Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

To teraz nie rozumiem ciebie.

Najpierw w poprzednim wpisie straszysz jakimś silnym kwasem który podnosi pH ??? a wszyscy wiemy że kwas = spadek pH  , teraz uważasz że to pic i na wodę fotomontaż oraz pseudonaukowy bełkot a oczekujesz że ktoś to sprawdzi.

Tak skutecznie zniechęciliście kolegę z jego kranówą w okolicach osmotycznych że na pewno nie sprawdzi. Taki filtr nie wymaga żadnej wiedzy młodzianka poza prawidłowym wykonywaniem testów kropelkowych. A wreszcie wiemy że ma pH 6,85  GH-5  a KH -7 czyli akurat woda Malawi poza tym pH.

A ja  ten filtr sprawdzę mimo że  mam w kranie pH 7,4 więc sprawa się częściowo choć wyjaśni i podłączę go na stałe do swojej osmozy zamiast mineralizatora  który tam siedzi . Mimo kwasu i bełkotu.

Wkłady FIR ze spiekanego turmalinu stosowane są od wielu lat w filtracji wody dla ludzi - jakiegoś FIR-demona stworzyliście. .

Wiem zaraz Staszek napisze że ludz to nie ryba i by nie porównywać ale gdyby ta woda co wylata z tego filtra była taka bee jak straszycie młodzianka to by już nikt nie stosował.

Tymczasem filtracja FIR rozwija się w najlepsze  mimo wątpliwości że pijemy czysty kwas jak tu napisano..

Ja też nie jestem chemikiem i nie znam się na naukowych wywodach o turmalinie ale na chłopski rozum biorąc - jak stosują dla ludzi by podnieść pH odkwasić organizm i zmineralizować wodę w mikro elementy to i rybom nie zaszkodzi szczególnie naszym które oczekują tego alkalicznego pH .

No widzę Henryku, że faktycznie zupełnie mnie nie zrozumiałeś.

Po pierwsze, to nie ja oczekuję, że ktoś to sprawdzi, tylko Ty poleciłeś koledze zakup takiego wkładu z turmalinem.

Po drugie, nie zrozumiałeś kwestii z kwasem. Napisałem, że w wodzie zamorzutnie i spontanicznie zachodzi rozkład: 2H2O= OH- + H3O+. Pierwszy z nich to jon hydroksylowy, jest silną zasadą. Drugi to jon hydroniowy, jest silnym kwasem. Powstają jednocześnie, w czystej wodzie ich stężenie jest bardzo małe i wzajemnie "znoszą" swoje działanie. Nie potrzeba do tego żadnych "cudownych" złóż turmalinowych. Stąd moje zdanie o pseudonaukowym bełkocie.

Po trzecie, nie możesz pisać, że woda z kranu jest poróownywalna do osmotyczne, bo pomimo prawie obojętnego pH i niskiej twardości ma jeszcze mnóstwo innych rzeczy w składzie.

Po czwarte, mam wrażenie, że ten wkład turmalinowy to takie magiczne wahadełko, nie zaszkodzi, nie pomoże, kasę w kieszeń producentowi wepchnie.

Po piąte, Henryku - czytaj ze zrozumieniem i okazuj innym użytkownikom forum szacunek, którego wymagasz dla siebie. Srebrna głowa nie upoważnia do traktowania z góry młodszych od Ciebie. Koniec OT. Pax.

1 godzinę temu, suricade napisał:

Wisz sorki nie jestem blondynką, nie podważam uzasadnionych przypadków używania RO, ale nie wszystkie ujęcia wody wymagają "filtrów ulepszaczy" a od jakiegoś czasu taką mamy forumowa tendencję. Ryby z Malawi naprawdę są mało wymagające jeśli chodzi o parametry wody.  Zresztą współczesne neonki czy inne kąsaczkowce  bez problemów żyją w kranówie dożywając sędziwego wieku. A jeszcze 20 lat temu wymagały wody miękkiej i kwaśnej.

Henryku spokojnie, nie wszystko co pijemy posłuży naszym rybciom, wiadomo rybka lubi pływać ;) ale nie koniecznie w wódce. Ja się zwyczajnie głośno zastanawiam nad faktycznymi właściwościami tej wody po przejściu przez ten filtr. Już dawno się zastanawiałam nad zastosowaniem go w akwarystyce, ale mam wątpliwości na ile podnosi PH. Natomiast hasła "dobroczynne właściwości" i "medycyna naturalna" budzą skojarzenia takie same jak u Wisza, może to zboczenie zawodowe.

Przepraszam Cię, absolutnie nie miałem zamiaru, żeby to tak zabrzmiało. Cieszę się, że obudwoje mamy podobne skojarzenia :)

Opublikowano
18 godzin temu, Zygi napisał:

Napisałem zapytanie do Osmozy o ten wkład do podnoszenia PH - zastosowanie w akwarystyce, ile i w jakim przepływie podnosi ph, karta specyfikacji, połączenie szeregowo z ustrojstwem, itp.
Zobaczymy czy mają taką wiedzę i czy odpiszą, jak się coś dowiem to się wiadomościami podzielę.

