Skocz do zawartości

Ile sztuk do mojego baniaka? Obsada po raz n-ty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, kunta napisał:

Wg mnie jeżeli chcesz hodować Saulosi to jedynie w układzie 1+... lub 3+...

Przerabiałem przez kilka lat w baniaku podobnym do Twojego i zawsze liczba ładnych wybarwionych samców wynosiła : suma wszystkich samców - 1

Bez sensu mieć 2 samce tylko po to żeby mieć bo jeden i tak cały czas będzie zaszczuty i niewybarwiony. Zabawa jest kiedy są 3 samce. Wtedy masz 2 wybarwione i jednego szarego ale który jest szary czasami zależy nawet od pory dnia/nocy.

Z całym szacunkiem ale ja się po części nie zgodzę z tym co piszesz...

Miałem kiedyś obsadę jedno gatunkową z trzema samcami saulosi i wszystkie trzy były ładne wybarwione bo każdy z nich miał swój rewir w zbiorniku...

Co innego jak by jeden samiec nie miał rewiru to było by tak jak piszesz...

Obecnie w zbiorniku mam dwa samce saulosi i nie zauważam żeby jeden z nich odbiegał kolorystycznie od drugiego...

Teraz, AndrzejWalb napisał:

....teraz to kup po 10 szt narybku i czekaj jak się wybarwią. Potem będziesz kombinować z ilością sztuk w haremie i układzie.

Jestem tego samego zdania co kolega...

Niema co kombinować nad wyrost...

@Jerry_jerry zamawiaj ryby a potem i tak wszystko okaże się w praniu ;) 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mam 3 samce saulosi i wszystkie są wybarwione. Intensywność kolorów zależy od wielu czynników. To,że czasami któryś jest jaśniejszy dodaje nawet uroku całemu akwarium. Jeżeli ryby nie robią sobie krzywdy warto mieć układ z 2-3 samcami.

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

....teraz to kup po 10 szt narybku i czekaj jak się wybarwią. Potem będziesz kombinować z ilością sztuk w haremie i układzie.

Gdy tylko zbiornik będzie gotowy do zarybiania to tak właśnie zrobię. Kupię ryby i jak zaczną się wybarwiać to się zobaczy co zostawić a co niestety oddać. Bo jak to w życiu bywa plany, planami a i tak rzeczywistość bywa różna.

Dziękuję wszystkim za rady i zainteresowanie tematem. :cool:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hejka,

Baniak powoli dojrzewa więc powracam do tematu ryb. Niby wszystko miałem poukładane tj. saulosi i rdzawe.

Na początku myślałem, że zakupię wszystko u fishmagica jednak na różnych forach przeczytałem jeszcze o Panu Romanie Pawlaku i jego hodowli. Napisałem więc do Pana doktora i co prawda posiada obecnie młode saulosi ale rdzawych niestety nie. Zaproponował jednak zamiast rdzawych Cynotilapię Cobuę.

Co myślicie o takim zestawieniu? Skusić się na docelową obsadę:

- saulosi 2+6;

- cobue 1+3;

Opublikowano

Musisz wiedzieć, że Cobue to owszem, piękny samiec ale samiczek nie nazwał bym urodziwymi. Do akwarium kilkugatunkowego są ok, ale przy dwóch gatunkach to raczej za dużo tej brzydoty ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Dziękuję za naprowadzenie na właściwe tory.;) Zapomnialem, że nie samymi samcami malawi żyje ;) i faktycznie samice coube nie grzesza urodą.

W takim razie pozostanę przy saulosi i rdzawych.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:cool:

Opublikowano

Możesz dać Cynotilapię zebroides Jalo reef lub Cynotilapię sp. harę. Mają dość ładne samice w szczególności hara.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
17 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Dziękuję za naprowadzenie na właściwe tory.;) Zapomnialem, że nie samymi samcami malawi żyje ;) i faktycznie samice coube nie grzesza urodą.

W takim razie pozostanę przy saulosi i rdzawych.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:cool:

A nie myślałeś jeszcze żeby zamiast rdzawego dać Labidochromis Chisumulae Chisumulu lub Labidochromis Perlmutt?

Zarówno samce jak i samice obu gatunków są moim zdaniem przepiękne :) 

Opublikowano
Dnia 27.03.2017 o 10:22, Jerry_jerry napisał:

A to może najpierw do kolektury? ;) Jak wygram to temat nieaktualny i pozostanie dobrać coś do większego baniaka.

Jednak tak na serio to myśląc o układzie 2+8 oraz 1+3 celować w jaki początkowy zakup? O ile w przypadku rdzawych może się udać coś dobrać z 10 maluchów to z saulosi z 12 wybrać docelową 10 będzie problem.

Jerry nie tak do końca. Jeśli sprzedający wybiera ryby to nigdy tak nie trafisz. Jeżeli natomiast sprzedający po prostu je łapie do siatki, to wszystko jest możliwe.