Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cytując wielkich polskiego kina... "Nadejszła wielkopomna chwila"

Witam ponownie szanowne grono zacnych forumowiczów.
Po dosyć długiej przerwie przyszedł czas na "rozmrożenie" projektu mojego akwarium. Znalazły się zasoby, czas a co najważniejsze finanse :)

Zanim zacznę na dobre, chciałbym podziękować Henrykowi za wszystkie uwagi i porady a przede wszystkim cierpliwość i stoicki spokój. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystko!

Przejdę do konkretów:

• Zdecydowałem się w końcu na akwarium o wymiarach 120x60x60 o grubości szkła 12mm z bokami i frontem OW made by firma z Marek.
  • Pod zbiornikiem stanęła szafka wykonana na zamówienie z blatem i bokami 36mm, pełne plecy 18mm i 2x18mm jako pionowe podparcie blatu przez środek szafki.
  • Pokrywa autorstwa Aquastel w kolorze szczotkowanego aluminium.
  • Jako podłoże wykorzystałem 50kg piasku Kreisel.
  • Kamienie to 80kg łupka filitowego.
  • Filtracja  - kaseciak wg. pierwotnego wzoru. Obecnie układ napędza AT-306 leżący na 1l Siporaxu. Absorber z wkładem A520 i napędem Pico400 w przygotowaniu, w tej samej komorze znajduje się grzałka Aquael Gold 300 a na straży 5cm gąbki 45PPI. Gdyby Atman miał problemy z wydajnością, w rezerwie czeka falownik WP300 .
  • Jako oświetlenie zastosowałem 12 modułów 11000k i 10 modułów RGB na "romanowym" sterowniku. Całość zamontowana na aluminiowej listwie 120x16 cm, około 3 cm na lustrem wody (oświetlenie obecnie wyłączone).
  • Zbiornik zalany "przez ustrojstwo" wczoraj tj., 27 stycznia, około 22.00. Poniżej wyniki parametrów wody:
    • NH4 1mg/l (miałem małe problemy z osiągnięciem tej wartości ale ostatecznie udało się)
    • PH 7,4
    • NO2 <0,01
    • NO3 <0,5
  • Na koniec dodałem JBL Denitrol i pozostaje tylko czekać na start cyklu. Kolejne pomiary w poniedziałek lub wtorek.

Muszę jeszcze zastanowić się nad obsadą (tutaj znowu liczę na Waszą pomoc i doświadczenie) ale na to mam dużo czasu :)

Gdyby kogoś z szanownych forumowiczów interesowały jakieś szczegóły, dajcie znać tutaj lub PW.

Poniżej zdjęcie zalanego, oświetlonego i pomierzonego akwarium. Wszelkie uwagi z Waszej strony mile widziane.

image1.JPG

PS. Gdyby ktoś z Was pytał co to jest to różowe pod akwarium, spieszę wyjaśnić iż wolną przestrzeń pod akwarium zagospodarowały moje małe dziewczyny :) Obiecały że zwolnią jedną półkę "dla rybek"

Pozdrawiam
Maciek

Opublikowano
8 minut temu, eljot napisał:

Pokombinuj z kamieniami bo jak narazie kiepściuchno ;) strasznie nienaturalnie.

Tak czułem :) Nigdy nie byłem dobry w te klocki ale idąc za Twoją radą pokombinuję.

Mam jeszcze takiego typa w rezerwie i kilka mniejszych ale nie wiem czy nadają się z racji ubarwienia. Po wyszorowaniu nie brudzą ale mimo to tam obawy.

IMG_20170127_134855.jpg

Opublikowano

A dlaczego JBL Denitrol.

wlałeś idealnie czystą pożywkę  - czysty amoniak NH3 w ilości 1mg/l to po co enzymy i bakterie czyszczące .

Miałeś wlać czyste bakterie nitryfikacyjne bez enzymów i dodatkowej pożywki .

Niemcy nigdy nie piszą co ich produkt zawiera  ale do tego się przyznali

http://www.jbl.de/?lang=pl&mod=products&func=detail&id=2320

masz odchody ryb ?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, deccorativo napisał:

A dlaczego JBL Denitrol.

wlałeś idealnie czystą pożywkę  - czysty amoniak NH3 w ilości 1mg/l to po co enzymy i bakterie czyszczące .

Miałeś wlać czyste bakterie nitryfikacyjne bez enzymów i dodatkowej pożywki .

Niemcy nigdy nie piszą co ich produkt zawiera  ale do tego się przyznali

http://www.jbl.de/?lang=pl&mod=products&func=detail&id=2320

masz odchody ryb ?

