Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim forumowiczom :) 

Ostatnio postanowiłem wrócić do hobby i zagospodarować zbiornik 200l, który leżał odłogiem ~2 lata. Ma on system (szumnie zwany przez mnie filtracyjnym) oparty n korpusach 10" i pompie c.o. Powstał o około 4 lat temu, kiedy jeszcze chodziłem do liceum, ma więc pewne niedociągnięcia. Trochę go stuningowałem, na tyle, na ile mogłem sobie pozwolić finansowo.

Główną trudnością, jaką napotkałem jest przeciekanie na połączeniu między pompą a podaniem wody(miejsca, gdzie notorycznie przecieka zaznaczyłem czerwonymi strzałkami). Połączenia pompy i złączek uszczelniłem pakułami i wazeliną, a dokręcałem do oporu kluczem, a i tak przecieka... Doprowadza mnie to do szewskiej pasji.

Poza tym załączam zdjęcia, żeby usłyszeć, czy to, jak zaprojektowałem ten system rokuje dobrze, czy to kompletna porażka i lepiej myśleć o likwidacji?

Miejsce pompy w systemie zaznaczone na drugim zdjęciu.

DSC_0375.jpg

DSC_0377.jpg

DSC_0378.jpg

DSC_0380.jpg

Opublikowano

Na połączeniu pompa-śrubunek uszczelka do wymiany, najlepiej założyć gumową ok 3mm grubości. Połączenie śrubunek-złączka podwinąć porządnie konopiami na pastę i też będzie dobrze.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

@darkon Najdziwniejsze w tym jest to, że uszczelka z połączenia na wylocie jest w takim samym stanie, a nic tam nie przecieka. Ale skoro tak radzisz, to nie zaszkodzi jej wymienić. Spróbuje dać też więcej pakuł, choć już teraz jest ich całkiem sporo :huh:.

EDIT: Z ciekawości(a może też frustracji :question:) dodałem pakuł i puściłem wszystko ze starą uszczelką. Nie dość, że nie przecieka, to jakby pompa lepiej chodziła :rolleyes:. Wydaje mi się, że wcześniej po prostu za słabo była dociśnięta.

Aż mi głupio, że musiałem zakładać temat, żeby do tego dojść. Dzięki za rady :razz:

Edytowane przez florysta