Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) na wstępie chciałem zaznaczyć, że jest to moje 1 spotkanie z malawi trochu juz przeglądałem forum lecz wiadomo każdy ma swoje gusta. Akwarium to 240l 120x40x50. I teraz mam pytanko do fachowców

mianowicie czy w takim akwa mógłbym trzymac 2 gatunki pyśków?

Spodobały mi się 2 gatunki w zasadzie może i więcej ale na zdrowy rozum mogę trzymać chyba tylko docelowo 2 :< (brak miejsca na wiekszy zbiornik :< )

Tymi gatunkami są

1. Pseudotropheus msobo 'Magunga'

2. Pseudotropheus lombardoi

3. Pseudotropheus estherae Red-Blue

4. Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano'

Sorki za estetyke i haos w poście lecz jest to bardzo ważna decyzja dla mnie i oczekuję pomocy z Waszej strony.

I na koniec bym zapomnial jeżeli już podejmę ta trudna decyzję z wyborem gatunków to w jakich ilościach kupic młode po 10 szt? Proszę jescze raz o wyrozumiałość bo wiem że takie pytania mogą męczyć :)

Opublikowano

zaproponował bym gatunek 2 i 3 ale fachowcem nie jestem, ale mając właśnie te dwa gatunki nie widzę między nimi żadnych utarczek

Opublikowano

lombardy i red-redy w 240l?

bardziej bym widział msobo jako 1 gatunek, a jeśli muszą być 2 to msobo i maingano, ale też fachowcem nie jestem.

Opublikowano

Mam Maingano i Msobo w 200l (wielkosc podloza 110x45)-- nie przejawiaja u mnie zadnych oznak do wojenek miedzygatunkowych... dominant Msobo z dominantem Maingano maja swoje lokum praktycznie w tej samej skalce... Czasami oczywiscie dochodzi do stroszenia pletewek ale nigdy nie obserwowalem bezposredniego starcia. Obserwuje to samo dokladnie z drugim samcem Msobo, ktory przejal stery po poprzedniku.

Z drugiej strony Msobo zostalo zaliczone do Maylandii - i poniekad ksztaltem, szczegolnei samce przypominaja samcow np. Estherae. Samiczki Msobo i Red-Blue, dalo sie latwo rozroznic nie tylko po kolorze ale i po ksztalcie, ktory jednak u samiczek jest taki bardziej wysmukly niz przy Estherae.

Co do Estherae -- u mnie zostaly zdominowane przez Msobo -- mimo, ze nie wchodzily sobie za bardzo w droge to jednak wlasnie Msobo byl tzw. szeryfem zbiornika...