Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie polecacie kupić takiej wielkości baniak(250x80x60)? Swego czasu aqarium-fish na alledrogo miał taki baniak za 1800 zł ale coś chyba nie tak z tym sklepem bo ostatnio dużo negatywnych komentarzy ma.
Jeżeli można gdzieś w południowej Polsce taki baniaczek dostać to mógłbym samemu odebrać.

Opublikowano

Szczerze odradzam Aquarium-Fish jeśli chodzi o tak duże baniaki. W tamtym roku był dostawcą dużych zbiorników (około 800-1000 litrów) na wystawę akwarystyczną w Warszawie. Zamiast się postarać i zrobić baniaki wzorcowo, przysłał szkła, które nadal śmierdziały sylikonem, spoiny były niedbałe, miały grubość kilku centymetrów, szyby i wzmocnienia były sklejone nierówno i nie były oszlifowane, wyglądało to tragicznie...

Jeśli chodzi o południe to może Myciok z Mikołowa. Podobno nie jest najtańszy, ale klei bardzo dobrze.

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

..wpisz w SZUKAJ  hasło AKWARIA. Znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Tak się składa, że znam opcje SZUKAJ ale chodzi mi bardziej o opinię użytkowników forum. Może ktoś ma taki baniak, może ktoś wie gdzie robią solidnie i nie drogo, może ktoś coś poleci.

Opublikowano

Ok ok coś poszperałem i rzeczywiście Myciok prezentuje się nie najgorzej. Ceny w miarę konkurencyjne a i opinie o klejeniu nie najgorsze.
A jeszcze pytanko mam czy jest sens dawać przednią szybkę optiwith? Nigdy nie miałem akwa z optiwith i nie wiem czy widać jakąś straszną różnicę w naszym biotopie a 500 zł więcej trzeba zapłacić.

Teraz mnie jeszcze taka myśl naszła czy aby 60cm wysokości to nie za mało przy takim zbiorniku a w sumie podniesienie do 70cm to koszt niecałe 200zł.
Napisałem w podstawach bo pewnie kilka pytań będę jeszcze miał a tu masz wylądowałem w sklepie:)

Opublikowano (edytowane)

Co do przedniej szyby.

Przy grubości szkła jakie będziesz miał w takim baniaku i przede wszystkim biorąc pod uwagę głębokość zbiornika polecałbym zastosować jednak OW. Możesz też pogadać z Myciokiem, czy nie sklei Ci na szkle Guardian UltraClearGuide, jest moim zdaniem jeszcze bardziej przejrzyste od OW Pilkingtona, a może być trochę tańsze. Co do wysokości odpowiem utartym sloganem : stawiaj jak największe ;) 60 cm niby wystarczy, ale jeśli masz fundusze i możliwości to rób 70 cm, im więcej przestrzeni dla ryb, tym lepiej :) 

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Nie wiem czy dla ciebie południowa Polska to Zabrze ale masz tam baniaki erybki z frontem OW i moja rada - trzymaj się tego producenta baniaków  jak pijany płotu.:)

Myciok nie stosuje UCG tylko Guardiana float.

Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

Nie wiem czy dla ciebie południowa Polska to Zabrze ale masz tam baniaki erybki

Racja, zupełnie nie pomyślałem o eRybce w Zabrzu! Pisz do Mycioka i do nich, jeśli ceny będą zbliżone to bierz eRybkę i się nie zastanawiaj.