Skocz do zawartości

Ryby zakupione w AQUA Serwis - Opole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Poniżej prezentuje samice saulosi zakupioną w tamtym roku w Salonie AQUA Serwis w opolu ;) Pozostałe ryby mam z Tan-Mal ale akurat wtedy nie mieli ps. Saulosi i byłem zmuszony kupić w sklepie.

Przy remoncie w akwa bede musiał "coś" z nią zrobić- mam nadzieje ze jej potomstwo zostanie zjedzone :D

PS: Data na aparacie nie zmieniona- foto robione wczoraj

IMG_2081.JPG

IMG_2082.JPG

Edytowane przez Gawlo_
Opublikowano

Jakaś wada genetyczna.

Niestety, czasem się znajdują jakieś bubelki.

Ja bym taką rybę uśmiercił.

Opublikowano

Przepraszam ale po co ją uśmiercać. Jeżeli nie będzie rozmnażana i nic jej nie dolega to dlaczego nie może żyć? Forum zaczyna być nieco pod tym względem radykalne. Wszystko co nie wygląda jak na fotkach z książki, należy uśmiercić. Mało pedagogiczne, może raczej uczmy odpowiedzialności, nie odławiania samic i nie wypuszczanie narybku w świat.  Część osób na forum krytykuje innych jednocześnie sprzedając w necie wątpliwej jakości potomstwo swoich ryb.

PS.Yaro to nic osobistego tylko takie przemyślenie.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 3
Opublikowano

Niestety ta ryba nosi ikrę. 

Więc z nierozmnażania nici.

Gdybym miał możliwość trzymania tej ryby w miejscu gdzie nie dochodziło by do rozmnażania to nie likwidował bym jej. 

Niestety tak jak piszesz, na rynku za dużo jest ryb nieprawdziwych. 

Zadaniem akwarysty jest dbanie o jak najlepsze utrzymanie wzorca ryby, to nie moje zdanie a Ada Koningsa.

Opublikowano

Patrząc na to z tej strony należało by uśmiercić ją wraz z potomstwem  już teraz. Gdy małe "przyjdą na świat " będzie za późno. Z drugiej strony nikt nie zagwarantuje, że potomstwo będzie zdeformowane.

Opublikowano

I tu widzę zagrożenie, gdy urodzi się pokolenie zdrowsze, będzie można nieświadomym akwarystom sprzedać je jako zdrowe.

A kolejne pokolenia mogą już niestety dziedziczyć.