crav Opublikowano 5 Maja 2017 #21 Opublikowano 5 Maja 2017 Mój exo miał pod 20, a pereza był większy... Zamiast yellow to lepiej north blue albo chipokae... Exo, lichno, hertae...fajna delikatniejsza obsada... Dołożył bym coś jeszcze delikatne... Może woodi?
stan Opublikowano 5 Maja 2017 #22 Opublikowano 5 Maja 2017 Warto poszukać porządnego frejka (mają w aquatreff odmianę geograficzną liuli) i dodać do tej ekipy mniejszych predatorków.
iquitos68 Opublikowano 5 Maja 2017 Autor #23 Opublikowano 5 Maja 2017 2 godziny temu, crav napisał: Mój exo miał pod 20, a pereza był większy... To w takim razie w tej chwili Exo wskakuje na listę gatunków do mojego baniaka Chociaż boję się nieco bo w TM mają małe ryby 4-5 cm, a Lichnochromis acuticeps i Mylochromis spec. Mchuse 8 - 10 cm. Czy nie dojdzie do zjedzenia. 2 godziny temu, crav napisał: Zamiast yellow to lepiej north blue albo chipokae... Ładne ryby, szczególnie ten Pseudotropheus williamsi north blue, ale co z ich roślinną dietą ? 12 minut temu, stan napisał: Warto poszukać porządnego frejka (mają w aquatreff odmianę geograficzną liuli) i dodać do tej ekipy mniejszych predatorków. a jak ściągnąć ryby z aquatreff do polski. Na razie jestem w kontakcie TM i Discusem.
Kubeq Opublikowano 5 Maja 2017 #24 Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Wydaję mi się że Malawian z Trzebini zaopatruje się min też w Aquatreff, może u nich podpytaj. Edytowane 5 Maja 2017 przez Kubeq
stan Opublikowano 5 Maja 2017 #25 Opublikowano 5 Maja 2017 40 minut temu, iquitos68 napisał: Pseudotropheus williamsi north blue Nie o ten gatunek chodziło Zbyszkowi, a o ten - melanochromis kaskazini northern blue ;-) to sa rybojady tak samo jak chipokae. 41 minut temu, iquitos68 napisał: a jak ściągnąć ryby z aquatreff do polski Gadaj z Malawianem o zakupach w aquatreff. 42 minuty temu, iquitos68 napisał: Chociaż boję się nieco bo w TM mają małe ryby 4-5 cm, a Lichnochromis acuticeps i Mylochromis spec. Mchuse 8 - 10 cm IMHO nie jest to powalająca różnica pomiędzy nimi plus mchuse to fekalius więc nie groźny , a i lichno przy tej wielkości nie będzie należał do pływających zabójców 5cm ryb;-). Przy aristochromisie mogło by dojść do konsumpcji nie tanich exo ;-)
iquitos68 Opublikowano 9 Maja 2017 Autor #26 Opublikowano 9 Maja 2017 Przemyśleń ciąg dalszy. Jest jeszcze jeden gatunek który mi się bardzo podoba. Taeniochromis holotaenia. Czy pasowałby on do powyższej obsady? Ryby które mógłbym mieć to 10-12 cm.
iquitos68 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor #27 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Dziś udało mi się pozyskać 4 x Taeniochromis holotaenia oraz jednego frejka (samca) z Tanganika Konin. Mimo, że w nazwie jest Tanganika to chyba większość hodowli stanowi Malawi. Oprócz bogatej oferty na miejscu, mogą też ściągnąć ryby z Aquatreff (Niemcy). Na tą chwilę mam 17 małych ryb i więcej już nie będzie.
iquitos68 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor #28 Opublikowano 6 Czerwca 2017 .... Dodam tylko, że małe Taeniochromisy mocno dokazują w akwarium. Pewnie związane jest to ze stresem, gdyż we wszystkich opisach jakie spotkałem ryby te powinny być spokojne.
tomek-o26 Opublikowano 6 Czerwca 2017 #29 Opublikowano 6 Czerwca 2017 No , nie do końca... Mam młodego taeniochomisa samca ok. 12cm. (kupiłem ok. 10cm) i od chwili wpuszczenia go do akwarium potrafił pogonić wszystko łącznie z prawie 2x większym strigatusem.
iquitos68 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor #30 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Taeniochromis holotaenia. Ryby mają ok 7-9 cm. Dwie są większe i barwy raczej czarnej, a jedna barwy jasnej. Nie mam pewności czy są one z jednego tarła, ale na pewno F1. Pytanie: Czy da się rozróżnić samca i samicę?
Rekomendowane odpowiedzi