Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem na etapie końcowego planowania zbiornika 300l (120x50x50). Nurtuje mnie pytanie filtracji - zrobić kaseciaka czy kupić już zaplanowany sprzęt: HW-304A z prefiltrem HW-603A + filtr wew. mechanik Hanza 1000l/h.
Użytkownik "jaras" w swoich postach zazwyczaj pisze o kaseciaku i chwali go pod niebiosa więc zainteresowałem się czy aby nie zamienić planów kubełka na kaseciaka.
Są plusy kaseciaka, woda zostaje w akwa, jest to biolog, mechanik i skimmer w jednym.
Z minusów podałbym brak tła jakie zaplanowałem:
http://allegro.pl/tlo-strukturalne-do-akwarium-120x50cm-plaskie-i5845109385.html
(cieniutkie, nie zabiera miejsca i jakoś wygląda)
Tła ze styropianu DIY nie chcę bo zniknie miejsce, którego i tak będzie nie za dużo w 300l, kaseciak też go trochę zajmie. Używając kubełków dodajemy kilkanaście dodatkowych litrów wody w obiegu, no ale wszystko wychodzi poza akwarium(można zalać sąsiada i siebie). Przy kaseciaku pozostaje mi tło z czarnego sienionego pcv.
Planując kaseciaka potrzebny będzie też falownik. 
Dodatkowy filtr będzie potrzebny czy kaseciak załatwi całą sprawę?
No i na koniec jakie koszty kaseciaka i falownika?

Opublikowano

Ja mam kaseciaka i akwarium podobne do Twojego. Jedyna różnica to 10cm wysokości. Co do samej filtracji to jest ok. Wszystko ładnie zbiera, woda kryształ więc nie ma się do czego przyczepić. Jedyne do mnie nie odpowiada to że chodzi jak pompa od szamba. Póki coś się dzieje w pokoju to nie zwracam uwagi ale jak wszystko ucichnie to staje się mocno słyszalne. Trochu też w tym mojej winy gdyż przyczepiłem do kasety falownik który potęguje rezonans ale ja nie śpię w tym pokoju więc jest to akceptowalne. Ja pokombinowałem trochu z tanią strukturą i udało się wszystko ładnie ukryć.

Opublikowano

Jak wygląda sprawa czyszczenia kaseciaka i jak często? W kubełkach wyjmujesz gąbkę z prefiltra, czyścisz i wkładasz.

Opublikowano (edytowane)

Zygi już te tło kupiłeś?

Masz w baniaku wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne wklejone?

Tak się cykasz o te litry co zajmuje kaseciak a za tłem będziesz miał z 10-12l stojącej wody.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
19 minut temu, deccorativo napisał:

Tak się cykasz o te litry co zajmuje kaseciak a za tłem będziesz miał z 10-12l stojącej wody.

Mój kolega ma identyczne tło. Jest bardzo płaskie i prawie całkowicie przylega do tylnej szyby.

Opublikowano

Tak wielu ludzi krytykuje, że kaseciak zajmuje miejsce a weźcie pod uwagę jak większość z nas ma/miała głowicę z gąbką która wyglądała paskudnie i zajmowała tak na prawdę tyle samo miejsca.
Odkąd mam kaseciaka jestem zadowolony. Nawet ręki nie muszę moczyć jak wyciągam gąbkę ;D

Opublikowano

Jest jedno co mnie od kaseciaka odwiodło. Niby wszystko wiadomo jakie wymiary powinien mieć ale co raz pojawiają się pytania o komory, ich wielkość itp. Tutaj wszystko musi być spasowane na tip top bo pompa sama w sobie też nie może być za mocna bo wypompuje wodę i będzie działała na sucho. Kubełek lub narurowiec to jednak więcej wiadomych. Do kubełka wsadzam więcej lub mniej wkładów, narurowca też mogę dowolnie formować np. dokładając kolejne korpusy a w kaseciaku jak źle wszystko odmierzymy to kaplica i w razie w klejenie nowego. Głowica z gąbką jednak jest ciut mniejsza i tutaj przynajmniej wszystko wiadomo. Zakładasz gąbkę jaką chcesz w zależności od gradacji tłumisz lub mnie turbinę i jest gitara. Na szczęście jest tyle możliwości, że każdy wybierze coś dla siebie. Ja osobiście poszedłem w mechanika Aquaela i biologa Eheima. Wolę później sobie nie wyrzucać, że się narobiłem a ostatecznie i tak poszedłem do sklepu by kupić gotowca. Ale tak jak mówię: ilu akwarystów tyle rozwiązań.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pumba napisał:

Tak wielu ludzi krytykuje, że kaseciak zajmuje miejsce a weźcie pod uwagę jak większość z nas ma/miała głowicę z gąbką która wyglądała paskudnie i zajmowała tak na prawdę tyle samo miejsca.

Zagadka, gdzie jest w tym akwa turbo gąbka? Znacznie mniejsza od kaseciaka a działała ;)

gallery_8932_15_1469460088_2145.jpg

Edytowane przez eljot
Opublikowano (edytowane)

Ja nikogo na siłę nie namawiam do kasety, skoro już padło moje imię. U mnie kaseciak działa i nie wyobrażam sobie innej filtracji do mojego baniaka. Co do hałasu to wszystko zależy od pompy- atman 306 hałasuje, jebao, aqua nova już mniej- podobnie jak kubeł. Przy czym pompę należy dobrać do wielkości baniaka. Do takiego 300l. dałbym Jebao, Aqua Nova 3000l. nie większą bo będzie problem z przemieszczaniem się piasku.

A szczelinę zasysu robi się regulowaną i też nie mam problemu z siorbaniem pompy etc.

Czyszczenie- jak każda inna gąbka raz w tygodniu 5min. roboty.

Nie widzę też problemu aby okleić kasetę tym tłem co pokazałeś.

Wybór jednak należy do Ciebie

Znajdź tutaj kasetę:)

large.20170131_175121.jpg.542420f4dc75e2cd5f78121c2cdd95f1.jpg

Edytowane przez jaras
  • Dziękuję 1