Skocz do zawartości

Spadek GH i KH wody w akwarium


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Wisz napisał:

Czytałem, że KH poniżej 5 może spowodować skoki pH związane chociażby z rozpuszczaniem CO2 w wodzie. Jeśli jest, jak piszesz, to dlaczego woda RO z KH zero ma niestabilne pH? Co prawda rozpuszczenie CO2 powoduje powstanie jonów HCO3 i następnie podniesienie pH, ale chodzi właśnie o to, żeby zabezpieczyć akwarium przed skokami odczynu, a nie tylko przed samym obniżeniem.

Na którymś forum przeczytałem, że człowiek zbił Kh niemal do zera, a i tak Ph zjechało mu minimalnie i nie wiedział jak je ruszyć dalej. Jest to ekstremalny przykład, ale przykładów z trudnościami w zbiciu Kh przy naszej kranówie jest bardzo dużo. W tym kontekście nie musisz się obawiać, że Kh Ci nadmiernie spadnie.

Dodanie CO2 obniża Kh, ale żeby było to znaczące, to musiałaby być to ilość zabijająca ryby.

Opublikowano
7 minut temu, pozner napisał:

Na którymś forum przeczytałem, że człowiek zbił Kh niemal do zera, a i tak Ph zjechało mu minimalnie i nie wiedział jak je ruszyć dalej.

Krzysiek tu musisz wziąć poprawkę na jakość naszych testów. Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Opublikowano
2 minuty temu, eljot napisał:

Krzysiek tu musisz wziąć poprawkę na jakość naszych testów. Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Bo sztucznie podbijasz, w krótkim czasie, Ph i Kh. Czy tak? Ciekawe, czy po pewnym czasie Gh nie wyrównuje się.

Opublikowano

Panowie, ale znowu mieszamy twardość węglanową, którą tworzą węglany i wodorowęglany wapnia i magnezu z zasadowością wody, za którą są odpowiedzialne wszystkie wodorowęglany, też te z sody oczyszczonej. Więc może być taka sytuacja, że woda o KH 0, czyli bez twardości węglanowej będzie miała duży bufor pochodzący z NaHCO3.

17 minut temu, eljot napisał:

Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Jasne, że KH nie może być wyższe od GH, ale nasze testy NIE MIERZĄ TWARDOŚCI tylko ZASADOWOŚĆ, czyli właśnie wielkość bufora, który utrzymuje nam stabilne pH.

I nie ma możliwości, żeby bez bufora utrzymać stabilne pH.

15 minut temu, pozner napisał:

Bo sztucznie podbijasz, w krótkim czasie, Ph i Kh. Czy tak? Ciekawe, czy po pewnym czasie Gh nie wyrównuje się.

Nie, bo dodajesz wodorowęglanu sodu, który jest składnikiem bufora wody, a nie jej twardości. I nie ma wpływu na GH.

 

Opublikowano
1 minutę temu, Wisz napisał:

 

Panowie, ale znowu mieszamy twardość węglanową, którą tworzą węglany i wodorowęglany wapnia i magnezu z zasadowością wody, za którą są odpowiedzialne wszystkie wodorowęglany, też te z sody oczyszczonej. Więc może być taka sytuacja, że woda o KH 0, czyli bez twardości węglanowej będzie miała duży bufor pochodzący z NaHCO3.

 

Dokładnie tak jak piszesz trochę upraszczamy ;) 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Wisz napisał:

I nie ma możliwości, żeby bez bufora utrzymać stabilne pH.

Mam jeszcze jedno pytanie. Obawiasz się skoków Ph, co mogłoby u Ciebie rozchwiać to Ph?

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Dwa czynniki: rośliny w akwarium i rzadkie, comiesięczne podmiany wody. Nie twierdzę, że na pewno mogłoby się to stać, ale wolałbym się za którymś razem nie zdziwić.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Rośliny masz cały czas, więc tu niespodzianek nie masz co się spodziewać, a co do wody, to nie wiem, co by musiało się stać, żeby znacząco ruszyło Ph. Nie jestem chemikiem, ale takie niespodzianki w wodociągach są, według mnie, mało prawdopodobne, a jeśli już, to mogą mieć wpływ na inne parametry, nie na Ph. Tak myślę.

Opublikowano

W sumie masz rację. Ale tak czy inaczej zaniepokoił mnie spadek bufora i wolałbym nie eksperymentować, jak bardzo może się obniżyć


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.