Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, suricade napisał:

Jak wypuszczą młode to mogę wyjąc przegrodę. Za bardzo się tłukły, pomimo przykrycia woda leciała po szybach. Miały odpocząć a nie się pozabijać. :biggrin:

Poza tym przegroda ma spore oczka.

Nie chodzi mi o to by samice się pozabijały. W takim zestawieniu można zaobserwować ciekawe zachowanie tych ryb. Narybek wypuszczony przez jedną samicę powinien zostać adoptowany przez drugą która jeszcze nie wypuściła. I co ciekawe samica pomieści w pyszczku dwa mioty. U mnie jedna samica goniła drugą tak długo aż ta wypuściła młode z tym że były to samice innego gatunku. Trzeba taką sytuację obserwować bo faktycznie samice mogą się poturbować.

Opublikowano

Jedna powinna wypuścić 3 dni wcześniej , więc ją odłowię wyciągnę przegrodę i niech się dzieje . Na razie obie małpy nie maja zamiaru nic wypuszczać chociaż jedna wykopała jamę. Obserwacje rzeczywiście ciekawe bo w ogólnym tylko pływały po kątach. Gdybym nie uznała, że trzeba je rozdzielić nic bym nie robiła nie jestem przewrażliwiona ;). Może uda się nakręcić jakiś filmik.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, suricade napisał:

Na razie obie małpy nie maja zamiaru nic wypuszczać chociaż jedna wykopała jamę

...bo stres jest jednym z powodów przedłużenia inkubacji. A one chyba wzajemnie się stresują:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)

No i pokarało mnie młodymi. Mamusie miały je gdzieś więc wróciły do ogólnego. Przy okazji "dokonałam małego wynalazku". Prąd wody z filtra był za mocny a przezroczystość wody pozostawia wiele do życzenia. Pomyślałam o wykorzystaniu purigenu . Gdzieś na you tubie widziała takie ustrojstwo na wylocie z filtra. Tylko w co ten purigen wsadzić. Czasami dobrze mieć "przydasie". Wyszperałam butelkę, którą dokarmiane były szczenięta .

butelka_canpol_krzywa.jpg

Ma odkręcane, dziurawe dno, na którym jest silikonowa uszczelka. Wystarczyło wyjąć uszczelkę, przyciąć smoczek na wielkość wylotu z filtra i gotowe. Zawsze można zmontować  z powrotem jako butelkę .:biggrin:

DSCF3465 - Kopia.JPG

DSCF3471.JPG

Edytowane przez suricade
  • Dziękuję 2