piotriola Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 19 godzin temu, suricade napisał: Jak wypuszczą młode to mogę wyjąc przegrodę. Za bardzo się tłukły, pomimo przykrycia woda leciała po szybach. Miały odpocząć a nie się pozabijać. Poza tym przegroda ma spore oczka. Nie chodzi mi o to by samice się pozabijały. W takim zestawieniu można zaobserwować ciekawe zachowanie tych ryb. Narybek wypuszczony przez jedną samicę powinien zostać adoptowany przez drugą która jeszcze nie wypuściła. I co ciekawe samica pomieści w pyszczku dwa mioty. U mnie jedna samica goniła drugą tak długo aż ta wypuściła młode z tym że były to samice innego gatunku. Trzeba taką sytuację obserwować bo faktycznie samice mogą się poturbować.
suricade Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor #12 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jedna powinna wypuścić 3 dni wcześniej , więc ją odłowię wyciągnę przegrodę i niech się dzieje . Na razie obie małpy nie maja zamiaru nic wypuszczać chociaż jedna wykopała jamę. Obserwacje rzeczywiście ciekawe bo w ogólnym tylko pływały po kątach. Gdybym nie uznała, że trzeba je rozdzielić nic bym nie robiła nie jestem przewrażliwiona . Może uda się nakręcić jakiś filmik.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, suricade napisał: Na razie obie małpy nie maja zamiaru nic wypuszczać chociaż jedna wykopała jamę ...bo stres jest jednym z powodów przedłużenia inkubacji. A one chyba wzajemnie się stresują:) Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez AndrzejWalb
suricade Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) No i pokarało mnie młodymi. Mamusie miały je gdzieś więc wróciły do ogólnego. Przy okazji "dokonałam małego wynalazku". Prąd wody z filtra był za mocny a przezroczystość wody pozostawia wiele do życzenia. Pomyślałam o wykorzystaniu purigenu . Gdzieś na you tubie widziała takie ustrojstwo na wylocie z filtra. Tylko w co ten purigen wsadzić. Czasami dobrze mieć "przydasie". Wyszperałam butelkę, którą dokarmiane były szczenięta . Ma odkręcane, dziurawe dno, na którym jest silikonowa uszczelka. Wystarczyło wyjąć uszczelkę, przyciąć smoczek na wielkość wylotu z filtra i gotowe. Zawsze można zmontować z powrotem jako butelkę . Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez suricade 2
egon44 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #16 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Niezły patent! Zawsze maluszki mogą pociągnąć z butelki jak by karmy nie dostały 1
Rekomendowane odpowiedzi