Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zbliża się czas zakupu sprzętu do mojego pierwszego malawi. Dzisiaj przyszedł test wody JBL więc przebadałem kranówkę.

PH(3-10) - 7

PH(7,4-9) - poniżej 7,4

NH4 - <0,05

NO2 - <0,01

NO3 - około 7 (między 5 a 10)

KH - 7(kropli)?

GH - 5(kropli)?

Te dwa ostatnie testy nie wiem czy dobrze wykonałem, obawiam się że za mało kropelek wlałem.

Ujęcie wody Grabarów http://www.wodnik.net.pl/pl/parametry-jakosci-wody

Zastanawiam się czy przy starcie podnieść PH wody a jeśli tak to powiedzcie czy sodą oczyszczoną i ile na zbiornik 300l 

P4080057.JPG

P4080059.JPG

P4080060.JPG

P4080063.JPG

P4080064.JPG

P4080067.JPG

P4080068.JPG

Opublikowano
3 minuty temu, Zygi napisał:

Zastanawiam się czy przy starcie podnieść PH wody a jeśli tak to powiedzcie czy sodą oczyszczoną i ile na zbiornik 300l 

..przy starcie nie kombinuj z sodą. Daj czas wodzie. Współczynnik pH sam powinien się podnieść  w trakcie dojrzewania... wtedy sam zadecydujesz czy pomagać sodą czy nie. Teraz  nie dodawaj sody.

Opublikowano

Przy niskim Kh w kranie bez problemu podniesiesz Ph sodą. Możesz to zrobić przed startem a później skorygować. Nie podnoś wyżej niż 7.6 aby ograniczyć skoki przy podmianach. Na początek daj 3 łyżeczki i zobacz o ile się podniesie KH i Ph (będziesz miał jakiś przelicznik ile dodawać przy podmianach), pomiar zrób na drugi dzień po dodaniu sody.

Opublikowano
11 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..przy starcie nie kombinuj z sodą.

9 minut temu, eljot napisał:

obić przed startem a później skorygować.

Kto ma rację?

Opublikowano

Możesz a nie musisz :) Ja twierdzę że przy tak niskim Ph będziesz miał więcej jonu amonowego niż amoniaku i zamiesza ci to pomiary a jak podniesiesz na końcu startu Ph o te 0,6 to może pojawić się amoniak i drobne zamieszanie :).