Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Krzychoo napisał:

Co do grysu to chodzi tu o stabilizację ph i wyłącznie o to, dostawca wody na stronie deklaruje ph na poziomie 6.85, to za mało.

....też kiedyś stosowałem grys koralowy będąc pewnym ,że stabilizuje pH w kubełku. Jest go zbyt mało w filtrze aby robił za bufor. Ponadto grys koralowy ma to do siebie (szczególnie w filtrze) ,że po prostu wypłukuje się z biegiem czasu a  efektem tego jest zamulony filtr taką białą mazią, osadem a co gorsze  następuje głośniejsza praca wirnika. Moja rada jest taka : możesz zrezygnować z tego  grysu koralowego w kubełku a dać nawet najtańszą ceramikę.

A tak na marginesie to po  ustabilizowaniu zbiornika to pH i tak Ci wzrośnie. Ja pH utrzymuję za pomocą sody oczyszczonej. Oczywiście nie chcę Cie na siłę odciągnąć od grysu ale po prostu pokazuję za i przeciw:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
2 minuty temu, Krzychoo napisał:

A co na temat zeolitu bo jest w zestawie filtra? Zastąpić ceramiką czy go zostawić

..jak startujesz akwa to zapomnij o zeolicie. Jak już wystartujesz i akwa będzie dojrzałe to ewentualnie możesz ( jak się uprzesz ) . Ale nie ma takiej potrzeby. Ale jak już włożysz to też pamiętaj aby co mniej więcej trzy miesiące wymienić. Zamiast zeolitu zrób sobie ustrojstwo do nalewania wody bezpośrednio z kranu.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzychoo napisał:

Czy soda wystarczy(jeżeli chodzi o ph)? 

..oczywiście. Z tym ,że jak pisałem w momencie jak Ci dojrzeje akwa to pH i tak wzrośnie. Wtedy będziesz bardziej wiedział na czym stoisz z pH.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
Teraz, Krzychoo napisał:

Nie zrozumiałem proszę jaśniej

..zaraz podeślę Ci linka kolegi Henryka i zobaczysz. Przeczytasz i zrozumiesz:) Poczekaj chwilę...

..tu Henryk opisuje  z czym się to je. Zeolit absorbuje wszelkie metale z wody a takie ustrojstwo z wkładem sedymentacyjno - węglowym  pochlania  te pierwiastki i uzdatnia jednocześnie wodę czego nie zrobi sam zeolit.

Tu też możesz rzucić okiem 

Opublikowano

Co do ph to przy ph poniżej 7 śmiało możesz wsypać paczkę sody oczyszczonej do baniaka mi podniosło to ph do 7,8 potem co podmianę łyżeczkę na wiadro wody. Tylko należy pamiętać aby mierzyć ph po co najmniej godzinie od zaaplikowania sody. Co do filtracji jak jeszcze nie kupiłeś filtra to poczytaj o kasecie koszt niewielki- nie namawiam ale warto:)