Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na moje grzałka wewnętrzna jest ekonomiczniejsza. Woda nie opuszcza baniaka. Moje rozwiązanie to grzałka w kaseciaku akwarium 500l. grzałka 200w. Temp. w akwarium 26c. w domu 22.5c temperatura wody bez grzałki 25c. 

Opublikowano

Jakby nie było światło, falownik, pompy podgrzewają wodę..

U mnie jak lampa UV pracowała 24/7 to grzałka wcale się nie włączała a w lato musiałem zbijać temperaturę wentylatorami, które pracowały prawie non stop

Dopiero po czasie, podczas leczenia zauważyłem tę zależność, kiedy lampa była wyłączona wentylatory chłodzące bardzo rzadko się włączaly..

Opublikowano

Tytuł jaki wpisałeś Raperek upoważnia do pisania o wszystkich grzałkach a nawet o "niemaniu grzałki" jak to ci sugerowano.

Ja rozumiem że w istocie już wybrałeś i powinna to być grzałka przepływowa .

Tylko pytanie sprowadza się do tego  - czy Hydor czy Hanza. Jakbyś sam zmienił tytuł  "jaka grzałka przepływowa do akwarium Hanza czy Hydor "  to wtedy  wujek G ci odpowie że jeszcze nie ma po polsku odpowiedzi. Twój temat będzie pierwszy który na takie pytanie odpowiada i za kilka dni będzie na samej górze googla.

Dla mniej zorientowanych kolega pyta czy taka z  wyświetlaczem temperatury zadanej i temperatury mierzonej chińska Hanza ( nigdzie nie podają a to tylko ten maleńki znaczek logo z Rką mówi że to produkt Hanza )  a i tak na aukcjach jest SunSun :D

59042877586db_eh-300500.jpg.c740231bab95bb01aa405eafcdbe9cb9.jpg

czy taka włoska Hydor bez wyświetlacza tylko z diodą i pokrętłem do ustawiania temperatury.

hydor_eth_300_grzalka_przeplywowa_16mm_-i-6890-2-2000.jpg.bbe22ef24edd11d23bd3f525400d1fa6.jpg

Ja ci nie odpowiem którą wybrać bo żadnej z nich nie miałem  ale z tego co widać w środku jak rozbierzesz tego Hydora to budowa cepa.

Czujnik temperatury to kawał cienkiego drutu owinięty wokół plastikowego wylotu wody  , do tego zasilacz z 230V~ jak w żarówce ledowej  kawałek rury plastikowej i osłona z pianki , zapewne w Hanzie będzie identycznie zresztą sam zobacz

4127615200_1411559912.thumb.jpg.06a59be47525b931b7f9da0a12a8edb6.jpg

Jak jest w Hanzie tego nie wiem ale za tą przemawia ten wyświetlacz no i cena chińskiego produktu.

Tego rozszczelnienia bym się nie obawiał wcale bo system połączenia jest identyczny jak we wszystkich podłączeniach kubłów i nikt jak to zakręci nie miał rozszczelnienia. Patrz tylko by fi węża było jak największe.

Ważniejsze jest kierunek przepływu wody w tych ustrojstwach co jest słabo zaznaczone na obudowach oraz warunek by były na wylocie z kubła a nie na ssaniu .

Ja bym na twoim miejscu jeśli kasa nie jest tu decydującym czynnikiem zaryzykował zakup tego i grzałkę położył na piasku za kamieniem a ten wyświetlacz ze sterownikiem ładnie zabudował w szafce lub koronie i sterował tym ze smartfonu..

biopro_wifi_heater_300w_1.thumb.jpg.6e3b67b1c69a76d1e2ee3c5f07b7f5a7.jpg

https://pl.aliexpress.com/item/Choson-K-616-Mobile-Control-Automatic-Fish-Tank-Thermostat-Heater-WIFI-Aquarium-Water-Heater-100W-200W/32807730559.html?spm=2114.010208.3.331.KALL1V&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10068_10136_10137_10060_10138_10155_10062_10156_10154_10056_10055_10054_10059_10099_10103_10102_10096_10148_10147_10052_10053_10142_10107_10050_10051_10171_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10181_10037_10182_10032_10078_10079_10077_10073_10070_10123_10124,searchweb201603_10,ppcSwitch_5&btsid=65e3a4ef-5876-4848-a722-8d485de54b8f&algo_expid=baa4475d-d626-4bae-9d46-45b12ec89790-44&algo_pvid=baa4475d-d626-4bae-9d46-45b12ec89790

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.04.2017 o 08:39, deccorativo napisał:

czy taka włoska Hydor bez wyświetlacza tylko z diodą i pokrętłem do ustawiania temperatury.