Dostałem odpowiedź:

"Witam,

Wartość pH jest zależna od wody zasilającej i nie jestem w stanie określić jakie parametry wody uzyska Pan ostatecznie. Ponieważ nie jestem znawcą hodowli ryb akwariowych nie odpowiem również na pytanie czy można go zastosować w takim przeznaczeniu.

Pozdrawiam,

Magdalena Wójcik

Specjalista ds. obsługi klienta"

Tak więc nic ciekawego się nie dowiedziałem.

Opublikowano (edytowane)

Haha dziś rano na PW pogadaliśmy sobie po męsku z Witkiem Wisz  - przewidziałem taką odpowiedz.

Pogadałeś sobie z handlowcem a nie ze specem od filtrów  - oni mają takiego chłopa od technicznej strony filtrów.

Ja 3 lata temu jednak dotarłem telefonicznie do gościa i pytałem o zastosowanie w akwarystyce Purolite A520E - dostałem fachową instrukcję że nie wolno stosować w akwarystyce bo to jest wyłącznie do biologicznie czystej wody wodociągowej - podziękowałem i nie posłuchałem.:P

Efekt masz na naszym forum od ponad 2 lat , a napisane jest że nie wolno stosować w biologicznie skażonej wodzie - czyli w baniakach:(.

To samo może być z tym filtrem PH+ - kupiłem go i jutro powinienem otrzymać :D

Wszelkie sugestie badawcze mile widziane Wisz już mi zapodał na co zwrócić uwagę.

Dziś zrobiłem i skalibrowałem także Buffer/Stabilizer  PH+ i KH+ specjalnie do Malawi pod średnie polskie kranówy .

Podnosi pH o 0,2 a KH tylko o 1dH  i nie rusza GH.

jutro po skończonych próbach w trzech moich baniakach i tym z Tangą z rybami także - to opiszę.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
18 godzin temu, Wisz napisał:

Przepraszam Cię, absolutnie nie miałem zamiaru, żeby to tak zabrzmiało. Cieszę się, że obudwoje mamy podobne skojarzenia :)

:) mnie to lotto,przeprosiny niepotrzebne, niestety trzeba bardzo uważać pisząc i czytając fora, zbyt często niektóre wypowiedzi brane są osobiście przez czytajacych.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z rzeczy zbytecznych  i kosztownych to  ten filtr pH+ robi z mojej kranówy lejąc przez ustrojstwo w wersji III ;) czyli taki zestaw z węglem + filtr pH+  to :D  ale filtr bezwiednie uszkodziłem i czekam na rozpatrzenie reklamacji przez  Global Water.  Woda po odstaniu 3 dni więc to stabilny parametr.

pH kranówy 7,6  a do baniaka leci pH 8,2

20170413_150507_001.thumb.jpg.e831c2a44fb2a8342f982ad9b17ca07a.jpg

Opublikowano

Czyli jednak podnosi pH całkiem sporo... A te krzemiany sprawdziłeś?

Edit
Wydaje mi się, że całą robotę robi tu jednak Corosex.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
8 minut temu, Wisz napisał:

Czyli jednak podnosi pH całkiem sporo... A te krzemiany sprawdziłeś?

Nie będę cytował co o tym sądziłeś jeszcze kilka dni temu:D

Problem jest taki że moja kranówa ma SiO2 około 60ppm a test JBL ma skalę tylko do 6ppm . Nie zdążyłem podłączyć do swojej osmozy gdzie mi wylata SiO2 na poziomie 0,8ppm by porównać co z krzemianami.

Przez brak niezwykle istotnych informacji o złożach turmalinowych na stronie internetowej Global Water które są u konkurencji  migiem uszkodziłem ten filtr.

Jak go uszkodziłem to szybko znalazłem dlaczego go uszkodziłem, ale to mała satysfakcja.;)

Teraz czekam na rozpatrzenie reklamacji i nauczony niepowodzeniem już go drugi raz nie uszkodzę.

Mam za mało testów z tym filtrem by opisywać bo go uszkodziłem zaraz na początku jak przestawiałem z 3l/min na 6l/min  więcej pisać na razie nie chcę bo osmoza możliwe że czyta nasze forum ;)

Te wyniki mam z przepływu ok 3l/min ( nawet nie zdążyłem dokładnie ustawić)  - to za mało by już  polecać kolegom ale tylko tym 2-3 % akwarystów którzy mają wodę w kranie o pH poniżej 7 i trudno będzie im podciągnąć wodę w baniaku do 7,6 .

Opublikowano
Nie będę cytował co o tym sądziłeś jeszcze kilka dni temu

Jak słusznie zauważyłeś w dyskusji, zapomniałem o corosexie i skupiłem się tylko na turmalinie
Jakbyś miał czas i ochotę, to sprawdź to z wodą RO.

Opublikowano
9 godzin temu, deccorativo napisał:

Te wyniki mam z przepływu ok 3l/min ( nawet nie zdążyłem dokładnie ustawić)  - to za mało by już  polecać kolegom ale tylko tym 2-3 % akwarystów którzy mają wodę w kranie o pH poniżej 7 i trudno będzie im podciągnąć wodę w baniaku do 7,6 .

Ja jeszcze mam trochę czasu na start więc czekam z niecierpliwością na wyniki końcowe Twoich testów.

Czy uzyskam w baniaku wodę jak w jeziorze Malawi? Miekką z wysokim ph.