Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, deccorativo napisał:

Ja myśłę że to nie jest start biologii tylko przeszczep biolgii bo ta szybkość z jaką zniknęło NH4 oraz jak szybko przyrasta NO3 o tym świadczy.

Wszystko odbywa się nie w dniach ale w godzinach.

Myśłę więc że trzeba mieć wybraną obsadę i zaklepać od dostawcy ryby  i to jeśli nic nie odrzuci tego przeszczepu  to nie w dniach ale w godzinach trzeba liczyć zarybianie.

Trzeba też liczyć się z prawdopodobną potrzebą podmianki z 20-50% wody bo NO3 może dojść do 40ppm ale to już przez ustrojstwo bym radził.

Kiedy to dwa zabiegi nastąpią  - tego nie wiem bo to biologia a nie matematyka.:D

"Przeszczep", podoba mi się.

Decco, pójdźmy na kompromis i nazwijmy to "Cudownym Przeszczepem" lub "Cudownym Przeszczepem Toruńskim".:)

Jutro przejdę się do dr Pawlaka zaklepać rybki.

Następne testy zrobię w sobotę.

I rozumiem że jeśli NO3 będzie 40ppm i powyżej to zrobić podmiankę?

Opublikowano

Dzisiaj rano 25 marca zrobiłem testy:

NO2: zabrakło skali, ponad 1.0

NO3: 20

NH4: poniżej 0,05

Przypomnę, że ostatnie testy robiłem 22 marca:

NH4 : poniżej 0,05

NO2: ponad 1.0

NO3: 10-20

Opublikowano

No i by było super jakbyś nie podawał daty a zrobił tabelkę i powstawiał wartości podając dane startowe i kolejno ile dni od startu i wyniki.

Tak jak to podajesz to trudno ogarnąć całość a nie chce mi się czytać wszystkich poprzednich postów

wygląda nie żle , rób badania co 4-5 dni chyba że przebierasz nóżkami bo ryby czekają.

Opublikowano
Dnia 25.03.2017 o 10:21, deccorativo napisał:

No i by było super jakbyś nie podawał daty a zrobił tabelkę i powstawiał wartości podając dane startowe i kolejno ile dni od startu i wyniki.

Akwarium około 210 l netto

Start 13.03.2017

Dzień 4

17.03.2017

Dzień 9

22.03.2017

Dzień 10

23.03.2017

Dzień 12

25.03.2017

Ph   

7,6

NO2

0,025-0,05

0,1

>1.0

>1.0

NO3

0,5-1.0

5-10

10-20

20

NH4

0,05

0,3-0,4

<0,05

<0,05

Opublikowano (edytowane)

Podmień 50% wody ale przez ustrojstwo i po skończeniu zrób pomiary NO2 i NO3 - NH4 już nie mierz bo poniżej wykrywalności są od kilku dni.

A zapomniałem - wlej po podmiance ampułkę Prodibio Biodigest

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Ja jeszcze odnośnie filtracji:

Dnia 11.02.2017 o 14:58, deccorativo napisał:

zasys z baniaka - potem ten korpus z owatoliną za korpusem trójnik i jednym  wężem  na ssanie do e1501 a drugim wężem na ssanie do tetry a powroty z kubłów  każdy oddzielnie

Dnia 13.03.2017 o 21:47, sambor napisał:

Filtracja (dwa kubełki ze wspólnym prefiltrem) jednak nie zdała egzaminu

A jakby zrobić dwa zasysy i wejście do korpusu również na trójniku, tak samo jak wyjście? Sądzicie że mogło by to poprawić funkcjonowanie tych trzech ustrojstw czy raczej nie?

Opublikowano

Kombinowałeś z dwoma kubłami i jednym prefiltrem na trójniku i to miało jakiś sens.

Na jednym korpusie dawanie przed i za nim trójników i dwie nitki węży moim zdaniem nie zda egzaminu a różnica przepływu będzie symboliczna.

Trzeba pamiętać że fi wlotowe i wylotowe korpusu to 1/2"  czyli nawet jak dasz 2x węże 1/2" czy 2x 1" to dla wody płynącej korpus to takie pudełko z dwoma kranikami nieco uchylonymi. tak na 1/2 cala. i tego nie przeskoczysz.

Opublikowano
Dnia 19.03.2017 o 18:27, mareckee napisał:

Byłoby świetnie. Wiele komentarzy jest że ogranicza to mniej lub bardziej, a dobrze byłoby wiedzieć czy mniej czy bardziej :)

Przymierzam się do tego rozwiązania, aby kubełek dać jako mechanik+prefiltr tylko nie wiem z jakim przepływem go kupić

Zmierzyłem przepływ w swoich kubełkach. Tetra ex 700 z prefiltrem z korpusu narurowego: 360l/h

A jbl e1501, który ma tylko gąbki w górnym koszu i nie tłumi go żaden prefiltr: 720l/h. Myślałem że jbl-ek lepiej będzie się sprawował.

Opublikowano

Ja wczoraj wieczorem też robiłem pomiary bo zamontowałem takowy prefiltr. Tyle że przyłączach 3/4".

Bez niego mój unimax 250 z gąbką 45ppi w górnym koszu miał przepływ ok 380l/h. Teraz z prefiltrem 10" i bez gąbki w górnym koszu przepływ wynosi ok 570l/h. W kubełku wpakowane jest ok 3l mediów, a to co się znalazło na watolinie w korpusie przerosło moje oczekiwania. Niby w akwa porządek i czystość, a prefiltr sprawia wrażenie jakby sąsiad tam coś od siebie podrzucił :P

Opublikowano
55 minut temu, mareckee napisał:

Bez niego mój unimax 250 z gąbką 45ppi w górnym koszu miał przepływ ok 380l/h. Teraz z prefiltrem 10" i bez gąbki w górnym koszu przepływ wynosi ok 570l/h.

To ileś ty tej gąbki napakował :)