Do nowo uruchomionego zbiornika (240 litrów omawiane szeeeeeroko w innym wątku), zdecydowałem się własnie na grzałkę Hydor 300W.
Po kilku dniach użytkowania nie dostrzegam minusów. Wysoka jakość wykonania urządzenia, dobre materiały, idealnie spasowane elementy obudowy, dobre wyważenie docisku pierścieni dociskających węże na obydwu końcówkach (przy dokręcaniu nie ma się uczucia, że coś pęknie itp, jak w przypadku docisków na rurkach filtra HW-302).

Edytowane przez luck83
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 29.04.2017 o 08:39, deccorativo napisał:

59042877586db_eh-300500.jpg.c740231bab95bb01aa405eafcdbe9cb9.jpg

Ja miałem 2 takie grzałki podpięte do jednego sterownika temperatury, ale po około 5 miesiącach jedna z nich odmówiła dalszej współpracy . Podziękowałem więc  im obojgu !!!!

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, h2athor napisał:

Ja miałem 2 takie grzałki podpięte do jednego sterownika temperatury, ale po około 5 miesiącach jedna z nich odmówiła dalszej współpracy . Podziękowałem więc  im obojgu !!!!

Krzychu tak sobie myślę że odmówiła współpracy wyłącznie z twojego powodu.:(  Ten Hydor ma grzałkę foliową a SunSun nie wiem ale chyba też taką więc praktycznie nie zniszczalną - raczej może odmówić działania elektronika przegrzana zewnętrznym sterownikiem i zapewne tak jest zaprojektowana by nie mogła zewrzeć  tylko zawsze rozłączyć - chodzi o ugotowanie ryb.

Te grzałki przepływowe mają dla nas wadę nie wybaczalną - mają fi wlot/wylot tak maleńkie że nadają się tylko max do 2000l/h i tu już tłumią przepływ niemiłosiernie.

Ich budowa moim zdaniem wyklucza sterowanie nimi z zewnętrznego sterownika  - układ elektroniki jest w najgorętszym miejscu grzałki niczym nie odizolowany a drut pomiarowy ustawia nie temperaturę wlotową czyli mniej więcej taka jaka jest w baniaku ale temperaturę wylotową nagrzanej wody więc nie mierzy temperatury w akwarium.

Moim zdaniem jak sterujesz nią z zewnętrznego sterownika , albo pompa staje bo ma funkcję feed to tam się przegrzewa .

Najbezpieczniej jak taka grzałka działa sama bo wyłączy się jak temperatura osiągnie swoje ustawy.

Tak naprawdę poza grzałkami zanurzonymi w akwarium nie ma dla nas malawistów z 4000l/h  grzałki poza akwarium - może kiedyś powstaną.

Jeden z kolegów nawet już sam buduje pod szybkowarowiec albo narurowiec.:D

Jak się ma w narurowcu albo prażoku  odejście na niskie przepływy  do 100l/h np do Purolite A520E  to ma się w szereg możliwość podłączenia także grzałek przepływowych ale jak masz baniak duży i stosunkowo chłodne pomieszczenie to pozostają ci tylko te 500-1000W wewnętrzne  albo 5 szt po 200W - i jak to wygląda w baniaku?

Jak nie wyrzuciłeś ich to wyślij mi a popatrzę w środku co by zrobić by zalać chałupę taką grzałką :D

Idzie nowe - grzalki PTC które zmieniają moc w zależności od temperatury wody.

Jak jest woda 20-26C mają 100-80% mocy i np 1000W a jak temperatura wody podskoczy do 32 C to ich moc spada o 80% do 80W  i co wy na to - nie da się ugotować ryb

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Heniu one u mnie były podpięte równolegle na nitce baypass-a a temperaturę wyłączania miały ustawione 2 stopnie wyżej niż sterownik ( to na wypadek jakby zgłupiał) Fabrycznie  były zaopatrzone w końcówki na wąż 16/22 mm ( na mniejsze również) i podpięte były na trójniku do rury 25 mm. Całe szczęście że temperaturę mam monitorowaną na telefonie bo inaczej to ta jedna działająca pracowała by non stop.  300-u watowa grzałka przy obecnych temperaturach z WIELKIM trudem nagrzewa mi wodę do 25 st. 

Generalnie to od samego początku miałem z nimi problemy . W chwili włączenia ich po raz pierwszy, okazało się iż jedna w ogóle nie działała. Po mojej interwencji miły pan Chińczyk wysłał mi nową (4 dni tylko szła)

Heniu wyślij mi adres na priv to Ci je wyśle :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.