Skocz do zawartości

Samoróba czy chinole?

Zygi

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, wojtekr napisał:

Wiedziałem, że to się tak skończy. Zaraz wszyscy będą wyciągać media z filtrów, a inni startować bez filtrów. A potem ktoś stwierdzi, że po co zalewać akwarium do pełna, można zalać 2/3, albo i pół baniaka. I ryby też będą pływały.

Jerry_jerry, rozumiem, że piszesz nie o trendzie w akwarystyce, tylko o trendzie na Forum Malawi. I powinieneś dodać, że Pleziorro zrobił test, który trwał tydzień. A Ty już taki wniosek wyciągnąłeś.

Jak skończy ? cóż to za teorie spiskowe :) po tygodniu testowania napisałem konkluzję w której wyraźnie opisałem swoje spostrzeżenia i wyciągnąłem wnioski. 

W błędzie także jesteś jeśli uważasz, ze test trwał tydzień, on nadal trwa i nadal parametry są na nienagannym poziomie, ale do tego tematu jeszcze wrócę w w odpowiednim do tego miejscu.

Także proponuję już skończyć OT na temat ilości złoża.
A wracając do tematu, autorowi wątku mogę polecić konstrukcję "LIGHT" którą mam w Sauloskarium 280l
Jest to kaseciak o wymiarach ~ 20x8,6cm, napędzany pompą Atman 306 (2000l/h) w cenie poniżej 100zł, formatki około 30zł, złoże tak jak pisał Henio ~6zł i gąbka podobnie ;). Wszystko działa razem z falownikiem JVP 101B i jest to najlepiej działająca moja filtracja. 

A Kaseciaka nie widać bo jest taki przyklejony do tylnej ściany.

9 minut temu, kwiq napisał:

Henryku, mam jedno pytanie dotyczące tej kasety opartej na falowniku. Jak rozumiem słup wody nie jest podnoszony tylko pchany bezpośrednio ze ściany kasety. Nie ma chlupotania, ale czy takie rozwiązanie nie będzie wymagało doatkowego skimmera do usuwania filmu ?

Wracamy do tematu. Dyskusja o złożach - proszę w innych tematach o złożach, chętnie podyskutuję..

Dokładnie tak - taki kaseciak na falowniku z testami w wanie jest na forum -  otwór fi 47,5 mm należy wyciąć jak najniżej by tylko litr ceramiki był pod spodem tuż nad pompą ( korpus jvp -10cm  i tu jest za wysoko ale to nie problem zaklejasz łatą i wycinasz nowy niżej) )  otwory ssania muszą mieć powierzchnię 50cm2  bo tu woda zapi....a.  na prawdę te 4000l/h czyli w dnie szpara 2cm z siatką by ryb nie wsysało:D

20170316_145427.thumb.jpg.b9b8540c757b473c4ec38460232ed72a.jpg

Skimmer to sprawa jak ustawisz z rybami cyrkulację by g... zbierało .

Wtedy dopiero patrzymy jak krązy po powierzchni film bakteryjny i gdzie przebiega koło kasety i jej komory pompy.

W komorze pompy także przy falowniku jest niższy poziom wody niż w akwarium więc jak wytniesz szczelinkę 5mm na 5mm poniżej lustra wody to będzie zbierało film a jak za mało to dwie szczelinki.

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Zaproponuję ci cuś co sam zrobiłem w podobie tego co ty chcesz mieć w oparciu o twoje tło ATP .

Moje jest na osnowie innego chińskiego tła 3D i wygląda tak - widzisz tu gdzieś kaseciak, grzałkę ?

ATT00588.thumb.jpg.1d02c50bce50d53f1f3f3b67c9dc8c24.jpg

Co tobie Zygi proponuję .

1/ Kupić tło identyczne ale wymiar 150x50cm  więc o 60 zł droższe i tu ten dodatkowy koszt za to - będzie już w dwu kawałkach i w wybranym rogu odciąć piłką włosową te 30cm by sumarycznie pozostało 118cm ale w górze dodatkowo odciąć jeszcze 25cm na  kasetę uniwersalną. Taki szkic poglądowy jakbyś nie zrozumiał.

Cały czas pokazujesz to tło z kaseciakiem na wprost. Przekłamujesz w ten sposób perspektywę i ukrywasz, jak to wygląda naprawdę. Sfotografuj to też pod kątem, tak żeby było widać jak to naprawdę wygląda. Niech kolega oceni, czy mu tak wyglądające tło pasuje. Bo wg. mnie to wygląda jak mur z basztą, tylko bez boku tej baszty.

• Dziękuję 1

A może (jak nie kubeł, sump, czy narurowiec) zaproponujemy koledze kaskadę? To też taki kaseciak, tylko że wisi na zewnątrz. Woda na szczęscie opuszcza baniak ale tylko na chwilke :-) i wraca czysta do baniaka. Przy płukaniu złoża czy gąbek nie trzeba wkładać rąk do akwarium, stresować ryb i cały syf z gąbki też nie wpada do baniaka.

Oczywiście jak każda i ta filtracja ma swoje wady i zalety. 

