marcin_plock Opublikowano 26 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Od ponad roku pływają w moim akwarium (182x55x50) Lethrinops marginatus. Miało być sobie jednogatunkowe i przez rok takie było. Jednak coś mnie ciągnie żeby dodać jakieś gatunki. Póki co mam pięknie wybarwione 3 samce, jednego który miał być marginatusem ( F1 ) a wygląda jak Albus ( !! ) , trzy inkubujące samice i 5 podrostków. W sumie 12 rybek. Chciałbym dodać względnie spokojne towarzystwo, w ilościach raczej symbolicznych jeżeli chodzi o wielkość haremów. Mam takie typy: Labidochromis caeruleus yellow 5-6 sztuk Otopharynx lithobathes sulphur head 1+1 Aulonocara spec. O.B. marmelade 1+2 Może jakieś sugestie, inne propozycje ??
pozner Opublikowano 26 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ostatnio harisimi zaproponował bardzo ciekawą rybę, a mianowicie Placidochromis sp. blue otter. Kolorystycznie i usposobieniem może pasować do Twoich Lethrino. Zamiast Aulonocary O.B. kupił bym A. stuartgranti Usisya. Odmiana O.B. jest sztuczną rybą i w związku z tym jej zachowanie jest nieprzewidywalne. Może okazać się, że będzie zbyt ostra. Yellowy i Otopharynxy też mogą okazać się zbyt ostre, ale to już jest tylko moje przypuszczenie.
tom77 Opublikowano 26 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Dodałbym "torpedowatego" (nie silnego i mało toniowego "karpiowatego") Copadichromisa. Mimo że akwa ma tylko 50cm wysokości. Np C.trewavasae. ....... z Twoich typów, najmniejsze ryzyko utraty "lethrinopsowego" charakteru zbiornika stwarza: 3 godziny temu, marcin_plock napisał: Otopharynx lithobathes sulphur head 1+1 dodaj mu może jeszcze jedną samicę, nich ma. Podoba mi się to co masz.
marcin_plock Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Stycznia 2017 10 godzin temu, tom77 napisał: Dodałbym "torpedowatego" (nie silnego i mało toniowego "karpiowatego") Copadichromisa. Tak właśnie myślałem, żeby zrobić i nawet miałbym typ - copadichromis geertsi gome. Może nie jest "torpedowaty", ale karpiowaty 100%. Tyle że tak jak wynika z relacji pozner, rosną dość wolno, a cena większych w TANMAL trochę odstrasza. Mają jednak taką zaletę, jak pokazuje relacja pozner, że możliwe jest utrzymanie dwóch samców. No i ryba sama w sobie piękna, przez duże P. A co myślicie o pospolitym Labidochromis caeruleus yellow ??
pozner Opublikowano 27 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Copadichromis geertsi Gome to ryba dla cierpliwych. Oprócz tego, że długo rosną, to jeszcze późno zaczynają się wybarwiać. Sam je jeszcze "testuję", więc dlatego ich nie poleciłem, ale pod względem łagodności są pewnie spokojniejsze od Lethrinopsów. 44 minuty temu, marcin_plock napisał: A co myślicie o pospolitym Labidochromis caeruleus yellow ?? Z yellow'ami bywa różnie, możesz trafić na spokojne sztuki, ale i wariatów rozstawiających wszystkich po kątach. To jednak mbuna. Zamiennikiem dla yellow'a mogłaby być właśnie A. baenschi Usisya, ale samice, niestety, ma brzydsze. Możesz spróbować z yellow'ami, najwyżej się ich pozbędziesz, jak będą za ostre.
marcin_plock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 19 Lutego 2017 Spróbuje zasiedlić moje akwarium grupką Copadichromis geertsi gome. Ryby piękne, więc warto być cierpliwym i czekać ich pięknych kolorów. Chciałbym jeszcze trzeci gatunek w ukłądzie dosłownie 1+2 i zastanawiam się nad Otopharynx lithobathes Zimbawe Rock. Pytanie jak z temperamentem tych ryb ?? Nie staną się zbyt dominującym gatunkiem spośród tej trójki ??
pozner Opublikowano 19 Lutego 2017 #7 Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Możesz spróbować. Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział. W razie czego pozbędziesz się ich, a przynajmniej zdobędziesz doświadczenie i poznasz gatunek. Jeszcze dodam, że Malawian też ma w ofercie C. geertsi Gome. Pochodzą ze Słowacji. Ja mam właśnie z tego źródła. Edytowane 20 Lutego 2017 przez pozner
marcin_plock Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Zdecydowałałem się jednak na : Copadichromis geertsi Gome Placidochromis spec. blue otter Zobaczymy co z tego będzie. Edytowane 21 Lutego 2017 przez marcin_plock
pozner Opublikowano 21 Lutego 2017 #9 Opublikowano 21 Lutego 2017 48 minut temu, marcin_plock napisał: Zobaczymy co z tego będzie. Też jestem ciekaw. Placki szybciej dojrzeją, więc one szybciej wynagrodzą Ci czekanie. Opisuj relacje między tymi gatunkami. Nie wiem, czy nie zamienię w przyszłości Lethrinopsów na te Placki. Lethrinopsy są bardzo energiczne. Myślę, że Placki są spokojniejsze. Powodzenia.
marcin_plock Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor #10 Opublikowano 21 Lutego 2017 Moje L. marginatus nie są aż takie energiczne jak ten Twój wariat na filmiku
Rekomendowane odpowiedzi