się i naprawiłem przewód dolotowy.

Kubeł ucichł, bąbelki zniknęły, ja popatrzyłem jeszcze trochę na rybki i jako że pora była późna poszedłem spać.

Rano wstaje a tu armagedon (zdjęcie poniżej).

Przeżyła jedna samica z całej obsady skrupulatnie i w bólach kombinowanej ostatnimi tygodniami.

Cóż, trupki powyławiałem, sprawdzam wodę bo co tu robić i co wychodzi...

NH3/4 = 0, NO2 poza skalą, NO3 około 15

Najprawdopodobniej zapowietrzony kubeł nie działał jak należy i porobiły się jakieś strefy beztlenowe czy coś podobnego i gdy zaczął chodzić normalnie wdmuchał cały ten syf do baniaka (pamiętam że kiedyś jak bawiłem się z denitryfikatorem często zdarzało się że NO2 strasznie rosło).

Ot zostaje na przyszłość nauczka że naprawiać trzeba z rana i obserwować co się dzieje.... ale z drugiej strony kto by pomyślał :-(

20170424_100739.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Sytuacja którą opisałeś przypomina mi jak zwiększyć proces nitryfikacji. Proces ten potrzebuje od 2g O2 -4g O2  m/3 aby zachodził prawidłowo. Można ten proces zwiększyć przez wprowadzenie do instalacji kubła, na wlocie dodatkowego powietrza, cienki wężyk podłączony do zwykłego brzęczyka.
I tak stało się w Twoim kubełku, został zasilany dodatkowym powietrzem co pozwoliło na namnożenie się większej ilości bakterii. Naprawa przewodu dolotowego spowodowała odcięcie dodatkowego powietrza co zaburzyło cały ten proces. Gdybyś naprawę filtra połączył z jego oczyszczeniem nic takiego by nie zaszło. Przypuszcza że długo nie czyściłeś filtra biologicznego.

pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym racej ocenił to w ten sposób, że dodatkowe powietrze z nieszczelnych węży znacznie spowolniło przepływ w filtrze. Istniejące już bakterie nie dostawały dostatecznej ilości tlenu i poginęły. Te, co zostały nie były w stanie przerabiać NO2, powstało wiele stref beztlenowych i zaczynał się proces denitryfikacji. Po naprawie nieszczelności zapewne cały syf wpadł do baniaka, również siarkowodów. Przez noc amoniak został przerobiony na NO2, ale w filtrze nie było wystarczająco biologii, żeby przerobić na NO3 i NO2 zabiło ryby.

Opublikowano

Jak się patrzy na to zdjęcie to się serce kraje - niepowetowana strata, szczerze współczuję i sam wiem jaka to trauma jak się traci nawet jedną rybę a tu tyle na raz.

Jesteś znacznie bardziej doświadczonym  niż ja i jak mogłeś do tego dopuścić - tego nie rozumiem. 

Moim zdaniem zgubiła cię zbytnia pewność siebie.

Więcej - twój lakoniczny opis zdarzenia prowadzi młodzianków:D a nawet doświadczonych do wniosku że kubła zupełnie nie można dotykać a już naprawiać absolutnie nie - a tak przecież nie jest. 

4 godziny temu, Mortis napisał:

Masakra, nikt by nawet nie podejrzewał, że naprawa przewodu może tak wpłynąć na biologię. 

Więc natychmiast masz sugestie - to może dwa kubły - otóż nie jest to rozwiązanie bo siarkowodór i azotyny z jednego nawet przy drugim sprawnym kuble  i tak zabiją ryby. jak to wyleci na baniak.

Więcej - domniemam że gdybyś ten kubeł otworzył i wypłukał złoża a potem zalał wodą z ustrojstwa lub nawet taką z baniaka to by nie było całego zdarzenia. Tak zresztą sugerują wszyscy pisząc o tlenie, płukaniu itp

Wybacz ale to do mnie nie przemawia , a chciałbym jednak dociec prawdziwego powodu śmierci tylu ryb na raz i to w ciągu kilku godzin.

Nie wierzę też w żadne tam  NO2 by w kilka godzin samoistnie wzrosło od 0  do powyżej 1ppm  w dojrzałym akwarium z pracującą filtracją kubłową.

Napisałeś że jeszcze dwa dni temu było

8 godzin temu, kunta napisał:

Wszystko ładnie i pięknie, w niedziele porobiłem testy NH3 = 0, NO2 = 0, NO3 około 15

Gdyby  w kuble następowała pierwsza faza denitryfikacji czyli przemiana NO3 w NO2 to nie miałbyś tego NO2 =0 przed naprawą albo podajesz ten wynik na podstawie domniemania a nie faktycznego pomiaru.

Chyba że kubeł stał wiele dni a ty tego nie widziałeś - gdyby z niego ciekło choć 200l/h to początki denitryfikacji nie następują i nic się w kuble nie kumuluje, a nawet gdyby to wypływająca wodą jednak niosłaby te NO2 na baniak i pomiary niedzielne nie byłyby zerowe..

Zwyczajnie jak pisze Wojtek - kubeł zapowietrzony ci stał i tylko brzęczał przez wiele dni a ty mu naprawiłeś dolot wody i nie wypłukałeś złóż tylko ponownie włączyłeś. Wszystko poleciało na baniak w jednej chwili.

Ryby zabił ci siarkowodór + NO2. zgromadzony w kuble a to tym bardziej zabójcza mieszanka mimo że każdy z osobna zabija ryby..

Dla nauki  zmień tytuł bo googel znajdzie wtedy jak będzie choćby tak.

Ku przestrodze - jeśli naprawa kubła to zawsze także płukanie zawartości.

• Dziękuję 1