Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko z innej beczki :) co powiecie na temat Grzałek używacie tych przepływowych Warto  ? czy dać sobie spokój i kupić zwykłą ? Z jednej strony chce ograniczyć ilość sprzętów w Akwarium a z drugiej obawiam się o kolejne połączenia i możliwość wycieku wody poza akwarium , chciał bym poznać  wasze opinie :) 

Opublikowano

W 375l używam Hydor 300W od 3 m-cy, temp.26. Włącza i wyłącza się co kilka minut. Zamontowana z tyłu akwa na wylocie, nikomu i niczemu nie przeszkadza. Przepływ jest bardzo dobry, połączenie szczelne. Jedyny minus moim zdaniem, to pewna trudność w czyszczeniu węży, trzeba rozkręcić, ale  nie robi się to często, a miejsce w akwa zaoszczędzone, żadnych kabli itd.

Opublikowano (edytowane)

Ja rozważam grzałkę przepływową Hanza, czy ktoś z Was miał już nią jakieś doświadczenia?
U mnie brak grzałki nie przejdzie, gdyż temp. wody spada na 23-24 st. C. Co prawda, gdy nastaną cieplejsze dni woda w baniaku także stanie się cieplejsza, ale na ten będę musiał podgrzewać. 

Edytowane przez luck83
Opublikowano

Ale jak testowałeś? Sprawdzałeś średnie dobowe zużycie obu rodzajów grzałek przez kilka dni w podobnych warunkach zewnętrznych? Bo dla mnie trochę to się kłóci z fizyką.
Grzałka wewnętrzna to drut oporowy zmieniający energię elektryczną na cieplną i siłą rzeczy całe ciepło jest przekazywane do wody bo przecież grzałka jest zanurzona. W grzałce przepływowej cześć ciepła może uciekać przez obudowę w powietrze. Chyba, że nie ma w niej drutu oporowego tylko zastosowana jest inna technologia, o wyższej sprawności.
Nie traktuj tej wypowiedzi jako ataku. Jestem po prostu ciekawy i dociekliwy. :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzalem na podobnych warunkach panujacych w domu i na zewnatrz na przestrzeni 4dni kazda opcja. Teraz mam jeszcze inne rozwiazanie, cos wymyslilem co nie powinno dzialac i z zuzycia 3.3kw zjechalem na 2.6kw. Mowie caly czas o podobnych warunkach. Gdy slonce daje caly dzien i oswietla mi baniak spada na 1.5 ogrzewanie e nie biore tego pod uwage. Tez się zdziwilem odnosnie tej akcji ale tak to wyglada. 

Edytowane przez mlody.czub