Kubeq Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Panowie i Panie, chciałem Was zapytać jak najlepiej na początek ustawić wylot wody z filtra umiejscowionego na tylnej ścianie w lewym rogu akwarium . Czy bezpośrednio na przednia szybę, czy pod ukosem ? Filtr będzie napędzany pompą Jebao DCP-5000. Na początek będę chciał spróbować bez falownika, w razie problemów z cyrkulacją dokupię takowy w późniejszym czasie. Bardzo proszę o podpowiedzi , poniżej wrzucam rysunek żeby zobrazować sytuacje. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Kubeq
Pleziorro Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ujoj ciężkie pytanie, to jak kupowanie perfum nieznajomej kobiecie, loteria Panie !. Myślę że spróbował bym najpierw wyprowadzić go na rurce jakoś do 10 cm w stronę frontowej szyby, po czym skierować strumień wzdłuż przedniej szyby w prawo, tak aby woda przecinała taflę pod kątem 20-30 stopni. Ale nie sądzę aby bez nawet jakiegoś małego falownika udało się uzyskać pożądaną cyrkulację. Niemniej do odważnych świat należy. Obserwuj zasysy czy kupy wpadają tam gdzie trzeba czy może krążą po baniaku.
suricade Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja w takim układzie mam wodę po ściance kaseciaka na tylną szybę. Kwesta ustawienia kamieni jest decydująca.
Kubeq Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Na tylnej szybie będzie tło 3d i jakoś mi tak rozum podpowiada ze mogło by hamować przepływ wody, ale może się mylę. Chyba spróbuje pod lekkim kątem na przednią szybę , w praniu się okaże jakie korekcję będą wymagane.
suricade Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Pozwolę się nie zgodzić strumień wody będzie odsunięty od tła na grubość kasety . Ja przerobiłam wszystkie możliwe ustawienia zanim się udało. Na to nie ma mądrych.
Kubeq Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A czy ustawiając wylot centralnie nad zasysem nie skazuje się od razu na porażkę, zakładając że startuje bez falownika?
suricade Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Według rysunku zasys masz z prawej a wylot z lewej górą . U mnie jest tak:
Kubeq Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Tak planuje zrobić z tymże chce skierować wylot na przednią szybę aby teoretycznie woda biegła wokoło zbiornika i zataczając koło dostawała się pod zasys.
suricade Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jak pisałam wyjdzie w praktyce. U mnie sprawdza się taki układ. Po ustawieniu jak piszesz wszystko omijało zasys, nie pytaj dlaczego .
Rekomendowane odpowiedzi