Gawlo_ Opublikowano 23 Lutego 2017 #1 Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Poniżej prezentuje samice saulosi zakupioną w tamtym roku w Salonie AQUA Serwis w opolu Pozostałe ryby mam z Tan-Mal ale akurat wtedy nie mieli ps. Saulosi i byłem zmuszony kupić w sklepie. Przy remoncie w akwa bede musiał "coś" z nią zrobić- mam nadzieje ze jej potomstwo zostanie zjedzone PS: Data na aparacie nie zmieniona- foto robione wczoraj Edytowane 23 Lutego 2017 przez Gawlo_
yaro Opublikowano 23 Lutego 2017 #3 Opublikowano 23 Lutego 2017 Czy wszystkie samice tak wyglądają czy tylko ta jedna?
yaro Opublikowano 23 Lutego 2017 #5 Opublikowano 23 Lutego 2017 Jakaś wada genetyczna. Niestety, czasem się znajdują jakieś bubelki. Ja bym taką rybę uśmiercił.
Gawlo_ Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 23 Lutego 2017 8 minut temu, yaro napisał: Ja bym taką rybę uśmiercił. Tak tez zrobie, ale jak bede zmienial w akwa
suricade Opublikowano 23 Lutego 2017 #7 Opublikowano 23 Lutego 2017 Przepraszam ale po co ją uśmiercać. Jeżeli nie będzie rozmnażana i nic jej nie dolega to dlaczego nie może żyć? Forum zaczyna być nieco pod tym względem radykalne. Wszystko co nie wygląda jak na fotkach z książki, należy uśmiercić. Mało pedagogiczne, może raczej uczmy odpowiedzialności, nie odławiania samic i nie wypuszczanie narybku w świat. Część osób na forum krytykuje innych jednocześnie sprzedając w necie wątpliwej jakości potomstwo swoich ryb. PS.Yaro to nic osobistego tylko takie przemyślenie. 1 3
yaro Opublikowano 23 Lutego 2017 #8 Opublikowano 23 Lutego 2017 Niestety ta ryba nosi ikrę. Więc z nierozmnażania nici. Gdybym miał możliwość trzymania tej ryby w miejscu gdzie nie dochodziło by do rozmnażania to nie likwidował bym jej. Niestety tak jak piszesz, na rynku za dużo jest ryb nieprawdziwych. Zadaniem akwarysty jest dbanie o jak najlepsze utrzymanie wzorca ryby, to nie moje zdanie a Ada Koningsa.
suricade Opublikowano 23 Lutego 2017 #9 Opublikowano 23 Lutego 2017 Patrząc na to z tej strony należało by uśmiercić ją wraz z potomstwem już teraz. Gdy małe "przyjdą na świat " będzie za późno. Z drugiej strony nikt nie zagwarantuje, że potomstwo będzie zdeformowane.
yaro Opublikowano 23 Lutego 2017 #10 Opublikowano 23 Lutego 2017 I tu widzę zagrożenie, gdy urodzi się pokolenie zdrowsze, będzie można nieświadomym akwarystom sprzedać je jako zdrowe. A kolejne pokolenia mogą już niestety dziedziczyć.
Rekomendowane odpowiedzi