Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, skoku86 napisał:

No właśnie to i dla mnie też będzie miało duże znaczenie bo jednak trochę energii będzie potrzebne do takiego baniaka. 

Koszty utrzymania takiego baniaka tak czy inaczej nie sa male. Ja dziennie trace 2.6-3.3kW na ogrzewanie i niecaly kilowat na reszte tak ze minimum 4kW na dzien idzie na akwarium. Szczerze mowiac przeroslo mnie ogrzewanie takiego zbiornika. 

Opublikowano

Nie uważam Piotrze by to było OT bo kolega  @skoku86 nie napisał że porobił zakupy więc jeszcze może tak samo powrócić do  sumpa jak i zmodyfikować swój pomysł narurowca  z 2x IBO + 12 szt korpusów i zaworów , kolanek już nie do policzenia - do takiego  narurowca z kaseciakiem.

Ale masz rację Piotrze że były takie filtracje łączące np kubeł czy sump z kaseciakiem gdzie kaseciak jest jakby prefiltrem otwartym , o takim narurowcu jakoś nie pamiętam.

Nawet w głowie mam takiego cudaka  dla kolegi skoku pamiętając że może być baniak z erybki z wklejonymi wzmocnieniami wzdłużnymi 5cm po całości.

Baniak 1400l to wyzwanie dla filtracji ale taka turbokaseta-hamburska ze złożem 3l Micromeca + blok z Purolite na rurze kanalizacyjnej fi 50 x 60cm  + gąbka ppi45 25x60x5cm za 30 zł a skimmer za darmo :D, no i 2 grzałki po 300-500W jednak w kasecie - do tego jedna  IBO ECO 25/60 bez żadnego korpusu tylko rury 1" i kolanka  no i RW15 bo to jednak 2,5m i kamoli dużo. No i wychodzi cisza.:D

Szybko policzyłem że cała filtracja z 3 pompami, mediami i ze wszystkim powinna się zamknąć w 700-800zł.

Kaseta jako filtr do takiego narurowca wychodzi długość 25cm x grubość 12cm ( nie da się 6-8cm bo wtedy trzebaby podsadzić gąbki pod wzmocnieniem a tak jej nie wyjmiesz) x 60 cm wysokość bo baniak ma h70cm . Wychodzi tak płasko że tło 3D grubości 5cm tylko lekko się zakrzywia w miejscu całej kompletnej filtracji bio/mech/cyrkulacja z usuwaniem NO3/PO4/humus i klarowaniem wody do nieprzytomności. :D

Opublikowano (edytowane)

No to panowie terazmam niezly dylemat z ta turbo kasetą ale chyba jednak zostanę przy opcji narurowca z falownikiem. Tak mi się wydaje, ze bedzie mniej grzebania w akwarium. 

Edytowane przez skoku86
Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko zrobiłem przykładowy schemat jak by to u mnie wyglądało. Grzałka będzie raczej w akwarium na dnie albo schowana w tle bo tło też będę prubował zrobić sam :)

schemat.jpg

Edytowane przez skoku86
Opublikowano

Czy robył ktoś z was filtrację na rurach i kształtkach typu PP? Z tego co zobaczyłem to chyba najtańszy system a jęśli my możemy pić to rybkom też nie zaszkodzi.:) niżej kilka linków

http://allegro.pl/zawor-kulowy-pp-fi-25-system-zgrzewany-i6668698931.html?reco_id=77831f5f-3294-11e7-b045-6c3be5bbb2d8&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product

http://allegro.pl/pp-zlaczka-nypel-polipropylen-zgrzewany-25x3-4-gz-i6221189491.html

http://allegro.pl/zgrzewka-srubunek-pp-25x3-4-gz-077-i6628710045.html

http://allegro.pl/filtr-do-wody-korpus-narurowy-do-zimnej-wody-3-4-i5942871373.html

Łączny koszt 1 korpusu z 2 zaworami to 68 zł no chyba że zamiast nypli 1 śrubunek więc będzie drożej o 6 zł. Wydaje mi się, że to najtańszy system. Co o tym myślicie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

korpusy zamówione teraz co wsypać do środka? Mam w 240 w kuble prawie 3 l ceramiki i to wyspę do 3 korpusów a do 4 co wsypać ?

