Skocz do zawartości

Regeneracja JBL Nitratex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy można ową żywicę regenerować solą do zmywarki? Jeśli tak to prosiłbym jeszcze o szybką radę jak to zrobić NAJLEPIEJ.

Opublikowano
59 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..ja regenerowałem  zwykłą solą niejodowaną  dostępną w marketach. Nie chcę robić OT ale powiem skrótowo, że w porównaniu do purolite a520e ekonomicznie nie opłaca się stosować.

Wiem, wiem, ale kupiłem już po fakcie zanim się o tym dowiedziałem. Na razie mam małe ryby, więc wystarczy, ale w przyszłości myślę o czym zdecydowanie poważniejszym, m.in o ustrojstwie do nalewania wody, bo w kranie mam 8mg/L.

Opublikowano

..to nie ryzykuj teraz regeneracji w tych tabletkach. Kup kilogram soli niejodowanej za może 1.20 zł to starczy Ci na pięć razy ( 200g/2 litry wody). Biorąc pod uwagę ,że będziesz regenerować co 2-3 miesiące to na rok zupełnie wystarczy . Być może można regenerować w soli do zmywarek..ale sól niejodowana jest po prostu sprawdzona do regeneracji NitratEx.

Opublikowano

Żywica ma mocno brązowy kolor - czekoladowy w zasadzie - umieściłem ją luzem w litrze wody i 100g soli. Dodam tylko, że w filtrze towarzyszy mu JBL Silicatex (działa znakomicie!) bardzo pyli i brudzi na brązowo właśnie. Czy to może być powód, że żywica zmieniła kolor i czy po regeneracji wróci ona do białego?

Opublikowano

..trzeba było zrobić roztwór 200g na 2 litry wody. Pamiętaj  o tym aby od czasu do czasu zamieszać.

33 minuty temu, Deadi napisał:

Dodam tylko, że w filtrze towarzyszy mu JBL Silicatex (działa znakomicie!) bardzo pyli i brudzi na brązowo właśnie. Czy to może być powód, że żywica zmieniła kolor i czy po regeneracji wróci ona do białego?

..skoro Silicatex brudzi na brązowo to pewnie w jakimś stopniu ma wpływ na to ,że NitratEx od niego się brudzi.   Z tym ,że nie świadczy to o straceniu właściwości przez NitratEx. O straceniu właściwości będzie świadczyć  skok NO3 ( w górę). Bez względu na to czy  NitratEx jest z innym brudzącym środkiem czy nie to i tak po około 2-3 miesiącach  zmienia barwę na coraz ciemniejszą mimo regeneracji co też jest optycznym wskaźnikiem tego ,że traci swoje właściwości. Przy pierwszej regeneracji i po wypłukaniu będzie mniej więcej jak przed pierwszym włożeniem..później jednak i tak będzie coraz ciemniejszy.

Opublikowano

Panie, usuń Pan temat, bo wstyd :D
Nie dość, że po****ły mi się wkłady i zacząłem regenerować Silicatex (czy jak go wypłuczę w czystej wodzie to nada się jeszcze do użytku?) to jeszcze okazało się, że nie mam NitratExa, tylko Clearmec Plus :D na szczęście tego ostatniego nie zacząłem regenerować :D
Cała pomyłka wyniknęła z tego, że jak robiłem zakupy w grudniu to nie było owego Nitrata, wziąłem Cleara i cały czas myślałem, że mam Nitrata :D

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Deadi napisał:

Panie, usuń Pan temat, bo wstyd :D

:):):)  no to ładnie:) :) Czyli co..zamknąć :) ?

2 minuty temu, Deadi napisał:

Silicatex (czy jak go wypłuczę w czystej wodzie to nada się jeszcze do użytku?)

...nie wiem bo nigdy go nie używałem :)

Ale jeżeli zrobiłeś to w soli niejodowanej czy też jodowanej to po prostu dobrze wypłucz i nie powinno być skutków ubocznych.

Edytowane przez AndrzejWalb
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.