Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miron ja przykleił bym tło silikonem, tym bardziej, że składa się z kilku kawałków, jeśli ma to pasować do siebie i wyglądać to tak je przyklej :wink:

Ja swoje tło kleiłem tak:

dałem 3 paski silikonu na tył tła i dodatkowo jeszcze przykleiłem do dna akwarium by nie przyciskać tła kamieniami by czasem nie wypłynęło, nie wiem czemu ludzie tak panikują z przyklejaniem tła silikonem, 3 paski można łatwo usunąć, a na dodatek są zmywacze do silikonu, nie widzę problemu :)

Opublikowano
nie wiem czemu ludzie tak panikują z przyklejaniem tła silikonem, 3 paski można łatwo usunąć, a na dodatek są zmywacze do silikonu, nie widzę problemu :)

Nie tak może panikują co się zabezpieczają bo by usunąć potem to tło trzeba by było wylać całą wodę. To naprawde pojedyncze przypadki ale czasem zdarza się, że istnieje potrzeba nagłego wyjęcia tła. Zdarza się to żadko ale jednak zdarza.

Opublikowano

może i się zdarza, że trzeba wyjąć tło, ale ja osobiście nie słyszałem, tym bardziej styropianowego, a o takim mówimy, co innego plastikowe tło, je można wyciągać i wkładać, ale by styropianowe tło wsadzić z powrotem to i tak trzeba wodę spuścić :wink:

Opublikowano

Klejenie tła z kawałeczków kamieni to zupełnie nie mój styl. Poza tym w naturze tłem może być tylko wielki kawał skały ale napewno nie kopiec okruchów. Owszem są w jeziorze usypiska ale płaskie i leżą na dnie. Przecież nikt tam nie usypuje konstrukcji podwodnych :). Dlatego osobiście polecam jako tło płyty kamienne.

Opublikowano

Jakub, ale walczysz z tymi tłami :D Poniekąd Cię rozumiem, ale trzeba brać pod uwagę gust osoby robiącej tło, a po 2 jeśli jest tło robione ze styropianu to uważam, że bardzo trudno jest zrobić tło składające się z 1 wielkiego głazu, ale jeśli teraz robiłbym nowe tło to bym na pewno spróbował takie zrobić.

Opublikowano

dla wyjaśnienia

1. kawałki łupka są przyklejone do styroduru a nie do styropianu !!!

2. ten łupek nie jest fillitowym - więc nie są to kawałki płaskie - proponuję przyjżeć się dokładnie zdjęciom

3. jeden znajomy zasugerował przykleić na piankę poliuretynową - al eto wariacki pomysł ?