Opublikowano (edytowane)

Ostateczna wersja narurowca w razie jakichś moich błędów proszę piszcie bo jak jutro wrócę wcześniej z pracy to może zacznę zgrzewać a nie chce czegoś zawalić. Cała filtracja będzie na rurach 25mm zawory 3/4 i korpusy też 3/4. Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy ma sens rura 32mm na zasisie?

schemat.jpg

Edytowane przez skoku86
Opublikowano (edytowane)

Ja uważam że wszystko doskonale.

Zrobiłeś baypass  o czym pisał Seba i  zawory na biologii i na Purolite ( tu dałbym po jednym z obu stron bo jak odkręcisz korpusy do regeneracji żywicy to ci woda będzie wracała z baniaka tym wężykiem i lała się do szafki wystarczą takie od osmozy)  tylko nie wiem jakie masz siarczany w kranówie.

Zanim zaczniesz zgrzewać  to musisz to wiedzieć na bank - bo jeszcze można to inaczej poukładać pod np RIBiopelletss XL + Węgiel  ewentualnie   Purolite tylkopod klarowanie wody .

Jak pisał Michał  a i ja zawsze pisałem - opory hydrodynamiczne po stronie ssania pomp mają duży wpływ na sik. Opory po stronie wylotu z pomp już minimalne.

Dlatego raczej daj tą rurę 32mm po stronie ssania bo to chyba nie wielki wzrost kosztów. tylko rura, trójnik  i kolanka .

Pozwolisz że skorzystam z twojego schematu i narysuje mój narurowiec :D

By oddać prawdę wymyślił to nasz kolega Piotr  @spiochu i on pierwszy napisał to już dano na forum - ja tylko wcielam w projekt wg mojej wiedzy jak płynie woda w rurach.:D

Jest to połączenie najlepszych cech cichej pompy narurowca (może IBO Aquaristic)  z zaletami kaseciaka czyli filtra HMF  gdzie gąbka jest ogromna i swobodnie wyjmujesz do czyszczenia  po otwarciu pokrywy., masz miejsce z pełnymprzepływem pompy po 2litry ceramiki i biopolimeru np TMBT , NGBC,  RIBiopellets XL  jest także miejsce na grzałkę i od razu masz super działający skimmer a bezgłośna pompa pracuje na każdym biegu na maxymalnego maxa  bo fi dolotowe 32mm a wylotowe 25mm i pompa bez żadnych oporów ssania na korpusach mech przelewa wprost i swobodnie wodę  zupełnie jak pompy w typowych kaseciakach.

Zobaczcie ile gratów ubyło  a koszt całości filtracji  oceniam wstępnie łącznie  z pompą na ok 400-500zł

schemat.thumb.jpg.815def9cc6ec8a625ae728f8905790af.jpg.33cc5ec0def120315b8e3ecf009f3767.jpg

To w prawym rogu akwarium  to już nie kaseciak ale taki prefiltr  mechaniczno-biologiczno-grzałkowo-skimmerowy z usuwaniem NO3 i PO4 wspierany o klarowanie wody na jednym lub przy baniaku 1000l na dwu korpusach z Purolite A520E równolegle ale lepiej szeregowo .

Ten prefiltr jest sklejony z pcv 3mm i schowany pod tylnym wzmocnieniem wzdłużnym i ma grubość  13cm , długość 25 cm oraz wysokość 45cm i mieści się nad dnem 5cm od piasku w grubości tła 3D z zasysem w dnie - a taki długi by weszła tam taka gąbka :D

ppi45  25 x 45 x 5cm 

Edytowane przez deccorativo