Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Zygi napisał:

Ja będę musiał podnieść o prawie cały stopień, mam poniżej 7, jak dostawca na stronie pisze 6,85

Ciesz się że nie musisz podnosić do 9 bo powyżej ośmiu do dopiero jest jazda ;) Przy twoich zmianach to ryby będą się czuły niekomfortowo (co również nie jest dobre ;) )

http://www.technologia-wody.pl/index.php?req=teoria&id=210

3 minuty temu, Zygi napisał:

to już zgłupiałem i nie wiem co robić

Ustaw dekoracje, wsyp piasek, nalej wody, skoryguj temperaturę, skoryguj Kh i Ph, dodaj pożywkę i bakterie, rób pomiary (amoniak azotyny) co 3 dni, jak zacznie spadać NO2 dodatkowo mierz NO3. Jak Azotyny będą na poziomie 0,0 możesz zamawiać ryby. Przed wpuszczeniem ryb ryb skoryguj KH i Ph oraz ew. NO3 (gdy będzie za wysokie). A później ciesz się widokiem, całość zajmie ci ok 3-4 tygodni :D.

Opublikowano

Ale jak osiągnę dobre ph to będę miał ideał wody malawi: :"w jeziorze jest woda miękka z wysokim Ph i to jest specyfika Malawi, chyba nigdzie indziej nie ma takiej wody :) " - z innego wątku. 

Dam radę z waszą wiedzą i doświadczeniem  to osiągnąć?

Opublikowano

Liczę na Was. :)

Jeszcze pociągnę temat jak zrobię powtórkę kh i gh oraz przed startem. Będę zmieniał jeden mebel w pokoju a akwa przy nim będzie stało więc muszę czekać bo zbiornika nie ruszę. Tak to już bym dawno zamówił wszystko.

Opublikowano
14 minut temu, eljot napisał:

A przed nie będzie wiedział ? po domknięciu cyklu tylko ew. skoryguje w niewielkim stopniu co nie namiesza tak jak podniesienie o 0,6 (to naprawdę sporo to nie wykres liniowy)

No właśnie, to nie musi być 0.6. Może być 0,4 a to nie jest tak dużo ;) Śmieję się...nie ma to przecież większego zaznaczenia. I tak nie będzie wtedy jeszcze ryb. Kolega sobie spokojnie poćwiczy :)

12 minut temu, Zygi napisał:

Zrób jak Ci pasuje. Jak pisałem, nie ma to większego znaczenia.

Zamiast sypać grys koralowy do akwarium, możesz dać jako wkład do filtra. 

Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

Zamiast sypać grys koralowy do akwarium, możesz dać jako wkład do filtra. 

Już tak kiedyś planowałem ale ktoś(z własnych doświadczeń) wybił mi to z głowy z racji tego że w filtrze (planuję kubełek) będzie tego za mało żeby coś z ph podniosło a po drugie grys koralowy rozpuszcza się z czasem i zasyfia filtr podnosząc jego "słyszalność".

Opublikowano
30 minut temu, Zygi napisał:

Czekaj aż cykl azotowy dojdzie końca,potem zmierz w zbiorniku pH testem JBL lub Zoolek z zakresu skali 7.4-9.0 i zobaczymy co dalej...

Martwisz się na zapas kolego ;) 

• Dziękuję 2
Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Martwisz się na zapas kolego ;) 

"Lepiej zapobiegać niż leczyć" lub "strzeżonego Pan Bóg strzeże"  jak to mawiają mędrcy.

;)

Opublikowano
15 minut temu, Zygi napisał:

Już tak kiedyś planowałem ale ktoś(z własnych doświadczeń) wybił mi to z głowy z racji tego że w filtrze (planuję kubełek) będzie tego za mało żeby coś z ph podniosło a po drugie grys koralowy rozpuszcza się z czasem i zasyfia filtr podnosząc jego "słyszalność".

Te 2cm. na dno też by Ci nie podniosły Ph. Słyszalność kubełka się zwiększa z czasem, gdy pompa pracuje cały czas w obciążeniu, gdy przepływ wody jest za bardzo blokowany.

Grys się rozpuszcza i to wszystko idzie do akwarium, albo jeśli grys jest w akwarium, osiada na gąbkach w filtrze. Wtedy może mieć wpływ na słyszalność filtra, tak jak wszystko, gdy filtr nie jest czyszczony i pompa pracuje w nadmiernym obciążeniu.

Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

Grys się rozpuszcza i to wszystko idzie do akwarium, albo jeśli grys jest w akwarium, osiada na gąbkach w filtrze.

Krzysztof....ale z biegiem czasu powstaje na ściankach taki właśnie osad z grysu..to trwa w czasie..Ale ten osad też dostaje się do wirnika. Kiedyś mi Stan zwrócił na to uwagę i po pozbyciu się grysu ten problem zniknął. Ale wracając do buforowania...twierdzę ,że grys czy w kuble czy w podłożu i tak nie będzie zbyt dobrym buforem bo jest jego zbyt mało. Ja  całe lata jadę na sodzie i jest OK:) KH nawet nie mierzę:) PH zacząłem podnosić dopiero jak zbiornik mi dojrzał. i tak trzymam do dziś.

• Dziękuję 1