Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jestem nowym członkiem forum i proszę o wyrozumiałość i pomoc. Dziękuję 

Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego Malawi, do tej pory miałem tylko Holenderskie.

Zbiornik 160 l. Filtr zewnętrzny kubeł aquaela z ceramiką. Piach kwarcowy, kamień piaskowiec oraz kryptokoryna.

Na tą chwile akwarium dojrzewa dopiero tydzień i parametry wody się wahają wiec nie będę ich dokładnie opisywał.(jeszcze trzeba czasu )

Ale mam pytanie bo dużo szukałem i :

pH ma być między 7,8-8,5 u mnie waha się między 7,4-7,6 

GH od 10-20 -ja mam akurat non stop 13

kh skacze od 15 do 25  a nigdzie nie znalazłem w jakim przedziale powinno się znajdować ??? I co może być przyczyną tych skoków??? mierzyłem przed chwilą i jest 22 stopni niemieckich. To dobrze ?

Czytałem również że piaskowiec podnosi pH a od tygodnia waha się tylko między 7,4-7,6 i nic w kierunku 8.

Wiem że można podnieść pH wodorowęglan sodu (sodą oczyszczoną) ale sprawdzałem w szklance to strasznie podnosi kh a już mam 22 i nie wiem czy to dobrze.

Dodam że używam testów kropelkowych zoolek.

Jak już będzie wszystko dobrze myślałem i obsadzie złożonej z Pseudotropheus saulosi w stosunku 3-6 i tu pojawia się kolejne pytanie czy na pewno to będzie dobry wybór a jeżeli tak to czy 3-6 to dobre dobranie samców do samic na ta ilość wody?

Mam nadzieję że pomożecie mi uzupełnić wiadomości i, lub naprostować te które aktualnie posiadam jeżeli są błędne :D

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum,

te parametry to takie mocno uogólnione są. Generalnie woda w jeziorze jest zasadowa i waha się w przedziale 7,6-8,2 pH, natomiast jest dość miękka, twardości wynoszą do 10 stopni KH i GH, dlatego tu bym się tak nie sugerował tymi wytycznymi, które znalazłeś.

O ile w przypadku ryb z odłowu miałoby to znaczenie, o tyle ryby hodowlane są w miarę elastyczne na te parametry. Jednak dobrze byłoby, gdyby woda w akwarium miała odczyn przynajmniej 7,6 pH. GH masz dobre, KH mogłoby być na poziomie zbliżonym do Twojego GH.

Soda, jak słusznie zauważyłeś podnosi nie tylko odczyn, ale i twardości więc nic bym nie robił. Piaskowiec też podnosi odczyn, ale na pewno nie masz go tyle żeby podniósł Ci go w akwarium do wymaganego przez Ciebie poziomu. Różnice będą się wahały raczej w przedziałach +/- 0,2 pH.

Przede wszystkim akwarium dopiero dojrzewa, wszystko się układa i pH może Ci jeszcze wzrosnąć samoczynnie.

Testy polecałbym zmienić na kropelkowe JBL - są jednak dokładniejsze niż Zoolek.

Obsadę wybrałeś super biorąc pod uwagę posiadany litraż. Nie wiem jak się rozłożą siły, ale ze dwa samce powinny być wybarwione i zająć swoje rewiry, trzeci może mieć problem więc chyba poradziłbym Ci celowanie w układ 2+6/7, aczkolwiek w tej kwestii ostatnie słowo i tak będą miały ryby ;) 

życzę powodzenia i czekam na dalsze wydarzenia związane z Twoim akwarium :) 

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

To nasuwa mi się inne pytanie czysto teoretyczne bo jeżeli mam GH na poziomie 13 to KH powiedzmy 15 było by fajnie a jeżeli zostanie mi na poziomie 20 do 13 GH to coś z tym muszę robić ? 

Oraz jak bym miał GH na poziomie 20 to KH 22 było by też blisko ale czy już nie za twardo ?

Opublikowano

Nic nie rób z twardością, kh stabilizuje ph czyli powinno być powyżej 8. Akwa jak piszesz dopiero startujesz więc wszystko jeszcze może "pływać".

Podaj jakie masz parametry w kranie.

Opublikowano

W filtrze mieści mi się około 1,3 litra ceramiki. 

Starej ceramiki zostawiłem około 1 Litr do tego doszło jakieś 0,3 litra nowej czyli w sumie jest około 1,3 litra.

W filterku jest też gąbka którą aby przepłukałem kilkukrotnie i to nie za mocno.

Do akwarium nie dodawałem żadnych bakterii ze sklepu ani nic podobnego, jedynie na początku rzuciłem odrobinkę karmy .

Po karmie już dawno nie ma śladu. A z rybami wstrzymam się do chwili aż będę miał testy w ręku i będę pewny że jest wszystko w porządku. :D 

Opublikowano (edytowane)

Przemek tego posta przeniosłem do twojego wątku bo wpisałeś go w wydzielonym ;) 

Edytowane przez eljot