Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mlody.czub Ciekawe i niespotykane w naszym biotopie to zachowanie, które zaobserwowałeś. 

Ja w zalotach zauważyłem znaczną różnicę. Samiec na początku zalotów nie zachowywał się jak typowy macho wabiący samicę do wybranego gniazdka. Pływał z samicą w parze jako partner po całym zbiorniku przez długi czas. 

Opublikowano
7 godzin temu, egon44 napisał:

Bardzo ładne masz te Acei,a filmik pokazał,że warto zastanowić się nad tym gatunkiem mając większy zbiornik... :) 

Dzięki Andrzeju! 

6 godzin temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

każdemu się podobają ,ja następny projekt akwarium 160x60x60 :)

Acei będą pływać u mnie  

Powodzenia Tomku! Zarybiaj nowy projekt większym stadem?. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Krótki filmik z życia moich saulosi.

Cieszy człowieka taki widok, gdy jeden z  samców tańcuje prawie w pełni wybarwiony. Niestety to tylko chwile. Reszta obsady rośnie i saulosy mają już niewiele do powiedzenia. Muszę to przeczekać jeszcze. Mam dziesięć maluchów, które udało mi się uratować. Inkubująca samica wypuściła maluchy w module, gdy byłem w domu. Za parę miesięcy mam zamiar je wpuścić i powiększyć stado do trzech samców. Plan jest taki, żeby była większa konkurencja między nimi. Oby to pomogło. 

• Lubię to 7
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Awesome. Zaczynam się zastanawiac czy te ryby nie maja jakiegos biologicznego zegara w sobie. Ostatnio wrzuciles filmik z tarla acei, u mnie kolejnego dnia bylo tarlo. Ja od wczoraj latam z kamera i nagrywam moje oba samce saulosi bo tez od rana jedna samica inkubuje a druge pewnie niedlugo bedzie i masz, wrzucasz film z ich tarla:lol:.

Super ujecia, gratuluje wytrwalosci w filmowaniu.

• Lubię to 1
Opublikowano

W 34s. widac jak samiec zabiera jedno jajko ikry. Czy w takich chwilach zostaje ono po prostu zjedzone czy potem odddaje je samicy w jakis sposob?

Opublikowano
7 godzin temu, troad napisał:

Jak zwykle, super!

Dzięki! 

7 godzin temu, mlody.czub napisał:

W 34s. widac jak samiec zabiera jedno jajko ikry. Czy w takich chwilach zostaje ono po prostu zjedzone czy potem odddaje je samicy w jakis sposob?

Wygląda na to, że połkneło mu się przez przypadek. Jak to mówią- już po ptokach?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.03.2018 o 14:02, przemo-h napisał:

Krótki filmik z życia moich saulosi.

Cieszy człowieka taki widok, gdy jeden z  samców tańcuje prawie w pełni wybarwiony. Niestety to tylko chwile. Reszta obsady rośnie i saulosy mają już niewiele do powiedzenia. Muszę to przeczekać jeszcze. Mam dziesięć maluchów, które udało mi się uratować. Inkubująca samica wypuściła maluchy w module, gdy byłem w domu. Za parę miesięcy mam zamiar je wpuścić i powiększyć stado do trzech samców. Plan jest taki, żeby była większa konkurencja między nimi. Oby to pomogło. 

Przemku ładnego masz tego samca :) 

Rozumiem że to na tą chwilę jedyny samiec w zbiorniku?

Ile masz samic?

W przypadku saulosi warto postawić na układ wielosamcowy i tu się w zupełności z Tobą zgadzam...

• Dziękuję 1