Skocz do zawartości

test kranówy

Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Zygi napisał:

Czy ten odcień na KH i GH ma być identyczny z próbnikiem?

Czym ty mierzysz te parametry ? Zazwyczaj to są pomiary kropelkowe dodajesz krople do momentu zmiany koloru odczynnika, ilość kropli to wielkość danego parametru. Odcień malachitowy czy turkusowy to dla kobiet dla facetów to zielony :D 

Edytowane przez eljot

No i wiadomo. Ja chyba dodałem za dużo bo dążyłem do odcienia na próbniku, ale to może być różnica 1-2 kropli. Powtórka w poniedziałek i zdam relację.

Test GH dokupiłem tak jak było w poście o starcie z WA. W instrukcji nie było nic o GH więc zrobiłem go jak przy KH czyli  5ml wody i kropelki  do tego. Czy dobrze?

Pomiary kropelkowe KH i GH to jedyne które można wykonać i przy sztucznym świetle - bo tu nie chodzi o odcień koloru tylko zupełną zmianę koloru co zauważysz nawet przy świeczce.

Pobierasz 5ml wody i wpuszczasz 1 kropelkę potem poruszasz menzurką i bez pośpiechu 2 kropelkę - zamieszać i tak liczysz te kropelki aż zmieni ci się kolor przy mieszaniu . Te testy wykonujemy bez pośpiechu oddzielając kolejne kropelki wymieszaniem i maleńką przerwą.

Nie zaczynaj startu baniaka od korygowania wody .

Jedyne testy jakie cię w starcie baniaka  interesują to NH4, NO2, NO3 i tyle - resztę zmierzysz i skorygujesz po dojrzałym baniaku a przed wpuszczeniem ryb.

Nie ma ryb to nie ważne ile amoniaku NH3 a ile jonu amonu NH4 - test i tak mierzy ich sumaryczny poziom , byle bakterie miały pożywkę.

Tak jak piszą koledzy czym mniej grzebiesz w wodzie przy starcie tym mniej problemów.

• Dziękuję 1

7 minut temu, deccorativo napisał:

Nie ma ryb to nie ważne ile amoniaku NH3 a ile jonu amonu NH4 - test i tak mierzy ich sumaryczny poziom , byle bakterie miały pożywkę.

Tu się nie zgodzę duża korekta Ph w końcówce cyklu może zamieszać przy pomiarach, nie na darmo zaleca się korekty Ph w górę podczas podmiany wody aby nie wystapiło ryzyko zmiany jonu amonowego (praktycznie zawsze obecny w akwa, im wyższe Ph tym go mniej) na szkodliwy amoniak. Podmianą rozcieńczamy stężenia wszystkich związków przemiany materii więc ryzyko niebezpiecznego skoku amoniaku jest znikome. 

Jeśli korygujemy ph z poziomu 7,5 to pikuś ale już z poziomu 7 to bardzo duża zmiana.

1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Pobierasz 5ml wody i wpuszczasz 1 kropelkę potem poruszasz menzurką i bez pośpiechu 2 kropelkę - zamieszać i tak liczysz te kropelki aż zmieni ci się kolor przy mieszaniu . Te testy wykonujemy bez pośpiechu oddzielając kolejne kropelki wymieszaniem i maleńką przerwą.

I tak też robiłem, tylko zasugerowałem się odcieniem próbnika by dojść do tego koloru. Wybaczcie robiłem to "mój pierwszy raz". :P

1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Jedyne testy jakie cię w starcie baniaka  interesują to NH4, NO2, NO3 i tyle - resztę zmierzysz i skorygujesz po dojrzałym baniaku a przed wpuszczeniem ryb.

Godzinę temu, eljot napisał:

Tu się nie zgodzę duża korekta Ph w końcówce cyklu może zamieszać przy pomiarach

Zapowiada się ciekawa dyskusja, ja jako początkujący chętnie poczekam na rozstrzygnięcie tematu(w końcu w moim interesie - niski poziom PH kranówy)

Teraz, eljot napisał:

Dyskusja dyskusją, bez ryb każde rozwiązanie nie jest niebezpieczne ale jak wpuścisz ryby unikaj dużych podmian, bo wachania Ph są źle tolerowane przez ryby. 

Ale kolega ma ok. 7.4, więc tragedii nie ma. Jeśli będzie miał wodę w akwarium na poziomie np. 7.6, to duże skoki mu nie grożą.

• Dziękuję 1