Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ponad roku pływają w moim akwarium (182x55x50) Lethrinops marginatus. Miało być sobie jednogatunkowe i przez rok takie było. Jednak coś mnie ciągnie żeby dodać jakieś gatunki. Póki co mam pięknie wybarwione 3 samce, jednego który miał być marginatusem ( F1 ) a wygląda jak Albus ( !! ) , trzy inkubujące samice i 5 podrostków. W sumie 12 rybek.

Chciałbym dodać względnie spokojne towarzystwo, w ilościach raczej symbolicznych jeżeli chodzi o wielkość haremów.

Mam takie typy:

Labidochromis caeruleus yellow 5-6 sztuk

Otopharynx lithobathes sulphur head 1+1

Aulonocara spec. O.B. marmelade 1+2

Może jakieś sugestie, inne propozycje ??

Opublikowano

Ostatnio harisimi zaproponował bardzo ciekawą rybę, a mianowicie Placidochromis sp. blue otter. Kolorystycznie i usposobieniem może pasować do Twoich Lethrino. Zamiast Aulonocary O.B. kupił bym A. stuartgranti Usisya. Odmiana O.B. jest sztuczną rybą i w związku z tym jej zachowanie jest nieprzewidywalne. Może okazać się, że będzie zbyt ostra. Yellowy i Otopharynxy też mogą okazać się zbyt ostre, ale to już jest tylko moje przypuszczenie.

Opublikowano

Dodałbym "torpedowatego" (nie silnego i mało toniowego "karpiowatego") Copadichromisa. Mimo że akwa ma tylko 50cm wysokości. Np C.trewavasae.

....... z Twoich typów, najmniejsze ryzyko utraty "lethrinopsowego" charakteru zbiornika stwarza:

3 godziny temu, marcin_plock napisał:

Otopharynx lithobathes sulphur head 1+1

dodaj mu może jeszcze jedną samicę, nich ma.

Podoba mi się to co masz.:)

Opublikowano
10 godzin temu, tom77 napisał:

Dodałbym "torpedowatego" (nie silnego i mało toniowego "karpiowatego") Copadichromisa.

Tak właśnie myślałem, żeby zrobić i nawet miałbym typ - copadichromis geertsi gome. Może nie jest "torpedowaty", ale karpiowaty 100%. Tyle że tak jak wynika z relacji pozner, rosną dość wolno, a cena większych w TANMAL trochę odstrasza. Mają jednak taką zaletę, jak pokazuje relacja pozner, że możliwe jest utrzymanie dwóch samców. No i ryba sama w sobie piękna, przez duże P.

A co myślicie o pospolitym Labidochromis caeruleus yellow ?? 

Opublikowano

Copadichromis geertsi Gome to ryba dla cierpliwych. Oprócz tego, że długo rosną, to jeszcze późno zaczynają się wybarwiać. Sam je jeszcze "testuję", więc dlatego ich nie poleciłem, ale pod względem łagodności są pewnie spokojniejsze od Lethrinopsów.

44 minuty temu, marcin_plock napisał:

A co myślicie o pospolitym Labidochromis caeruleus yellow ?? 

Z yellow'ami bywa różnie, możesz trafić na spokojne sztuki, ale i wariatów rozstawiających wszystkich po kątach. To jednak mbuna. Zamiennikiem dla yellow'a mogłaby być właśnie A. baenschi Usisya, ale samice, niestety, ma brzydsze. Możesz spróbować z yellow'ami, najwyżej się ich pozbędziesz, jak będą za ostre.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Spróbuje zasiedlić moje akwarium grupką Copadichromis geertsi gome. Ryby piękne, więc warto być cierpliwym i czekać ich pięknych kolorów.

Chciałbym jeszcze trzeci gatunek w ukłądzie dosłownie 1+2 i zastanawiam się nad Otopharynx lithobathes Zimbawe Rock.

Pytanie jak z temperamentem tych ryb ?? Nie staną się zbyt dominującym gatunkiem spośród tej trójki ??  

Opublikowano (edytowane)

Możesz spróbować. Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział. W razie czego pozbędziesz się ich, a przynajmniej zdobędziesz doświadczenie i poznasz gatunek.

Jeszcze dodam, że Malawian też ma w ofercie C. geertsi Gome. Pochodzą ze Słowacji. Ja mam właśnie z tego źródła. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano (edytowane)

Zdecydowałałem się jednak na :

Copadichromis geertsi Gome 
Placidochromis spec. blue otter 

Zobaczymy co z tego będzie.
Edytowane przez marcin_plock
Opublikowano
48 minut temu, marcin_plock napisał:

Zobaczymy co z tego będzie.

Też jestem ciekaw. Placki szybciej dojrzeją, więc one szybciej wynagrodzą Ci czekanie. Opisuj relacje między tymi gatunkami. Nie wiem, czy nie zamienię w przyszłości Lethrinopsów na te Placki. Lethrinopsy są bardzo energiczne. Myślę, że Placki są spokojniejsze.

Powodzenia.