Skocz do zawartości

Moje Malawi nr 2 - 120x40x50 - 240 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisałeś, że chcesz zalać tylko piankę. 

5 godzin temu, luck83 napisał:

Np oblac dookoła ich styk z pianka jakimś spoiwem typu Soudal fix, albo w ogóle zalać czymś cała piankę, czy zostawić?

Dlatego zwróciłem Ci na to uwagę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2017‎-‎03‎-‎21 o 14:40, pozner napisał:

Moim zdaniem lepszy jest Atman. Jeśli zdecydujesz się na wewnętrznego mechanika, żaden prefiltr przed kubełkiem nie jest potrzebny. Wystarczy gąbka na zasysie w akwarium. Jeśli zrezygnujesz z wewnętrznego mechanika, to prefiltr przed kubełkiem jest wskazany (np.HW602)

Wracając do tematu filtracji w moim akwa...

Dostałem "w prezencie" prefiltr HW602... spróbuję więc uruchomić filtrację mechaniczną na nim + jeśli konieczne dam cyrkulator do poprawy obiegu wody.

Na ten moment mam HW302 z następująco wypełnionymi koszami (patrząc od dołu) - ceramika, gąbka, watolina oryginalna od HW302.  Skoro będę miał prefiltr jako mechanik, to czy mogę do HW302 zastosować konfigurację (od dołu patrząc) - ceramika, seachem matrix, watolina? Czy zamiast watoliny, bądź  do koszyczka pod watolinę dać jeszcze jakieś złoże? 

Edytowane przez luck83
Opublikowano
53 minuty temu, pozner napisał:

HW302 tylko biologiczną

.. z ceramiki i matrixa? - to są dwa koszyczki.
Czy do trzeciego koszyczka włożyć dodatkowe, trzecie złoże?

Opublikowano

Nie wkładaj zeolitu przy starcie akwarium. Ten preparat na fosforany możesz użyć, ale glony w Malawi to pożądany element wystroju i zajęcie dla pyszczaków ?. Wsadź normalną ceramikę, a później możesz zamienić na któryś absorber azotanów, ale tu już kto inny musi Ci doradzić, bo ja tego nie stosuję.

Opublikowano (edytowane)

Czy macie doświadczenie z tym cyrkulatorem?
http://allegro.pl/aquael-reef-circulator-2500-falownik-i6753294155.html
(na YouTube, kol. AkwaŁobuz w swoim teście sugerował, że ten cyrkulator może być za słaby do akwarium 240l ...) (?)

ewentualnie mocniejszy z tej serii:
http://allegro.pl/aquael-reef-circulator-4000-falownik-morski-i6467197518.html

Szukam czegoś bardzo cichego (niesłyszalnego wręcz), obecnie testuję JVP-100 i albo trafiłem na felerny model, albo "one tak mają" - buczy, słychać jego prace w zbiorniku. Nie po to walczyłem z kubełkiem, aby go wyciszyć, żeby teraz cyrkulator 'uwierał' .. :)

Edytowane przez luck83