Skocz do zawartości

Spadek GH i KH wody w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Wisz napisał:

Czytałem, że KH poniżej 5 może spowodować skoki pH związane chociażby z rozpuszczaniem CO2 w wodzie. Jeśli jest, jak piszesz, to dlaczego woda RO z KH zero ma niestabilne pH? Co prawda rozpuszczenie CO2 powoduje powstanie jonów HCO3 i następnie podniesienie pH, ale chodzi właśnie o to, żeby zabezpieczyć akwarium przed skokami odczynu, a nie tylko przed samym obniżeniem.

Na którymś forum przeczytałem, że człowiek zbił Kh niemal do zera, a i tak Ph zjechało mu minimalnie i nie wiedział jak je ruszyć dalej. Jest to ekstremalny przykład, ale przykładów z trudnościami w zbiciu Kh przy naszej kranówie jest bardzo dużo. W tym kontekście nie musisz się obawiać, że Kh Ci nadmiernie spadnie.

Dodanie CO2 obniża Kh, ale żeby było to znaczące, to musiałaby być to ilość zabijająca ryby.

Opublikowano
7 minut temu, pozner napisał:

Na którymś forum przeczytałem, że człowiek zbił Kh niemal do zera, a i tak Ph zjechało mu minimalnie i nie wiedział jak je ruszyć dalej.

Krzysiek tu musisz wziąć poprawkę na jakość naszych testów. Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Opublikowano
2 minuty temu, eljot napisał:

Krzysiek tu musisz wziąć poprawkę na jakość naszych testów. Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Bo sztucznie podbijasz, w krótkim czasie, Ph i Kh. Czy tak? Ciekawe, czy po pewnym czasie Gh nie wyrównuje się.

Opublikowano

Panowie, ale znowu mieszamy twardość węglanową, którą tworzą węglany i wodorowęglany wapnia i magnezu z zasadowością wody, za którą są odpowiedzialne wszystkie wodorowęglany, też te z sody oczyszczonej. Więc może być taka sytuacja, że woda o KH 0, czyli bez twardości węglanowej będzie miała duży bufor pochodzący z NaHCO3.

17 minut temu, eljot napisał:

Teoretycznie nie możliwości aby Kh było wyższe od Gh bo jest jego składową a w praktyce dodając sporo sody testy pokażą wyższą wartość Kh niż Gh :) .

Jasne, że KH nie może być wyższe od GH, ale nasze testy NIE MIERZĄ TWARDOŚCI tylko ZASADOWOŚĆ, czyli właśnie wielkość bufora, który utrzymuje nam stabilne pH.

I nie ma możliwości, żeby bez bufora utrzymać stabilne pH.

15 minut temu, pozner napisał:

Bo sztucznie podbijasz, w krótkim czasie, Ph i Kh. Czy tak? Ciekawe, czy po pewnym czasie Gh nie wyrównuje się.

Nie, bo dodajesz wodorowęglanu sodu, który jest składnikiem bufora wody, a nie jej twardości. I nie ma wpływu na GH.

Opublikowano
1 minutę temu, Wisz napisał:

Panowie, ale znowu mieszamy twardość węglanową, którą tworzą węglany i wodorowęglany wapnia i magnezu z zasadowością wody, za którą są odpowiedzialne wszystkie wodorowęglany, też te z sody oczyszczonej. Więc może być taka sytuacja, że woda o KH 0, czyli bez twardości węglanowej będzie miała duży bufor pochodzący z NaHCO3.

Dokładnie tak jak piszesz trochę upraszczamy ;) 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Wisz napisał:

I nie ma możliwości, żeby bez bufora utrzymać stabilne pH.

Mam jeszcze jedno pytanie. Obawiasz się skoków Ph, co mogłoby u Ciebie rozchwiać to Ph?

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Dwa czynniki: rośliny w akwarium i rzadkie, comiesięczne podmiany wody. Nie twierdzę, że na pewno mogłoby się to stać, ale wolałbym się za którymś razem nie zdziwić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Rośliny masz cały czas, więc tu niespodzianek nie masz co się spodziewać, a co do wody, to nie wiem, co by musiało się stać, żeby znacząco ruszyło Ph. Nie jestem chemikiem, ale takie niespodzianki w wodociągach są, według mnie, mało prawdopodobne, a jeśli już, to mogą mieć wpływ na inne parametry, nie na Ph. Tak myślę.

Opublikowano

W sumie masz rację. Ale tak czy inaczej zaniepokoił mnie spadek bufora i wolałbym nie eksperymentować, jak bardzo może się obniżyć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk