Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Woda zrobiła się metna i wszędzie bialy śliski szlam,  na mój babski rozum chyba pierwotniaki. Jak się tego szybko pozbyć? Czy zaciemnienie , mocna filtracja i dodatkowe napowietrzanie pomogą? Jak często i w jakich proporcjach robić podmiany? I czy rośliny to przeżyją? Proszę o pomoc20170313_122944.thumb.jpg.5155e394b139d5e60effeab3f4ea17f1.jpg

20170313_122913.jpg

Opublikowano

koleżanko to jest dział o obsadach a nie o wodzie.

W międzyczasie zaczęłaś start nowego akwarium i zapomniałaś że ryby to dopiero na końcu - wcześniej są właśnie takie sprawy jak piszesz ale to nie tu.:)

Opublikowano

Ja Heniu, nie widzę tam nigdzie ryb :) 

A koleżanka niech na razie nic nie robi, jak problem się będzie utrzymywał to wtedy zgodnie z sugestią kolegi powyżej, należy szukać pomocy w odpowiednim dziale, gdzie podasz nam parametry wody a my spróbujemy coś doradzić.
Jeśli jednak baniak zalany niedawno - czyli około 9 marca jak Twoje posty, to na razie czekaj i nic nie rób, bo to świeży niedojrzały baniak. A o kwiatuszki się nie martw, wpuścisz ryby to one dokończą sprawę roślin :)

Opublikowano
43 minuty temu, Pleziorro napisał:

Ja Heniu, nie widzę tam nigdzie ryb :) 

Ja też nie widzę i nie widziałem i nawet się cieszę bo to baniak zalany w kilka dni temu.

Koleżanko podaj  jaką masz filtrację czyli jakie filtry typ oznaczenie oraz co w nich siedzi.

Opisz teraz co dałaś na ten start  - jakiś uzdatniacz kranówy, bakterie, pożywkę , nasikałaś do akwarium  czy inne wersje startu zainicjowałaś, czy tak nalałaś wody i sobie to tak stoi.

Tylko nie pisz o obsadzie.

Wygląda z fotek że woda stoi  ale może tylko  pozory.

Opublikowano

...ja trochę nie na temat . Zrób koleżanko zdjęcia wieczorem przy wyłączonym świetle w pokoju i wrzuć je jeszcze raz. Odbicie światła z okna uniemożliwia prawidłową ocenę tego co pokazujesz. Będzie po prostu łatwiej pomóc.

Opublikowano

Filtr zewnetrzny jbl greenline 1501 ceramika, zeolit i gąbki, wewnętrzny aquael turbo 2000. Wlany tylko jbl denitrol i 10l wody z dojzalego akwarium

Opublikowano

Po 2 dniowym zaciemnieniu woda czysta ☺ chaszcze wyciągnęłam i jeszcze pływają nitki tego pieronstwa- i teraz nie wiem czy jeszcze zaciemnic czy już zostawić niech filtr przerobi? I jeszcze jedno pytanie czy po wszystkim filtr zewnętrzny przepłukać z reszty tego glonu czy zostawić?