Odchodów ryb nie mam...

Czemu Denitrol? Zasugerowałem się opisem na opakowaniu i na clarias.pl... Sprawdziłem wcześniej Sera Filter Biostart, który otrzymałem w komplecie z wkładem do biologii z uwagi na jasny wpis dotyczący składu i uznałem, że JBL będzie bardziej odpowiedni.

Czy w takim układzie proces dojrzewania ma szansę wystartować? Pierwsze pomiary mam zaplanowane na poniedziałek lub wtorek więc do tego czasy mogę zaopatrzyć się dodatkowo w Prodibio Biodigest...

Edytowane przez maciekw
Opublikowano

Nie ma sensu stosować bakterie czyszczące odchody ryb jak baniak nówka bez ryb ,

jak pisałem nie podają co zawiera ten preparat poza ogólnikami a szczególnie nie wymienia że zawiera bakterie nitryfikacyjne  co nie znaczy że nie zawiera ale raczej jednak kup ampułkę Prodibio biodigest - tam jest wyrażnie napisane ż eto wyłaczznie bakterie nitryfikacyjne i denitryfikacyjne i nawet wymieniono jakie grupy.

Najbardziej mnie martwi że wlałes pożywkę w postaci WA i dałeś Denitrol który moim zdaniem też zawiera dużo pożywki a co za dużo to nie zdrowo.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, deccorativo napisał:

Nie ma sensu stosować bakterie czyszczące odchody ryb jak baniak nówka bez ryb ,

jak pisałem nie podają co zawiera ten preparat poza ogólnikami a szczególnie nie wymienia że zawiera bakterie nitryfikacyjne  co nie znaczy że nie zawiera ale raczej jednak kup ampułkę Prodibio biodigest - tam jest wyrażnie napisane ż eto wyłaczznie bakterie nitryfikacyjne i denitryfikacyjne i nawet wymieniono jakie grupy.

Najbardziej mnie martwi że wlałes pożywkę w postaci WA i dałeś Denitrol który moim zdaniem też zawiera dużo pożywki a co za dużo to nie zdrowo.

Tych samych obaw nabrałem bo tak jak piszesz co za dużo to nie zdrowo... Zamówiłem przed chwilą Prodibio Biodigest, powinien dojechać do mnie na wtorek.

Czy jest sens badać jutro kontrolnie wodę pod kątem NH4?

Edytowane przez maciekw
Opublikowano

Widzisz był do startu opisany szablon.

Część zrobiłeś a część zmieniłeś po swojemu.

Dając rózne Nitravecy czy Denitrole nie wiemy ile dały dodatkowej pożywki na dodatek ona uwalnia się stopniowo i przez długi czas. Wlewając Wodę Amoniakalną dajesz określoną już nie zmienną dawkę amoniaku który zmierzysz po 2 minutach po wlaniu.

Z mojej wiedzy te startery uwalniają pierwszy amoniak nawet po 24h więc zamiast NH4 ci spadać może rosnąc powyżej tego 1ppm , a cały proces dojrzewania baniaka znacznie się wydłuży i zakończy się wysokimi poziomami NO3 co znowu będzie wymagało podmiany przed wpuszczeniem ryb.

Ta doświadczalnie dobrana dawka amoniaku 1ppm jest już sama maksymalnie wysoka i większe mogą powodować zatrzymanie się procesu dojrzewania z nadmiaru pożywki -   masz moim zdaniem dwie opcje

1/ pozostawić jak jest i dolać wreszcie bakterii nitryfikacyjnych z szablonu czyli Prodibio Biodigest i czekać co będzie

2/ wylać tą wodę z WA + Denitrol i nalać nowej tylko z WA i jak przyjdą bakterie nitryfikacyjne to je wlać - wtedy  wracasz do szablonu startu

Zrób pomiary po 3-4 dniach od startu ale przy świetle dziennym.

Opublikowano

Szablon znam, wydrukowany leży przede mną. Pospieszyłem się z wlaniem Denitrolu...

Zrobiłem dzisiaj test NH4 bo temat nie daje mi spokoju - wynik pomiędzy 0,8 a 1.

Tak jak wcześniej wspominałem, zamówiłem Biodigest i we wtorek będę miał go w rękach. Przed wlaniem wykonam ponowne testy parametrów wody i jeśli będą odbiegały od norm wystartuję zbiornik od nowa.

Ale zanim wykonam dalsze kroki w kierunku opcji 1 lub 2, nie omieszkam poradzić się Was.