Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym, aby na spienionym PCV, które będzie robiło jako podłoże pod skały był przyklejony piasek. Po to żeby jak ryby się dokopią to nie było widać białego/czarnego pcv, bo teraz bije po oczach i to w kilku miejscach.

Próbowałem już wikolem, ale teraz już wiem, że to klej "wodny" ;)

Mam tubkę cosmofenu i allfix turbo - jeszcze nie testowałem, ale mam obawy, że może mi nie wystarczyć na 0,8m2. Może polecicie coś innego?

Opublikowano

ile razy mam pisać że pod wodą silikon akwarystyczny nie trzyma się do spienionego pcv.  Nad wodą owszem a pod wodą nie.

na pewno sprawdzi się Soudal All Fix albo Turbo.- to sprawdzone.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No właśnie Henryk nie zgodze się. W kilku akwariach kleiłem najzwyklejszym z zoologicznego silikonem tła z PCV do szyby i trzyma. Po za tym kolega chce przykleić piasek do PCV a nie PCV do dna. Kaseciaka kleiłem tym All Fix i w niektórych miejscach puszcza

Opublikowano

a to już wiem dlaczego ci jednemu jedynemu ścianki w kaseciaku wygina. All Fix jest elastyczny więc ścianka klej napręża aż puści .

Kaseciak kleimy Cosmoplast500 jest sztywny i na milimetr nie wygnie ścianki.

Ja przykleiłem tło z pcv do tylnej szyby silikonem i tak po 2-3 tygodniach w wodzie  puściły wszystkie placki - pozostały placki silikonu na szkle. Tym samym silikonem przykleiłem kaseciak do wzmocnienia wzdłużnego nad wodą i trzema do dziś.

Ale nie będę się spierał - może Seba napisze co było jak silikonem skleił dawno temu kaseciak z pcv spienionego.

Opublikowano

Źle mnie rozumiesz ;D Kaseciak kleiłem dokładnie klejem Techniqol czy jakoś tak. A kaseciak do tła z PCV ALL FIXem :P A kaseciak się wyginał płytą do środka bo jakby nie patrzeć PCV 3mm jest elastyczne. tam gdzie jest spoina to nie rusza nic

Opublikowano

Zależy jaką ilość piasku chcesz przykleić, ja w obu baniakach użyłem zwykłej farby akrylowej, nałożyłem grubą warstwę i na mokro posypałem piaskiem, szału nie ma, ale nie jest białe i nie razi w oczy, więcej tej farby widać niż piasku ;) ale też i nie wszędzie ryby kopią. 

Jak będę robił kolejny baniak to na pewno skuszę się o styropian zalany betonem z domieszką pigmentu. A teraz mam tak jak opisałem i też nie ma tragedii.

• Dziękuję 1