Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no dobra w wolnej chwli zamowie co trzeba przy okazji jak będę zamawiał pokarmy 

boje się tylko że jak kupie rybki , powiedzmy 2 gatunki po 10 szt , bo wiecej nie ma co

to żeby z 300 zl za ich zakup nie poszedł w błoto !!!!

i żeby nie po zdychały , bo kase nie sztuka wydać

tu 300 zł , tam 200 zł, tu coś tam .... a wiadomo nikt nie śpi na pieniądzach :)

----------------------------------------------------

no to jeszcze jedno głupie pytanie z ciekawości

to dlaczego nie można znów dodac WA żeby azoatany i azotyny wzrosły ???

ale np. tylko kilka kropel , nie tyle co przy starcie

tylko tak jakby podac im troche pożywki

----------------------------------------------------

Heniu bo wiesz o co to chodzi ? ??

ja tych bakterii tyle wlałem ( AZOO + 1 Prodibio ), że one po prostu wszystko wpier.... :)

ja już boje się nawet tam rękę wkładać do akwarium , żeby mi jej nie odgryzły :)

- żartuje oczywiście , ale to tak troche przez łzy :(

Edytowane przez Tryptofan
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze robię, ale ja spróbowałbym wlać dawkę startową WA lub jej połowę i odczekał 2-3 dni czy zostanie strawiony NH4. I przed wlaniem WA oraz po przetrawieniu NH4 kontrola NO3. Jak podskoczy wysoko to podmianka przed wpuszczeniem ryb i będzie jakiś sygnał czy biologia trybi czy też nie. Jeżeli działa to będziesz tego pewny, a wpuszczenie ryb opóźni się o około dwa dni

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Moim zdaniem to nic nie da . Ani dawka startowa a ni jej 50% czyli dawka testująca bo już raz dał  WA i mu NO3 wzrastało a potem zniknęło.

Zbyszek nie chciał startować na bakterie bez pożywek i okazuje się takiej chemii do maskowania parametrów wody.

Ten Azoo Plus Bioguard widać jest w działaniu jakby połączeniem  Prime i Stability.  tylko działa z tygodniowym opóżnieniem.

Nic już nie rób Zbychu tylko za tydzień ryby wpuszczaj, :)albo wylewaj całą wodę.:(

Nową musisz nalać przez ustrojstwo bez żadnych chemicznych uzdatniaczy bo znowu coś ukryją a w  kranie może być chlor i wtedy daj dawkę testową WA czyli 1ml na 400l wody netto tak by wyszło na 0,4 ppm NH4 i wlej te Prodibio i mierz wtedy NO2 i NO3.

Opublikowano (edytowane)

Dziś zrobiłem rano pomiary i to NO3 jakby się ruszyło i wzrosło

NO3 - 5

pozostałe bez zmian

tylko nie wiem co się stało , że z kolei zaczęło rosnąć , gdy nic nie zmieniałem i nie robiłem ,

poza włączeniem światła na ileś godzin dziennie dla anubiasów

hmmm.... no ale to chyba dobrze ?

także raczej  już nic nie robię i chyba kupie ryby i wpuszczę i tyle.

Edytowane przez Tryptofan