Skocz do zawartości

Moje Malawi nr 2 - 120x40x50 - 240 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualizacja tematu: do baniaka wsadziłem zakupione tło strukturalne, rybka pływa w tym kilka godzin... wszystko OK.
Tym samym jestem pewien wszystkich zastosowanych w nowym baniaku elementów (nie zatruwają wody), za wyjątkiem piasku na który czekam - zamówionego na allegro (tożsamy piasek kupił  kol. @Kubeq).

Opublikowano

Wczoraj po południu zalalem nowe akwarium, zaś rybka została do niego przeniesiona i dziś rano...nadal zdrowo pływa :)! Zatem, potwierdziło się całkowite wyeliminowanie trucizny z poprzednich "edycji" tego akwarium.

Załączam kilka zdjęć.. 43e657b887da2390e3136c50c19fd321.jpg5dc4b9e2656857f213785aaa262df8a3.jpg1e7f15101b57006adeaa5db7006a7dc0.jpg

• Dziękuję 2
Opublikowano

Także liczę na to, że w końcu udało się zapanować nad sytuacją :)

Odnośnie aranżacji, jednak łupek drzewiasty (gnejs). Serpentynit mieli tylko na jednym składzie kamienia i był bardzo brzydki, zanieczyszczony. A dolomit był większy od baniaka :)

Opublikowano

Na chwilę obecną filtracja wygląda tak:
- Biolog HW302, dolny koszyk 1 litr ceramiki, środkowy koszyk 1 litr seachem matrix plus na to watolina 10mm.
- Mechanik mam w konfiguracji prefiltra HW-603A z gabkami różnej gradacji + watolina 20mm, a w baniaku cyrkulację wody załatwia na ten moment cyrkulator Jebao/Jekod RW-4.

Zasysanie mam kilka mm nad piaskiem, na razie działa to nieźle. Zobaczymy później przy większej obsadzie. Może uda się uniknąć dodatkowego mechanika w akwarium.