Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, michal_j napisał:

Dokładnie, woda podobnie jak prąd, zawsze popłynie po najmniejszej linii oporu, żeby jak najmniej się napracować emoji3.png

Zawór już jest teraz powinno być ok.

20170523_135631.jpg

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, deccorativo napisał:

byle pełnoprzelotowy bo to ma znaczenie

Na bajpasie wydaje mi się ze nie bardzo. 

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano
Godzinę temu, skoku86 napisał:

A wracając do tej pompy to warto dać 200 zł więcej za Alfa 2 grundfos czy lepiej ibo beta?

Ja mam Ibo, bo stwierdziłem, że nie warto, i jestem zadowolony. Kupiłem jak jeszcze nic o niej na forum nie wspominano, także uważam się za prekursora :P

Opublikowano

Ja mam dwie IBO i jestem zadowolony. Jedyny minus jaki zauwazylem to skok poboru mocy miedzy pierwszym i drugim biegiem. Na 1szym 8w a na drugim 35w, troche to nie adekwatne no ale coz - tak zrobili.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.05.2017 o 08:54, deccorativo napisał:

Ja uważam że wszystko doskonale.

Zrobiłeś baypass  o czym pisał Seba i  zawory na biologii i na Purolite ( tu dałbym po jednym z obu stron bo jak odkręcisz korpusy do regeneracji żywicy to ci woda będzie wracała z baniaka tym wężykiem i lała się do szafki wystarczą takie od osmozy)  tylko nie wiem jakie masz siarczany w kranówie.

Zanim zaczniesz zgrzewać  to musisz to wiedzieć na bank - bo jeszcze można to inaczej poukładać pod np RIBiopelletss XL + Węgiel  ewentualnie   Purolite tylkopod klarowanie wody .

Jak pisał Michał  a i ja zawsze pisałem - opory hydrodynamiczne po stronie ssania pomp mają duży wpływ na sik. Opory po stronie wylotu z pomp już minimalne.

Dlatego raczej daj tą rurę 32mm po stronie ssania bo to chyba nie wielki wzrost kosztów. tylko rura, trójnik  i kolanka .

Pozwolisz że skorzystam z twojego schematu i narysuje mój narurowiec :D

By oddać prawdę wymyślił to nasz kolega Piotr  @spiochu i on pierwszy napisał to już dano na forum - ja tylko wcielam w projekt wg mojej wiedzy jak płynie woda w rurach.:D

Jest to połączenie najlepszych cech cichej pompy narurowca (może IBO Aquaristic)  z zaletami kaseciaka czyli filtra HMF  gdzie gąbka jest ogromna i swobodnie wyjmujesz do czyszczenia  po otwarciu pokrywy., masz miejsce z pełnymprzepływem pompy po 2litry ceramiki i biopolimeru np TMBT , NGBC,  RIBiopellets XL  jest także miejsce na grzałkę i od razu masz super działający skimmer a bezgłośna pompa pracuje na każdym biegu na maxymalnego maxa  bo fi dolotowe 32mm a wylotowe 25mm i pompa bez żadnych oporów ssania na korpusach mech przelewa wprost i swobodnie wodę  zupełnie jak pompy w typowych kaseciakach.

Zobaczcie ile gratów ubyło  a koszt całości filtracji  oceniam wstępnie łącznie  z pompą na ok 400-500zł

schemat.thumb.jpg.815def9cc6ec8a625ae728f8905790af.jpg.33cc5ec0def120315b8e3ecf009f3767.jpg

To w prawym rogu akwarium  to już nie kaseciak ale taki prefiltr  mechaniczno-biologiczno-grzałkowo-skimmerowy z usuwaniem NO3 i PO4 wspierany o klarowanie wody na jednym lub przy baniaku 1000l na dwu korpusach z Purolite A520E równolegle ale lepiej szeregowo .

Ten prefiltr jest sklejony z pcv 3mm i schowany pod tylnym wzmocnieniem wzdłużnym i ma grubość  13cm , długość 25 cm oraz wysokość 45cm i mieści się nad dnem 5cm od piasku w grubości tła 3D z zasysem w dnie - a taki długi by weszła tam taka gąbka :D

ppi45  25 x 45 x 5cm 

Deccorativo mogl bys mi powiedziec cos wiecej na temat tej filtracj?bo fajnie to wyglada a koszta super.zaraz bede się przesiadal wiekszy baniak 

Edytowane przez kazik851