Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jeden korpus z Purolite to nie będzie za mało ? Nie będzie on wymagał częstej regeneracji ? To pewnie jakieś 300-350l, a do puszki pewnie wejdzie jakieś 0.6l purolite stąd zaciekawienie.

Opublikowano

Tak to około 360l , jak oglądałem zdjęcia i czytałem powinno wystarczyć. Zawsze jest jeszcze kabelek w rezerwie do którego też można dołożyć purolite. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedy środek stelaża jest zapadnięty to mniejsze zło. Gorzej jest gdy środek jest wyżej. Akwarium zazwyczaj spoczywa na narożnikach stelaża. No i konstruktor mocno przekombinował z tymi ośmioma pionami w przypadku tak małego obciążenia. Ja robiłem szafki ze stelażem na sześciu pionach pod  dwumetrowe zbiorniki. szafka.jpg.77b1e3b9a215895b66fce296dbdd0854.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 30.03.2017 o 16:43, adi napisał:

Szafka ukończona :D. Teraz czas na filtracje.  Zasys od lewej później 2 mechaniki, zawór spustowy i pompa. Za pompą trójnik na 2 biologii i korpus z purolite . Wszystko na rurach 25 mm  zgrzewanych mam sąsiada hydraulika i wszystko po kosztach mam. Czy tak będzie dobrze?

20170330_150000.jpg

Kolego, stelaż stoi na nóżkach??

Jeśli tak jak je tam zamontowałeś?

Jak przykręciłeś boki, tył i front szafki?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, RadziuMaja napisał:

Kolego, stelaż stoi na nóżkach??

Jeśli tak jak je tam zamontowałeś?

Jak przykręciłeś boki, tył i front szafki?

Stelaż jest na nóżkach regulowanych fi 40 z nakrętką wspawaną w profil (40x40). Jeżeli chodzi o boki i plecy to jak przyjrzysz się to otwory mam wywiercone w profilu  i przykręcone wkrętami do płyty. Płyta 18 i kołki 6x55 , fronty zamontowane mam na magnesach.

Edytowane przez adi
Opublikowano
Godzinę temu, adi napisał:

Stelaż jest na nóżkach regulowanych fi 40 z nakrętką wspawaną w profil (40x40).

są gdzieś do kupienia, czy to własny autorski projekt?

Opublikowano
14 minut temu, RadziuMaja napisał:

są gdzieś do kupienia, czy to własny autorski projekt?

możesz je kupić w castorama albo leroy. ja kupiłem w leroy 

stopki-regulacyjne.jpg

Opublikowano
Dnia 30.03.2017 o 16:43, adi napisał:

Szafka ukończona :D. Teraz czas na filtracje.  Zasys od lewej później 2 mechaniki, zawór spustowy i pompa. Za pompą trójnik na 2 biologii i korpus z purolite . Wszystko na rurach 25 mm  zgrzewanych mam sąsiada hydraulika i wszystko po kosztach mam. Czy tak będzie dobrze?

20170330_150000.jpg

Z jakiego powodu wybrałeś zawory metalowe i przejsciem na PP? nie zastanawiałeś się żeby dac zawory kulowe z PP ? Ja mam właśnie taki dylemat jakie zawory wybrać a korpusów będę miał dużo bo baniaku 1400 l

Opublikowano
8 godzin temu, skoku86 napisał:

Z jakiego powodu wybrałeś zawory metalowe i przejsciem na PP? nie zastanawiałeś się żeby dac zawory kulowe z PP ? Ja mam właśnie taki dylemat jakie zawory wybrać a korpusów będę miał dużo bo baniaku 1400 l

Mam sąsiada hydraulika i wszystko z hurtowni bez watu  mi załatwił.  Ceny zaworów były podobne więc nie robiło mi to różnicy. Za tydzień przyjeżdża baniak i się okaże jak system pracuje także opiszę wszystko ze startu.

9 godzin temu, RadziuMaja napisał:

jeszcze jedno pytanie z jakich profili masz stelaż?

Profil 40x40 ale czytałem że 30x30 też spokojnie wytrzyma.