Skocz do zawartości

Podmiany wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem w trakcie planowania budowy pierwszego akwa i w związku z tym moje pytanie. Jak często muszę robić podmiany wody? Czy będzie  to konieczne przy założeniu że biologia będzie stabilna?

Ponieważ pracuję na kontrakcie  (miesiąc na miesiąc) i będzie to duży problem z podmiana bo żona powiedziała  że ewentualnie może tylko karmić ryby. Liczę że przy waszej wiedzy znajdzie się jakies rozwiązanie?.

Opublikowano

Biologia usuwa szkodliwy, nawet w małych ilościach,  amoniak i azotyny, które zamienia na mniej szkodliwe azotany, ich wysokiego stężenia pozbywamy się poprzez podmiany wody. Opcja dla ciebie to niewielka obsada w stosunku do baniaka i zastosowanie "pochłaniaczy" azotanów np. Purolite.

Opublikowano

Standardowo podmianki robi się co tydzień. Przy większych akwariach i złożach biologicznych i niezbyt dużym zarybieniu można robić rzadziej, ale do tego dochodzi się z nabyciem doświadczenia, a Ty chyba jeszcze dużego nie masz.

Generalnie opieka nad akwarium to nie tylko podmianki i karmienie. Czasem trzeba coś zrobić, w naszych akwariach jest wiele rzeczy niestandardowych i często trzeba coś wymienić, naprawić itd.

Ja nie wyobrażam sobie być co drugi miesiąc w domu i prowadzić akwarium i myślę, że będzie ciężko. 

Opublikowano

Acha jeszcze jedno, jak przyjedziesz po miesiącu to szybki bedą dość paskudnie zarośnięte glonem i żona będzie marudzić że, paskudnie to wygląda ;)Jest na to rozwiązanie, będziesz musiał jeszcze kupić dobry czyścik (aby nie porysował szyb) i przekonać połowicę do jeszcze jednej czynności aby była zadowolona :) 

Opublikowano

Zamiast częstych podmian możesz zastosować Purolite A520E, lub TMBT. Co to jest i jak stosować znajdziesz na forum. Mimo zastosowania tych produktów i nawet niskiego NO3, po powrocie z delegacji dobrze będzie podmienić część wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

To moje pierwsze malawi będzie ?.  Kilkanaście lat temu miałam akwa ale siedząc na forum stwierdziłem że nie miałem żadnego pojęcia o akwarystyczne.  Dzięki Wam myślę że dam radę byle się nie poddawać. 

Do mojego baniaka chce sump-a podłączyć. Tylko jak purolite zainstalować przy sumpie? 

Mam jeszcze 3 tyg. do zjazdu . Jak narazie pozostaje mi tylko siedzieć na forum i czytać, czytać wasze wpisy.

Opublikowano

Przy sumpie to warto TMBT zastosować jako złoże zraszane. Poczytaj w DIY bo ja fachowcem od tej filtracji nie jestem

Opublikowano

Jaki to ma być zbiornik ? Czy pisząc, że wyjeżdżasz za 3 tygodnie masz na myśli że zdążysz wszystko porobić przy akwarium ?
Niestety żona będzie musiała minimum co dwa tygodnie a lepiej częściej oczyszczać filtr mechaniczny a także czyścić szyby, bo tak jak koledzy napisali jak wrócisz po 2 miesiącach to nie będzie widać ryb, a i zapewne żona nie będzie chciała trzymać wielkiej brzydkiej zawalidrogi. U mnie po 3 tygodniach wyglądało skandalicznie. Oczywiście osad możesz zmniejszyć poprzez ograniczenie świecenia do minimum, ale wtedy nie widzę sensu takiego baniaka :)