egon44 Opublikowano 30 Marca 2017 #11 Opublikowano 30 Marca 2017 57 minut temu, luck83 napisał: Przeszkadzają mi natomiast glony na szybie, te brązowe w warstwie żwirku, i tutaj chciałbym spróbować coś zaradzić. No to czyść szyby i po kłopocie
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Marca 2017 #12 Opublikowano 30 Marca 2017 Teraz, egon44 napisał: No to czyść szyby i po kłopocie ..tak jaki Andrzej wyżej pisze. Piasek zruszaj palcami przy każdej podmianie..Nie usuwa to przyczyny ale skutek. I nie będzie Cię denerwować.
eljot Opublikowano 30 Marca 2017 #13 Opublikowano 30 Marca 2017 1 godzinę temu, AndrzejWalb napisał: ..tak jaki Andrzej wyżej pisze. Piasek zruszaj palcami przy każdej podmianie..Nie usuwa to przyczyny ale skutek. I nie będzie Cię denerwować. Dokładnie tak, szyby czy chcesz czy nie będziesz musiał czyścić przynajmniej raz w tygodniu bo zawsze się na nich coś pojawi.
luck83 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor #14 Opublikowano 31 Marca 2017 Dnia 30.03.2017 o 07:37, deccorativo napisał: Zadnego JBLa PO4 ten test zaniża wyniki o 300% ale przynajmniej to wiemy - co wskazuje Zoolek PO4 nie wiem bo go nie weryfikowałem. Tylko i wyłącznie dobrze wskazuje fosforany test Salifert PO4. ( sprawdziłem i porównałem do fotometru Millweke MW12 - który ma dokładność odczytu +/- 0,04 ppm) Do czasu pomiaru tym testem uznaję temat za nie rozeznany. Cóż..., zrobiłem dziś testy Salifertem, dwukrotnie... - wynik = 0. Brak jakiegokolwiek zabarwienia choćby najjaśniejszym odcieniem błękitu/niebieskiego badanej próbki wody. Tym samym rozumiem, że nie ma sensu pakować do kubełka JBL PhosEx Ultra.., no bo w jakim celu skoro nie ma czego zbijać.. ? Chyba pozostaje regularne czyszczenie ryb i przeczekanie wykwitu glonów + obserwacja skubiących je pyszczaków
deccorativo Opublikowano 31 Marca 2017 #15 Opublikowano 31 Marca 2017 1 godzinę temu, luck83 napisał: Cóż..., zrobiłem dziś testy Salifertem, dwukrotnie... - wynik = 0. Przypomnę że test Zooleka PO4 pokazał ci 0,25ppm czyli coś czego nie masz wcale. Słusznie więc myślisz by nie kupować PhosExa a jedynie zastosować się do rad kolegów czyli regularne czyszczenie szyb a jak cię drażni ten okrzemek to nawet czyszczenie poniżej linii piasku. Sam piszesz że ryby skubią ci te zielenice. powodzenia w hodowli i obserwacji zachowań ryb.
Rekomendowane odpowiedzi