Odnośnie kaskady też kiedyś miałem taki pomysł. Jednak koledzy szybko mnie od tego odwiedli. W zasadzie kaskadę bym widział jedynie jako biolog ale mechanik już musi swoje dmuchać. Woda z kaskady wracając tworzy lekki ruch wody, bardzo dobrze ją napowietrzając jednak kompletnie nie masz wpływu jak ją ukierunkować. Filtr wewnętrzny jednak swój dmuch ma i woda z niego wypadając dosyć dobrze mąci wodę. Poniżej filmik jak to wygląda z trzema kaskadami. :cool: Trzy sztuki aquacelar 110 i zewnętrzny fx6 - koszty kosmiczne.:e_confused:

Nie popadajmy w skrajności. U autora wątku kaskada i turbinka czy falownik by wystarczyły.

Jeżeli nie chce narurowca, sumpa, a do kubła ma obiekcje, to pozostaje kaseciak, albo kaskada.

Z tymi kosztami, to też nie zapewne nie jest tak różowo w przypadku kaseciaka. Podaje się, że formatki grosze, pompa tania i wszystko OK, a jak się potem kombunuje z przeróbkami zmianą pompy i innymi rzeczami, bo to jednak nie jest dobrze i można by lepiej spróbować, to tych kosztów się nie liczy. Wrócę do mojego Ehaima 2226, ktróry chodzi już u mnie ponad 10 lat. Na początku był drogi, ale nic nie wymianiałem przez te lata oprócz gąbki. Wszystko dopasowane, działa, nie ma problemów.

20 minut temu, wojtekr napisał:

Z tymi kosztami, to też nie zapewne nie jest tak różowo w przypadku kaseciaka. Podaje się, że formatki grosze, pompa tania i wszystko OK, a jak się potem kombunuje z przeróbkami zmianą pompy i innymi rzeczami, bo to jednak nie jest dobrze i można by lepiej spróbować, to tych kosztów się nie liczy. 

Znowu wyciągasz jakieś pochopne wnioski, ile z osób, które zbudowały kaseciaka zmieniało pompę bo im nie odpowiadała ? I jakie "inne rzeczy" masz na myśli ? sprecyzuj. Ja jedynie kombinowałem z ustaleniem wylotu względem falownika i poniosłem niebagatelne koszty tych kombinacji które mogę podać.

Rura pcv 1/2' za 9zł i 3 kolana po 2,50 - kupione jednorazowo i mogę sobie zrobić orurowanie dookoła baniaka :)

A to że zbudowałem kilka kaseciaków, to już moje widzimisię, bo i pierwszy i ostatni działa prawidłowo, mógł bym ich zbudować około 20 w cenie jednego kubła :) więc nadal uważam, że jest dość różowo. Nie namawiam nikogo na siłę, ale jeśli jest to do wykonania w cenie do 150zł i mam w tej cenie od razu mechanika i biologa to jest to filtracja godna polecenia i na pewno prostsza do wykonania niż sump i narurowiec, a miejsce które zajmuje w wersji light jest nieporównywalnie mniejsze niż w przypadku wyżej wymienionych. Ja pod baniakiem mam miejsce i trzymam tam koci żwirek (15kg), kocią karmę (20kg), przybory akwariowe, a także troszkę bibelotów żony. I raczej bym nie chciał tego miejsca przeznaczać na filtrację. Nie dyskredytuję żadnej z filtracji, tylko wyciągam wnioski.

• Dziękuję 1

22 godziny temu, pozner napisał:

Cały czas pokazujesz to tło z kaseciakiem na wprost. Przekłamujesz w ten sposób perspektywę i ukrywasz, jak to wygląda naprawdę. Sfotografuj to też pod kątem, tak żeby było widać jak to naprawdę wygląda. Niech kolega oceni, czy mu tak wyglądające tło pasuje. Bo wg. mnie to wygląda jak mur z basztą, tylko bez boku tej baszty.

deccorativo jakbyś mógł to też bym się przychylił do prośby poznera, żebyś pokazał kaseciaka z tłem z innej perspektywy. Zastanawiam się czy aby tła strukturalnego nie zastąpić samym spienionym pcv ale to na razie takie moje przemyślenia bo oglądałem w galerii zdjęcia akwariów  z kaseciakami i mało który ma tło z fakturą, prawie wszystkie są na pcv i powiem że wygląda to bardzo ładnie.

Co do projektu rozumiem że wymiar wysokości kaseciaka to około 21cm a szerokość 25cm. Ile on odstaje w centymetrach od tła? Rysunek projektu kaseciaka jest dla mnie poglądowy, bo z niego na pewno nie udałoby mi się zrobić cokolwiek. Jestem wzrokowcem i wolę to zobaczyć, wtedy zrobię bo mam jakieś zdolności techniczne i manualne.

Coraz bardziej nastawiam się na tego kaseciaka.

11 minut temu, Pleziorro napisał:

A to że zbudowałem kilka kaseciaków, to już moje widzimisię, bo i pierwszy i ostatni działa prawidłowo, mógł bym ich zbudować około 20 w cenie jednego kubła :) więc nadal uważam, że jest dość różowo.

Pleziorro czy może masz jakieś fotki z produkcji takiego kaseciaka?

• Dziękuję 1