Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prośba o opinie i pomoc. 

W sobotę 28.01.17 zlałem akwarium wodą kranówką przez ustrojstwo . Wymiary 140x40x50 czyli 280L brutto zatem przyjąłem jakieś 220L netto .

Aby nie robić testów wieczorem ,więc przeprowadziłem je na drugi dzień w niedziele 29.01.17.

Parametry wody kranówki po wlaniu do akwa ( czyli jeszcze nic nie dodałem )

NO2 - 0.02 lub 0.05 (ciężko odróżnić było)

NO3 - 0.5

NH4 - 0.05

pH - 7.5 

po wlaniu 1ml WA ale 27 % podskoczyło mniej więcej na 0.2

wlałem kolejny 1 ml i znów woda podskoczyła o jedna barwe na 0.4

wlałem kolejny 1 ml i to samo , uzyskałem wartość 0.6

i przestałem lać WA bo się przestraszyłem i cos nie tak dla mnie było 

Następnie wlałem bakterie , ale nie te co zaleca Henryk , bo tych nie było i sprzedawca namówił mnie na takie

AZOO PLUS - SUPREME BIOQUARD

gdzie 1ml zawiera 1 miliard bakterii

wedlug opisu wlać 30ml na 100l wody 

ja wlałem 70 ml.

acha , i nabroiłem trochę bo nie dałem wężyka do circulatora 2000 by leciało powietrze ( a nie chce już pchać paluchów ),

więc chodzi bez powietrza , do tego kubełek z kurtyną , kurtyna trochę ponad lustrem wody , grzałka 300w daje zamiast 30 stopni tak 31 .

I jeszcze jedno , by nie grzebać w akwarium , więc wcześniej przy zalewaniu akwa ( jeszcze w sobotę ) dałem 3 anubiasy + 3 tabletki jakies specjalne dla nich pod piach .

Oświetlenia nie włączam .

Nie miałem też przez 2 dni szyb na wierch i woda parowała pod pokrywą , więc dałem kawałek czarnej folii , a od dwóch dni już mam szybę pod pokrywą .

Dziś 01.02.17 zrobiłem pomiary i wyniki mam następujące 

NO2 - 0.6 ( na moje oko ) - czyli bardzo podskoczyło

NO3 - 5 ( albo między 5 a 10) - czyli bardzo podskoczyło również 

NH4 - 0.1 czyli bardzo spadło , nie wiem tak szybko by bakterie zjadły ten amoniak ???

dziś lub jutro przyjdzie Prodibio

moje pytanie :

- czy dac 1 ampulke ???

- czy zostawic akwa tak jak jest ???

- kiedy teraz zbadac ????

-  czy może dodać kolejne 10ml na 100l tak jak zaleca producent co 3-5 dni kolejne ?

Edytowane przez Tryptofan
Opublikowano (edytowane)

uważam że prodibio można wlać bo już kilka razy mówione było że tego nie można przedawkować. Pomiary zrób za kilka dni, może 4 lub 5. U mnie NO2 z poziomu ok 0,6 do zera spadało przez 12 dni.

Ewentualnie nie dolewaj prodibio, zobaczymy jak ma się Twój start z bakteriami azoo do bakterii prodibio

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Czym mierzysz?

Dla 220 litrów netto i 27% NH3 aby uzyskać 1 mg/l należało wlać 0,9 ml roztworu. Tj 18 kropli. Ty wlałeś 3 razy za dużo a stężenie masz dwa razy mniejsze. 

Opublikowano

testy - walizeczka JBL

też mnie to zdziwiło , bo tez liczyłem , że wleje 1ml  i będzie  OK

ale co dolałem 1ml to skala podskakiwała o jeden kolor/odcień wyżej , nie wiem sam o co chodzi

bo woda w kranie praktycznie ksiązkowe ma parametry , po dolaniu 1ml powinno być wystarczająco a tu lipa :(

w końcu przestałem lać WA bo się przeraziłem

nie sądze też by taki duży wpływ miały 3 roślinki małe , które wsadziłem dzień wcześniej

no chyba , że te 3 tabletki co poszły pod korzenie tych roślinek też zresztą dzień wcześniej

hmm.... testy też nie sądzę by były złe , skoro po każdym dolaniu jednak zmiana następowała o kolejny kolor /odcień w góre

nie kumam tego

a najgorzej , ze nie wiem co dalej robić , chyba zostawię to tak jak jest do soboty , w sobotę zrobię testy

i jakby co to spuszcze wodę w sobotę i od nowa zacznę i już

WA też raczej była dobra , bo kupowałem z zakładu chemicznego , w którym musiałem podac swoje wszystkie dane , ale dostałem za to za darmo

i nie sądzę by była stara bo ciągle produkcja u nich idzie itd itp

chyba że ...Wa nie miała wcale 27% a po prostu jakis pracownik ją czymś " chrzcił " i coś dolewał do niej 

chodź jak butelke otworzyłem to ....kopało niemiłosiernie

i tak oooo

Opublikowano

Mimo że wlałeś miliard bakterii musisz poczekać, ten proces to trzy cykle
1 cykl 7-14 dni
2 cykl 10-21 dni
3 cykl równowaga 40 -45 dni
Proces ten zależy od wielu czynników np. od temperatury 28-36 zachodzi najlepiej, wa przyspieszy ten proces. Nie da się uruchomić akwarium w kilka dni, musisz być cierpliwy .

pozdrawiam ;)

Opublikowano

Dziś 04.02.17 zrobiłem pomiary i wyniki mam następujące 

NO2 - 0.6 ( na moje oko )

NO3 - 10 - tak jakby lekko wzrosło 

NH4 - 0.05 czyli jeszcze bardziej spadło

martwią mnie te azotany i azotyny czy jak im tam

- zostawić tak akwa jak jest i nic nie ruszać ?

- dodać jeszcze bakterie ?

- podmienić trochę wody by spadło NO2 i NO3 ?

Opublikowano

Ludzie co wy tak chcecie przyspieszać i lać bakterie hektolitrami ;) Zostaw to w spokoju i daj tym bakteriom które wlałeś czas na aklimatyzację i działanie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam, dodam od siebie, że i ja mam identyczny problem z testem na NH4 JBL-a jak kolega Tryptofan. 

Akwarium 100x40x50h zalałem w zeszłą niedzielę, 05.02. Weszło mi dokładnie (wlewałem po wiaderku 10l) 150L wody z ustrojstwa.

Kierując się szablonem na start z WA kolegi deccorativo wlałem dokładnie 15 kropli wody amoniakalnej 25% z leroy - wynik 0,4 NH4

Wkraplałem po jednej kropelce i po każdym dodaniu WA robiłem testy aż doszedłem do 23 kropli (czyli teoretycznie na 230 L wody netto) - wynik za każdym razem ten sam - 0,4

Z racji iż zacząłem podejrzewać wadliwość testów skończyłem dodawanie WA i wlałem Prodibio.

Zrobiłem też mały eksperyment - bezpośrednio do kolejnej probówki w której znowu wyszło NH4 - 0,4 dodałem kropelkę WA i nic, żadnej zmiany barwy na ciemniejszą.

Czy to może oznaczać że rzeczywiście coś jest nie tak z tymi testami? Robiłem je co prawda po raz pierwszy ale dokładnie tak jak w instrukcji.

Pozdrawiam i proszę o opinie.

Opublikowano

Ja przy moim starcie miałem 0.6 na teście NH4, niczemu to nie przeszkodziło i biologia wystartowała więc powinno być dobrze.