Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytań c.d.

Na podstawie tego co znalazłem na forum składam swojego narurowca do 375l.

Przygotowałem schemat, większośc gratów zakupiłem ale mam jeszcze kilka wątpliwości.

58e34e658de03_2017-04-0409_41_57.thumb.jpg.1c52724f57a72ad18ae4214d13f41c7c.jpg

Instalacja pvc 3/4, pompa ibo beta 25/60.

I teraz pytania:

1. Kranik przed pompą, tak wyczyałem żeby nie zapowietrzać pompy przy wymianie filtrów ect. 

Spuszczanie wody wiadomo grawitacyjnie sobie leci ale czy jak na kranik załozę wąż ogrodowy 1/2 cala 10m długości to czy sama grawitacja sobie poradzi? czy lepiej drugi kranik za pompą?

2. Jak lepiej założyc pompę i jakie ma to znaczenie wlot wody na górze a wylot na dole czy odwrotnie tak jak na rysunku? Czy jest to bez znaczenia?

3. Czy przy sekcji biologicznej potrzebny jesy by-pass z zaworem czy dobrze jest jak jest? Tu już się pogubiłem - różne schematy różne opinie. Jeden filtr zostawiam pusty na ewentualne "coś".

4. Podpięcie do dolewki za filtrem z Purolite A520. Ustrojstwo w łazience i wężykiem 3/8 czyba 6mm do trójnika. 

Były opinie aby nie puszczać wody kranowej przez filtry zaistalowane w akwarium.

Proszę o wszelkie opinie i sugestie (nawet te wydawałoby się oczywiste) bo może o czymś zapomniałem albo po prostu nie wiem a nie chciałbym tego cholerstwa zaraz rozbierać i przerabiać :) 

Edytowane przez Thomas
Opublikowano

Oczywiście chodziło o purolite :)

Co masz na myśli czy będzie działał? Azotany w kranie powyzej 10 mg/l. 

I co proponujesz z biologią?

Opublikowano

Co poniektórym kolegom z Warszawy Purolite A520E nie działa albo może dokładniej działa tak  na pół gwizdka :( nazywamy to w skrócie - "efekt wody z Ursynowa" a możliwe że dotyczy całej wody z SUW Centralna z ul. Filtrowej nie wiem jaka to ta twoja Warszawa - może Marki a może już Lesznowola ?:D

Z biologią to nic nie proponuję - proponuję tylko kranik na tym pustym korpusie by ci woda nie omijała Matrixa..

Opublikowano

No właśnie Ursynów ? To znaczy że z tej czarodziejskiej wody nie da się zbić wystarczająco azotanów? Co w takim przypadku? Dwa razy więcej puro? 2 korpusy? czy są jakieś inne rozwiązania? I czy jest wtedy sens puszczanie wody na dolewkę z "ustrojstwa"?

A ten trzeci w biologii może być zasypany jakąkolwiek ceramiką aby nie był pusty (albo zupełnie bez niego) i może być wtedy bez zadnych by-pasów z zaworami? Może cała woda iść przez matrix, czy musi być regulacja przepływu?

Opublikowano

Ale u nas choć czasem są wahnięcia, to w kranie zasadniczo leci No3 około 5ppm. Więc nie musisz na wstępie przy dolewkach go zbijać. Samo Purolite klaruje wodę, więc możesz je trzymać w jednym z korpusów, jednak na zrzucanie No3 nie możesz liczyć.

Chwilę podziała i za kilka dni leci z tego 20-30ppm No3 :(

Ja mam jedno akwarium z Purolite a drugie bez i w zasadzie nawet i do tej klarowności można się przyczepić.

Bądź też przygotowany na mega wysypy okrzemek, które nie znikają z czasem i skały będą wciąż brązowe, nie wiem jak u @michal_j bo on zdaje się ma Helmety, ale problem z kranówą ma taki jak ja. Często też woda staje się mętna, ale z tym akurat Michał sobie poradził, a ja mam pewną koncepcję do zrealizowania latem i pewnie też sobie poradzę.
Niemniej wszystko dla ludzi i masę akwariów pracuje na wodzie z ursynowskiego kranu, więc nie ma co demonizować :)

I pozdrawiam sąsiada ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wlasnie takie rozwiazanie jak Ty. Po trzy korpusy biologii i trzy mechaniki, bez zadnych bypasow ( tylko ja mam wszystko na rurach 32mm) mierzylem przeplyw na wszystkich korpusach pustych i otwartym zaworze na purolite (dokladnie tak jak u Ciebie) i wyszlo 995l/h na pompie ibo 25/60 na pierwszym biegu. Potem zasypalem matrixem, ceramika i susbstratem, wlazylem mechaniki z owatoliny i przepustowosc nic nie spadla. Zamknalem oczywiscie zawor na purolite i wszystko idzie przez ceramike. Z przepustowosci jestem mega zadowolony. 

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano

Czyli trzy filtry z biologią ;) 

Pytałem o by-pass ponieważ gdzieś przeczytałem ze woda przez biologię lepiej zeby przepływała wolniej niż szybciej...

Purolite zostaje jak jest, jak nie zbije No3 to może przynajmniej wodę wyklaruje ;) 

A jak macie rozwiązaną podmiankę wody? Wpinacie się gdzieś z dolewką w układ czy bezpośrednio z gory do baniaka? Spuszczanie to wiadomo przez kranik.

I tu wracamy do pierwszego pytania...

Co do okrzemek to fakt do tej pory miałem przez cały czas. Obecnie ryby sa w zbiorniku zastępczym  ze słabym oświetleniem ledowym (wcześniej T5) i dorzuciłem 10 szt. military helmet i się uspokoilo. Chociaz ani razu nie widziałem ślimaka na szybie...

Pleziorro pochwal się może koncepcją... :) Może będę mogl coś zastosować odrazu u siebie aby potem nie przerabiać. ? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.