Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, w czwartek kupiłem akwarium 200x48x50 z przeznaczeniem na roślinniak. W domu mam już 200l, 60 l, 2 x 30 l i 18 l. Człowiek, który sprzedawał swoje szkło sprzedał mi je z pyszczakami. Nie pociągał mnie ten biotopu, bo ja lubię roślinność w akwarium.... Traf chciał, że zakochałem się w tych rybkach od pierwszego wejrzenia ;) A, że jestem uparty to będę starał się dążyć do idealnego zbiornika. PH wody 7.7 resztę parametrów  będę musiał zbadać.  Za filtrację w zbiorniku odpowiada Jbl 1501( z prefiltrem Eihem) i aquael turbo 2000. Jest też falownik , ale jeszcze nazwy jego nie zapamiętałem. Co do obsady to przepraszam wszystkich z góry, ale jeszcze nie znam nazw. Staram się dużo czytać, ale tego jest tak dużo... Na pewno będę Was prosił o pomoc w identyfikacji obsady, pomoc w doborze jak najlepszej karmy dla nich ( na razie karmię tym co mi poprzedni właściciel oddał razem z nimi) mam też od niego kostkę 30 litrów z maluszkami co dopiero opuściły inkubator. 

Przenosząc szkło do siebie zachowałem 260 litrów wody, cały piasek i filtracja była zabezpieczona na czas transportu.

Wczoraj dodałem 20 kg świeżego piachu i 30 kg kamienia. 20170221_071702.thumb.jpg.8bee833042c1c4a1594c6187b53017cd.jpg

W domu posiadam szkła 200 l ogólny/roślinniak, 60 l raki cpo, 30 litrów bojownik plus sakura red, 18 litrów młode maculaty i blue velvet.  

20170221_204255.jpg

Edytowane przez sebakkk
Opublikowano

Witaj, bardzo dobra decyzja, że tutaj trafiłeś. Fachowej wiedzy nt. Malawi tutaj pod dostatkiem, więc będziesz miał co czytać. A i ludzie skłonni do pomocy.. :) Zbiornik ma potencjał i po uporządkowaniu obsady z pewnością będzie cieszył oko i da wiele radości z obcowania z tym biotopem.

Opublikowano

Witaj.

Fajnie, że forum wzbogaciło się o kolejnego doświadczonego akwarystę. Malawi jest pięknym biotopem i w dodatku dość prostym w utrzymaniu. Więc życzę powodzenia