Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich otóż i pierwszy mój post na tym forum. Proszę o nieco wyrozumiałości, bo malawi zakładam pierwszy raz.

Baniak nie będzie olbrzymem, ale póki co to maximum na jakie mogę sobie pozwolić. Będzie na zamówienie, o wymiarach 115X35X35, czyli jakieś 140 l (ze względu na miejsce i portfel postawiłem na długość). Z tego co wyczytałem dotąd, takie wystarczy do startu z pyśkami. Kiedyś, być może, będzie większe, ale póki muszę skompletować obsadę tak, żeby spokojnie chowała się w tym. A więc:

Czy zmieszczę w nim dwa gatunki?

Ile pyszczaków w ogóle zmieszczę?

I co byście mi polecili?

Jak narazie w oko wpadł mi Pseudotropheus saulosi (genialny jest) co można dobrać do tego gatunku?

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Długość jest ważna ale inne wymiary także.. Hmm nawet w tak długim akwarium przy tym litrażu został bym przy jednym gatunku z tym że teraz możesz spokojnie pozwolić sobie na większy gatunek od saulosi.

Jednak na sam początek polecałbym jednogatunkowe z saulosi.

Opublikowano

Yhmm...

W saulosi podoba mi sie to, że samiec i samica mają różne ubarwienia, więc to trochę tak, jakby były dwa gatunki :).

Jeśli tylko saulosi to w takim razie ile ich mógłbym zmieścić? Dopuszczam opcję zwaną tu kontrolowanym przerybieniem(cholernie miło byłoby obejrzeć tarła, ale niekoniecznie musi się odchować spora część narybku). No cóż, może to podejście laika, ale chciałbym, żeby było kolorowo :) w tej chwili mam brzany różowe, kosiarki i glonki (w starym akwa) więc jest trochę szaro. Tyle, że nic na siłę. A coś fajnego z innych pysków, które dobrze czułyby się w takim akwarium?

Opublikowano

Yellow albo rdzawe. Ze względu na pojemność innych nie polecam bo miały by problem przy zawracaniu:D To oczywiście żart ale jak dla mnie mogło by być wyższe i dłuższe.

Obsada jaką bym polecał to 2+8 ew. 3+9 ale głową nie ręcze:) Dość nietypowe szkło.

Opublikowano

fakt dość nietypowe myślę o większym, ale kurde... z wysokością jeszcze spokój po prostu parę dyszek więcej, gorzej z szerokością 40 cm to o 2 za duże chyba żeby wystawało poza szafkę ;p a właśnie może nieco zmienię temat, ale ciekawi mnie kwestia szafki. Akwa chce wpakować na podwójny segment, płyta wiórowa 19 mm, 3 poprzeczne przegródki tej samej grubości. Z boków oraz tyłu zabudowane i ściśnięte przez resztę mebli, więc nie stoi luzem. Wysokość kolo metra. Ma ktoś doświadczenie w takich sprawach?

ps. rdzawe też fajne od jakiego akwa mógłbym połączyć rdzawe z saulosi jak u Ciebie Czester?

Opublikowano

Jak robisz szafke to nie widzę problemu ze zrobieniem o 5 cm szerszej.

Dziwi mnie tylko dlaczego tak się upierasz przy tak małym akwa na zamówienie. Uwierz, że po roku czasu będziesz chciał wymienić.

Jeśli chcesz faktycznie zaoszczędzić w portfelu to kup używane 240l ew 200l. Pare rysek na dnie czy tylnej ściance nie gra roli, a w kasy więcej na inne pierdołki. Ja mogę się pochwalić (albo i nie) tym, że na 6 akwarii kupiłem tylko jedno nowe, większość jak obecną 240 za połowę ceny bez wad ukrytych:P Także kasa odgrywała dla mnie ważną rolę. Jednak zastanów się czy nie dołożyć może więcej i kupić 200 lub 240l.

Druga sprawa to koszty o których nie masz pojęcia, a wychodzą w praniu jak testy, wkłady, filtr, świetlówka itd... dlatego zastanów się jescz raz czy opłaca się robić to 140 niewymiarowe czy poczekać jak zrobił bym na twoim miejscu i powoli kompletować większy sprzęt.

Opublikowano

TAk jak mowi CZest powiększ te 5 cm na szerokosci i bedzie sporo lepiej.

Jak mozesz kup wieksze akwa, skoro wszytsko jest na zamowienie.

Pamietaj nie ma za duzych baniaków, sa jedynie za male mieszkanie, domy...

Opublikowano

rozsądne jest to co piszesz ale... :) źle zrozumiałeś z tą szafką, ten segment już mam stoi na nim stare akwa i nawet 0,5 cm nie osiadła przez rok ale to akwa 72 litry. Nowe będzie dużo, dużo cięższe, dlatego wzmocnie ją jeszcze w poprzek, żeby blat nie siadł lub nie pękł (i tak mam pewne obawy). Innego miejsca w pokoju nie znajdę, po prostu nie ma cholera gdzie ;/ A to miejsce jest perfekcyjne pod względem ustawienia daleko od okna w cichym i spokojnym kącie. Więc wymiary blatu to 119 cm długości 37 cm szerokości. I spory kawał czasu to się nie zmieni. Gdybym chciał więc np 120X40X50 np to będą rogi wystawać ;/. Chyba, że położyłbym na górę blat na wymiar i trochę rozsunął meble, tylko wtedy nie byłoby ściśnięte z boków. Za używanym akwa patrzyłem po allegro, ale nie ma dla malawi tylko np 100X50X50 albo wyższe. Chodź zaglądać będę jeszcze. Co do reszty wydatków, to mam grzałki (2X100 wat) filtr kubełkowy do 200 l. Ale wiem portfel bedzie wrzeszczał :P

Opublikowano

Zrobiłbym dokładnie tak, jak napisałeś - położył większy blat na samą górę :wink: z Twojego opisu szafki wynika,że powinno być ok z tą szafką :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
    • No to ja się wyłamię. Miałem 240-stkę Juwela z szyby 8. Bez wzmocnień, spięte tylko plastikową koroną z plastikową spinką po środku (taki standard Juwela) Miałem je 2 lata. 4 lata temu sprzedałem i działa po dziś dzień🤷‍♂️
    • Miałem akwarium tego litrażu robione na zamówienie i kazałem robić z 10 i dodatkowo dałem jeszcze dorobić wzmocnienia,choć twierdził  sprzedawca  że przy tej grubości szkła wzmocnienia niepotrzebne,ale  się uparłem.Strzeżonego itd....😁
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.