Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 5.05.2017 o 13:17, Paweł83 napisał(a):

Masz racje Karolu to zbyt ryzykowne połączenie. Może ktoś zna jeszcze jakiś łagodny duży gatunek.

Rozwiń  

Przychodzi mi do głowy jeszcze Melanochromis, ryba może nie jest spokojna, ale nie jest terytorialna i przez to dobrze dogada się z tą obsadą. Proponuję Melanochromis parallelus ewentualnie dialeptos. Ten jest mniejszy i moim zdaniam obsada z nim też by miała swój urok. Dobrze by było też urozmaicić wielkością. W tym przypadku jestem pewien, że dialeptosy były by kompletnie ignorowane przez resztę obsady, a to oznacza, że po pracy otwierasz piwko, siadasz wygodnie przed akwa i się relaksujesz?. 

@poznermiał parallelusy, wiec może też o nich coś powiedzieć.

Opublikowano

Z dialeptosa bym zrezygnował, zaginie w takim zbiorniku. Może inne ryby będą go ignorować, ale jest podejrzenie, że nie będzie miał pełnych barw. 

Opublikowano
  W dniu 5.05.2017 o 14:05, przemo-h napisał(a):

@poznermiał parallelusy, wiec może też o nich coś powiedzieć

Rozwiń  

Miałem je w podobnym akwarium i z podobną obsadą (acei, lombardoi, trewek i parallelus) i było wszystko ok. U mnie dodatkowo były jeszcze elongatusy chewere i też dawały radę. Teraz jednak uważam, że 5 gatunków to o jeden za dużo przy tej większej mbunie. Gdy pozbyłem się parallelusów (padł mi samiec), było lepiej. Polecam parallelusa, piękny samiec i samice. Zachowaniem też nie jest wariat. Co najwyżej pogoni inne ryby.

Opublikowano

Pewien starszy (bardzo doswiadczony) kolega do zbiornika 450 l zapropobowal mi:
Zebra gold
Saulosi
Maingano
Kulfon
Acei
Co Wy na to. Czym zastąpić saulosi? Jednak bede się upierał przy Maisonach wiec zamiast Zebry?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chcesz żeby było podobne do Saulosi czy coś innego?

Będziesz miał w głównej mierze roślinożerców, może demasoni?

Edit

Nie zauważyłem maingano, one się zleja z demasoni, te same kolory, inne paski jak pływają koło siebie to są mocno podobne..
Opublikowano

Żółty akcent by się przydał. Msobo było by przegieciem do tego zestawienia? A jak by tam pasował Auratus?

Opublikowano

Myślę, że z msobo będziesz zadowolony, na żywo robi wrażenie jeszcze lepsze jak na zdjęciach.

Auratus moim zdaniem też jest bardzo ładny, ale z tych dwóch wybrałbym msobo na Twoim miejscu.

Pogadaj z gościem z pielegniceafrykanskie.pl (Jacek Stuś), wiem że ma młode po dzikich msobo, nie wiem tylko jak z wielkością na tą chwilę.

Opublikowano

Będę kompletowal obsade za 3 miesiace. Byl bym szczesliwy z obsady:
Msobo
Maison
Kulfon
Acei
Maingano
Da się to pogodzić?

Opublikowano

Ciężko z Tobą muszę przyznać. Maingano i msobo do dużej mbuny nie należą, ale jeśli te gatunki Cię interesują teraz to ok. 

Wybrałeś 5 gatunków z czego dwa z nich dobrze by było mieć w większej grupie. 

-acei każdy wie dla czego

-maingano dla tego, ponieważ samiec torturuje samice i układ 1+3 najprawdopodobniej Ci nie wypali. Do tego dochodzi agresja samic, więc ogólnie czarno-niebieski wir. Może tak być, ale nie musi. Kto wie, może dopisze Ci szczęście i takiego scenariuszu nie będzie. 

Tak czy siak te dwa gatunki polecam wielosamcowo. Do tego pozostałe trzy i moim zdaniem masz przerybiony zbiornik.

Twój wybór. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.