Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko do wysokiej klasy specjalistów posiadam akwa 240 litrów obsada 1+4 Labidohromis HONGI, oraz Pseudotropheus Elegamtus  Neon spot 2+4 z tym, że jeden samiec jest zdominowany Chciał bym dołożyć Pseudotropheus Elongatus Mphanga 1+4 i rodzi się moje pytanie czy hongi z Mphanga dadza radę ?

Opublikowano

Mphanga powinien sobie poradzić. Mam u siebie samotnego samca Hongi i w ogóle nie interesuje się mphangą. Nie wiem jak będzie u Ciebie bo posiadasz jeszcze samice Hongi, a przy tarle może dojść do scysji. 

Opublikowano

Witaj!

30 minut temu, luk75 napisał:

Chciał bym dołożyć Pseudotropheus Elongatus Mphanga 1+4 i rodzi się moje pytanie czy hongi z Mphanga dadza radę ?

Moim zdaniem dadzą rady razem te dwa gatunki...

Tylko jest jedno ale...

Czy Pseudotropheus Elegantus Neon spot da radę z nimi ale to już zobaczysz w praniu bo trudno jednoznacznie stwierdzić że wszystko będzie ok...

Zapewne Pseudotropheus Elegantus Neon spot będzie najniżej w hierarchii...

Opublikowano

Jarku akwarium jest w wymiarach 120x40x50 a na forum są przykłady obsad polecanych do tych zbiorników składających się z trzech gatunków ryb...

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem dla kolegi był by zbiornik dwu gatunkowy w tym przypadku bez neon spota ale tu też zdania są podzielone...

Opublikowano
9 minut temu, yaro napisał:

3 gatunki w tym akwarium? 

Skąd to ździwienie? Tu poleca się przecież 3 gatunki do takiego akwarium. Najczęstszym składem jest maingano, saulosi i hara.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przy trzech spokojnych może bym się zastanawiał.

10 lat temu miałem w 240 Hong z Saulosi i nie powiem, że miały wygodnie. 

Opublikowano

Neon spot jak i Mphanga to relatywnie spokojne ryby no i mniejsze niż Saulosi może Mphanga podobnego wzrostu jest. W swoim poprzednim zbiorniku 150/50/50 mając Hongi i Saulosi walczyły ze sobą, natomiast w tej chwili Hongi w ogóle nie interesuje się Mphangą, ale za to niemiłosiernie gania ryby pokroju OB.